Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • «Температурні гойдалки» найстрашніші для плодових дерев — еколог

«Температурні гойдалки» найстрашніші для плодових дерев — еколог

2:20
Поділитись:

Загартування, як такого, не відбулося.

Перепади температур шкодять як людям, тваринам, так і наступному врожаю. Зокрема, йдеться про фруктові дерева, які фактично вже випустили бруньки, а синоптики говорять про мінусові температури вже цими вихідними. 

На Житомирщині через різкі зміни температури може загинути частина врожаю плодових дерев. 

Про це Суспільному розповів еколог Володимир Дубовий. За його словами, сильні морози можуть негативно вплинути на плодові дерева. Основна проблема для дерев — брак кількості води у ґрунті.

«Рослина, готуючись до зими, робить запас цукрів. Особливо в точках росту, у бруньках. Загартування, як такого, не відбулося. Навіть мінус 15 градусів, можуть бути для плодових дерев дуже і дуже страшними», — каже Володимир Дубовий.

На його переконання людина може вплинути на зимівлю дерев і саме тому еколог  рекомендує  якомога більше зволожити ґрунт, щоб коренева система була максимально мокрою. Також еколог радить саме зараз провести побілку дерев.

«Якщо раніше було так, що зима приходила та морози встановлювалися на цілий сезон, то зараз спостерігаються «температурні гойдалки», тобто від аномального тепла, наприклад, як 31 грудня, коли температура підіймалася до 8 градусів тепла. Зараз очікуємо зниження температури до 18–20 градусів морозу. Це реалії сучасного клімату, коли ми маємо дуже нестійку погоду», — каже представниця обласного Житомирського Гідрометцентру Іраїда Єлиневська.

І додає, що нестійка погода — це реалії сучасного клімату.

Як відомо, в Україну прийде холодна повітряна маса арктичного походження. Вона прийде поступово, знижуючи температуру повітря до невеликих, а потім до помірних і зовсім сильних морозів. Пік похолодання очікується з 14 до 19 січня.