Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Гроші на вітер: найнепотрібніша техніка для кухні, яка лише займає місце

Гроші на вітер: найнепотрібніша техніка для кухні, яка лише займає місце

Зазвичай їх легко можна замінити.

8 хв на прочитання12 Лютого 2023, 13:58
Поділитись:

Багато побутових приладів здаються дуже привабливими і ледь не життєво необхідними, коли гарно стоять на прилавку в магазині. Однак на практиці вони не приносять жодної користі: зазвичай ми забуваємо про існування таких приладів через місяць після купівлі, а то й раніше. Фактично вони просто займають місце на кухонних полицях. І справа зазвичай не в складності експлуатації — просто область застосування у цих гаджетів дуже вузька, і їх легко замінити універсальними пристроями.

У CNews вибрали найнепотрібніші кухонні гаджети, яким можна знайти більш раціональну заміну.

Фритюрниця

Фритюрниця, навіть призначена для домашнього використання, займає чимало місця на кухні. Так, існують відносно компактні моделі, але через малу потужність вони як слід не смажать картоплю, а тушкують її. У результаті прилад зберігається десь на полицях і витягується за потребою, доки про нього остаточно не забудуть.

Найголовніше ж, що тренд на загальний здоровий спосіб життя не залишає шансів фритюрниці стати потрібним девайсом — більшість людей постійно намагаються сісти на дієту або просто обмежити вживання шкідливої їжі, такої як картопля фрі або смажені в олії крила.

Якщо бажання побалуватися шкідливою їжею все-таки виникає, подумайте, чи не простіше в ці моменти обійтися металевим друшляком і каструлею з маслом або купити мультиварку, яка має можливість смажити у фритюрі. До того ж, у мультиварці можна приготувати безліч корисних страв без олії.

Електрофондю та шоколадний фонтан

Сирний або шоколадний фондю в домашніх умовах готують зазвичай на якісь заходи — посиденьки з друзями та сімейні вечори. Але захоплені відгуки про фондюшниця залишають найчастіше новоспечені власники.

У домашніх умовах замінити шоколадні фонтани та фондю нічим, хіба що розплавленим у мисці сиром чи шоколадом

Ті, хто має прилад давно, вже знають, наскільки стомливим може бути процес закупівлі інгредієнтів, розбирання пристрою та миття. У результаті фондюшницю чи багатоярусний шоколадний фонтан дістають усе рідше, а поласувати дійсно смачною стравою ходять до ресторану.

Йогуртниця

Багато хто посперечається щодо корисності йогуртниці вдома, але будемо чесними — коли ви востаннє робили в ній йогурт, якщо пристрій завівся у вас вдома більше двох років тому?

Для домашнього йогурту потрібна закваска (іноді використовують пачку магазинного йогурту, але тоді що заважає просто купувати його, а не готувати?), молоко певної жирності та температури. Склянки, в яких готується йогурт, треба мити — тоді як магазинні можна просто викинути.

Так, у результаті виходить дуже смачно, але з тим самим успіхом можна зробити йогурт у мультиварці: умільці просто залишають його на ніч дозрівати… на батареї центрального опалення, бо принцип приготування в цьому випадку буде майже таким самим, як у йогуртниці.

Вафельниця та горішниця

Купуючи такий прилад, ми уявляємо, як робитимемо горішки зі згущеним молоком або вафельні трубочки вранці та вечорами. Але запалу вистачає зазвичай на дуже маленький проміжок часу, а потім девайс витягується з надр кухонної шафи раз на півроку чи ще рідше. Чому так?

По-перше, пристрій займає місце, а вафлі чи горішки ви готуєте далеко не щодня. По-друге, щоразу потрібно замішувати тісто, а потім все мити. І, по-третє, одноманітність просто набридає.

Якщо дуже хочеться час від часу балувати себе, придивіться до мультипекаря. Один прилад замінює відразу кілька аналогічних гаджетів: залежно від типу пластин, у ньому можна приготувати дуже багато: від тих же вафель і горішків до пончиків і бутербродів.

Термопот

Замість чайника дехто купує термопот — користувачів приваблює перспектива постійно мати вдома гарячу питну воду. Ось тільки приживається цей прилад у великих сім'ях (якщо об'єм термопоту більше 3-4 л) або там, де є зовсім маленькі діти, для яких потрібно готувати суміш. І то — після кількох років використання термопоту віддають перевагу чайнику.

Річ у тім, що термопот — щось середнє між чайником і термосом — девайс досить громіздкий, особливо якщо ми говоримо про великий об’єм. І вода в ньому нагрівається довше, ніж у чайнику. Тому замість термопоту можна купити сучасний електричний чайник — він не буде заважати на кухонному столі, а в деяких випадках навіть зможе прикрасити інтер'єр.

Зараз на ринку існують моделі, здатні підігрівати воду до заданої температури та довго підтримувати нагрівання. При цьому ціна таких девайсів зрівнянна з вартістю термопотів.

Соковитискач

Соковитискач — прилад, при покупці якого багато хто малює собі красиві картини, як вони за кілька хвилин вранці готують собі свіжий сік і заряджаються вітамінами. Але повернемося до реальності.

По-перше, якщо громіздка соковижималка або машинка для цитрусових не мають постійного місця на кухонній стільниці, прилад доведеться весь час діставати і збирати. По-друге, на стандартну склянку соку потрібно приблизно 4 яблука чи апельсини, які треба помити, а то й очистити від шкірки та кісточок. А як фінальний акорд соковитискач потрібно розібрати і почистити — при цьому деякі деталі недостатньо просто сполоснути водою. І це не кажучи вже про те, що користь свіжих соків перебуває під сумнівом через уміст цукру в них.

Тому купівля серйозного соковитискача доцільна лише для тих, хто робить заготівлі та закручує соки в банки. Решта ж власників цих пристроїв рано чи пізно охолоне до самостійного видобутку соку — набагато швидше випити склянку фрешу в кафе.

Млинниці

Електричні млинниці надихають покупців не рідше, ніж вафельниці чи горішниці. Здається, що за допомогою такого приладу випікання млинців піде швидше, до того ж деякі моделі пропонують різні панелі для приготування традиційних млинців і для маленьких млинців (панкейків).

У суворій реальності доведеться дуже довго тренуватися, щоби млинці були тонкими. Зазвичай користувачі млинниць скаржаться на велику товщину млинців та змінений смак. До того ж замішування тіста ніхто не скасовував. Тож чи не простіше напекти потрібну кількість млинців на сковороді і не займати кухонний стіл цим громіздким приладом?

Електрошашличниця

Електрична шашличниця — це прилад не на щодень, і в ідеалі він повинен допомогти отримати смачне смажене м'ясо без витрати часу на встановлення мангалу, виїзди на природу тощо.

Насправді це справді непоганий варіант приготування смаженого м'яса, але на той самий аромат і смак, що з вогню, розраховувати не варто. Багато моделей пересушують м'ясо, деякі проблематично відмиваються й активно витрачають електроенергію. Тому дуже швидко цей девайс переїжджає кудись на балкон, а посиденьки з друзями так само влаштовуються на природі зі звичайним мангалом.

Якщо ви любите смажене м'ясо, краще купіть потужний контактний гриль. Він теж займатиме місце на кухні, але все одно буде більш універсальним — на ньому можна смажити ще овочі, рибу й інші продукти.

Рисоварка

Купівля рисоварки цілком виправдана, якщо ви часто і багато готуєте азійські страви, основним інгредієнтом яких є рис.

Так, рисоварка добре справляється з рисом та іншими злаковими, здатна приготувати клейкий або розсипчастий рис, має більше налаштувань і може бути компактніша за мультиварку. Але раціональнішим придбанням стане все-таки мультиварка, яка також уміє пекти, тушкувати, смажити, варити — і далеко не тільки злакові. А через вузьку область застосування рисоварка, як правило, займає згодом своє місце на полиці поряд із млинницею та йогуртницею.

Яйцеварка

У звичайному житті процес варіння яєць — не трудомістке заняття. Навіть незрозуміло, чому вважається, що яйцеварка полегшить його ще більше — насправді вона помітно все ускладнює.

Так, яйця перед варінням доведеться проколювати, щоб вони не луснули у процесі. Крім того, якщо ви варите одночасно кілька штук, потрібно підбирати яйця одного розміру, щоб вони всі зварилися до однакового стану — некруто чи круто. І окремий атракціон — остудити зварені в яйцеварці яйця, для чого потрібно перекласти їх під струмінь холодної води й не обпектися.

Виходить, єдиний плюс цього гаджета — можливість не засікати час варіння та не боятися переварити яйця.

Також ми писали, що можна скоротити час метушні на кухні, ще й вітаміни зберігаються: лікар розповідає, як варити з користю для здоров'я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Морські леви на пірсі 39. Фото: Anadolu/Getty Images
Тиснява на пірсі: понад 1 000 морських левів зібралися на причалі Сан-Франциско (ФОТО)
3 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Аргірантемум (маргариткова хризантема) затьмарить навіть троянди (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Отруйні змії можуть масово мігрувати через глобальне потепління
Отруйні змії можуть масово мігрувати через глобальне потепління. Ось у які країни вони приповзуть
2 хв на прочитанняВчора
Запуск зонда «Чан'є-6». Фото: HECTOR RETAMAL/AFP
Китай запустив безпілотний зонд на зворотний бік Місяця
1 хв на прочитанняВчора
Чотири квітучі рослини, які майже не вимагають догляду
1 хв на прочитанняВчора
Орангутанг став першою дикою твариною, яка самотужки вилікувала свою рану, зробивши «мазь» із лікарської рослини
3 хв на прочитанняВчора
Тепер і Німеччина: пройшли випробування ракети з двигуном на свічковому воску, яка має транспортувати супутники в космос
1 хв на прочитанняВчора
У Берліні на заводі з виготовлення систем ППО та ракет сталася пожежа: місто в отруйному диму
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Спеції Шкідливі продукти Печінка
Лікарі попередили про найнебезпечнішу спецію для печінки
1 хв на прочитанняВчора
Система екстреного сповіщення лікарів Перше медоб'єднання Львова
У 54 львівських лікарнях запрацювала система екстреного сповіщення лікарів - knopka
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенероване ШІ
В Арктиці зафіксовано перший випадок смерті моржа від пташиного грипу
2 хв на прочитанняВчора
Глобальний екологічний фонд Захист біорізноманіття Транспорт
Глобальний екологічний фонд допоможе Україні запустити проєкти зі створення сталої транспортної інфраструктури для захисту біорізноманіття
1 хв на прочитанняВчора
Як пофарбувати яйця до Великодня, використовуючи тільки природні барвники
9 хв на прочитанняВчора
Завжди мають бути в холодильнику: дієтолог назвала п'ять продуктів для схуднення
2 хв на прочитанняВчора
В індійських прянощах знайшли отруту — їх могли постачати по всьому світу
1 хв на прочитанняВчора
Україна та Молдова продовжують співпрацю у сфері довкілля та синхронно прямують до ЄС
1 хв на прочитанняВчора