Як визначити, що в організмі не вистачає магнію
Дефіцит магнію особливо часто зустрічається у людей, схильних до постійних стресів, які хворіють на цукровий діабет, захворювання нирок і за синдрому хронічної втоми.
Магній має винятковий вплив на наше здоров'я: його метаболізм тісно пов'язаний із метаболізмом інших мікроелементів, наприклад, кальцію та калію. А тому зниження надходження в організм магнію може призвести до безсоння та депресії, проблем із серцем і судинами. Наприклад, аритмія та деякі інші небезпечні прояви низького рівня калію в організмі коригуватися не будуть, поки не будуть заповнені запаси магнію.
Причини дефіциту магнію
У сучасному щоденному раціоні більшості людей магнію часом не вистачає. Почасти в цьому винні нездорові харчові звички, наприклад, захоплення фастфудом і жирною їжею (вона уповільнює всмоктування магнію), надмірне вживання солодких газованих напоїв, міцної кави й алкоголю. Модні сьогодні детокси часто спричиняють втрату такого важливого для організму мінералу. Також рівень магнію знижується і в разі вживання препаратів для зменшення кислотності шлунку та сечогінних.
Дефіцит магнію особливо часто зустрічається у людей, схильних до постійних стресів, які хворіють на цукровий діабет, захворювання нирок і за синдрому хронічної втоми. Крім того, дефіцит магнію відчувають люди деяких професій: професійні спортсмени і всі, чия діяльність пов'язана з високим фізичним навантаженням. Експерти кажуть, що приблизно 70 % населення планети страждає від нестачі цього мінералу.
У яких продуктах міститься магній
Магнію дуже мало у хлібі та молочних продуктах — основі раціону сучасної людини. Найбільш багаті цим мікроелементом пшеничні висівки, кунжут, горіхи (мигдаль, фундук, кеш'ю), гречана крупа, геркулес, бобові (арахіс, горох, квасоля), сухофрукти (особливо курага). Міститься магній і у свіжих овочах (в основному — під шкіркою), а під час варіння — вимивається. Крім того, отримати хорошу «порцію» магнію можна не тільки з їжею, але і з питною водою.
Нагадаємо, що багато людей відчувають втому чи втрату сил. Це трапляється як у кінці робочого тижня, так і після бурхливих вихідних. Нестача енергії може вплинути на щоденну діяльність: зменшити продуктивність і результативність. Особливо, коли йдеться про карантин і перебування вдома.
У такий період варто ретельно переглянути свій раціон і додати до нього продукти, багаті поживними речовинами для підвищення енергії.