Догори
Дати відгук

Як вода крізь пальці: психолог називає три причини того, чому декому завжди бракує грошей

Не поспішайте ставити на своїх стосунках із грошима хрест: усе можна виправити.

5 хв на прочитання10 Липня 2023, 14:04
Поділитись:

Є люди, які не мають грошей. Ми «зливаємо» фінанси у різний спосіб — бездумно витрачаємо чи просто відмовляємося від можливості заробити. Психолог Наталія Ловейкіна розповідає про причини. Якщо впізнаєте себе, не поспішайте ставити на своїх стосунках із грошима хрест: усе можна виправити.

Насправді це добре, коли людина легко витрачає гроші.  Адже, по суті, гроші — це лише інструмент, завдяки якому ми задовольняємо свої потреби, вирішуємо свої завдання. Але якщо в гроші вкладається більше сенсів, ніж необхідно, тут можуть виникнути труднощі.

«Злив» грошей: як це виглядає

Якщо людина живе не по кишені, неадекватно підходить до витрат — це привід задуматися. Прояви всім відомі: «придбав дорогий автомобіль, але важко оплачую комуналку», «шикую тиждень після зарплати, а потім ледве зводжу кінці з кінцями», «заходжу в магазин за однією річчю, а йду з купою пакетів», «не можу накопичити на щось велике» тощо.

 «Злив» грошей — це не лише бездумні витрати, а й відмова від можливості заробити, саботаж сприятливих можливостей. Брати гроші в інших (наприклад, у батьків), зокрема у банку на споживчі потреби, — у цей же список.

І ще один найпоширеніший сценарій: «я хочу вигравати гроші, отримувати їх просто так». Таким чином, людина «зливає» свої можливості, не активізує свої таланти, не вчиться заробляти самостійно.

Які причини?

1) Задоволення психоемоційних потреб. Людина витрачає гроші і робить покупки, щоб задовольнити важливіші для неї потреби — у коханні, зізнанні, повазі. Сюди ж віднесемо емоційні покупки: зайшов у магазин із поганим настроєм — вийшов із добрим.

До мене на консультацію прийшла жінка, яка витрачала на друзів багато грошей — із кожної зарплати вела велику компанію до кафе, бару, нічного клубу, оплачувала всі рахунки. При цьому вона багато в чому відмовляла, шкодувала купити необхідні речі. Зводити друзів у клуб для неї було важливіше, бо так вона хотіла здобути визнання, кохання, дружбу. Або інший випадок — дівчина, яка ніяк не могла подолати якийсь фінансовий рівень. Гроші на гарний одяг, взуття, інші покупки доводилося брати у мами. Мама із задоволенням дає гроші, бо так їй вдається контролювати дочку. А дівчина через гроші намагається компенсувати нестачу маминої любові в дитинстві.

Часто люди приписують грошам людські властивості та якості, наділяють їхньою здатністю діяти. Гроші бувають «хорошими» та «поганими», вони когось «люблять», а іншого — ні.

Так на гроші проектуються емоції, почуття, стосунки. І тоді людина або важко розлучається зі своїми фінансами, або, навпаки, прагне швидше їх позбутися. Доросла, психологічно здорова людина гроші заробляє, допомагаючи людям задовольнити їхні потреби. І легко витрачає їх на свої потреби, дозволяючи заробити іншим.

2) Негативні переконання та страхи. Часто люди позбавляються грошей (або не заробляють їх) саме через страхи. Вони бояться взяти на себе відповідальність за фінанси, неправильно ними розпорядитися, втратити, викликати заздрість оточуючих, зіпсувати стосунки з родичами та друзями, залучити корисливих людей. Навіть якщо людині вдається заробити гроші, вона може несвідомо їх позбуватися, залучаючи негативні події й обставини.

Дуже часто переконання звучить так: «Гроші — це зло». Страх мати матеріальні ресурси дуже поширений, тому що в нашій спільній історії були розкуркулювання та колективізація, писалися доноси, кляузи, а за вкрадений мішок зерна могли заслати до Сибіру або навіть розстріляти.

Наведу приклад. До мене звернулася доросла жінка, яка ніяк не могла заробляти гроші. І з'ясувалося, що п'ятирічною дівчинкою вона взяла вдома дрібняки і купила морозиво собі та подружкам, а потім мама її за це сильно покарала. У дівчинки закріпилося переконання, що гроші — це погано, боляче, страшно. Ще одна ситуація з чоловіком, який щоразу розпочинав нові бізнеси, виводив їх на певний рівень, а потім втрачав до них інтерес. На консультації він згадав історію, як у 1990-х роках його, 18-річного хлопця, викрали рекетири, щоб отримати викуп у батька. Якийсь час він просидів у підвалі, і з того часу глибоко всередині в нього засіло переконання, що гроші — це загроза для його життя.

3) Соціальні установки. Є таке переконання, що багаті люди погані. Цей конфлікт родом із минулого. Тому людина розмірковує так: «Я не зароблятиму гроші, тому що хочу залишитися гарною людиною».

Проте люди змінюють свої стосунки з грошима, особливо за допомогою фахового психолога.

Що робити, щоб не позбуватися грошей

  1. Усвідомити, що гроші — це засіб, інструмент реалізації планів, досягнення цілей і задоволення потреб. Вони не є підтвердженням цінності людини, не можуть замінити почуття й емоції.
  2. Зрозуміти, що гроші з'явилися, щоб люди могли обмінюватись послугами. Бажаєте заробляти більше — запропонуйте щось цінне, важливе, корисне іншим людям.
  3. Знайти контакт із собою, шукати справу до душі, усвідомити свою цінність.
  4. Відповісти на запитання: які емоції викликають у мене гроші? який мій фінансовий сценарій? на що я витрачаю свої фінанси? Через запитання приходить розуміння своїх відносин з грошима, а це прямий шлях до позбавлення від негативних установок. У складних ситуаціях можна звернутися за допомогою до фахівця.

Також ми розповідали про гроші на вітер: найнепотрібніша техніка для кухні, яка лише займає місце.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора