Догори
Дати відгук

Світло корисне вдень і шкідливе ночами — науковці

Зміна способу життя може стати доступним і безкоштовним нефармакологічним втручанням для покращення психічного здоров'я.

2 хв на прочитання07 Листопада 2023, 00:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Світло давно вважається основним фактором, що впливає на циркадні годинники: денне посилює ритми, а нічне — порушує їх. Своєю чергою, порушення циркадного ритму — часта ознака багатьох психічних розладів. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Науковці зі Школи психологічних наук Монаша й Інституту мозку та психічного здоров'я Тернера у Мельбурні вирішили переконатися, що світло впливає на ментальне здоров'я людини. Вони провели найбільше у світі дослідження, в якому брали участь майже 87 тисяч людей. Їхній середній вік був 62,4 року, майже 60 % з них — жінки.

Дослідники з'ясували, що яскраве світло вночі пов'язане з більшою ймовірністю депресії, членоушкодження, посттравматичного стресового розладу, психозу, генералізованого тривожного розладу та манії (або ніпоманії). Найбільш явними були результати впливу нічного світла на депресію: воно підвищувало ризик розладу на 30 %. У попередніх дослідженнях ішлося про те, що у пацієнтів із депресією циркадні ритми ослаблені, але цей ефект припиняється при одужанні.

Що стосується денного світла, то яскравіше приблизно на 20 % знижувало ймовірність виникнення великого депресивного розладу та покращувало настрій. Його також пов'язали з меншими ризиками членоушкодження, посттравматичного стресового розладу та психозу. Крім цього, науковці з'ясували, що світлотерапія значно підвищує ефективність лікування селективним інгібітором зворотного захоплення серотоніну.

Дослідники звернули увагу, що зараз люди кидають виклик біології, проводячи приблизно 90 % дня у приміщенні при електричному освітленні, яке надто тьмяне вдень і надто яскраве вночі порівняно з природним циклом світла та темряви. Це збиває з пантелику наш організм і в результаті погіршує самопочуття. На думку науковців, зміна способу життя може стати доступним і безкоштовним нефармакологічним втручанням для покращення психічного здоров'я.

Нагадаємо, світлове забруднення заважає заснути і підвищує ризик діабету, ожиріння та депресії: лікар розповів, що робити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.