Догори
Дати відгук

Старші за динозаврів: ці дві «незламні» наземні тварини пережили чотири масові вимирання на Землі

Дехто може скрикнути, побачивши їх, але більш доречною реакцією буде благоговіння.

4 хв на прочитання13 Вересня 2024, 18:16
Тиктаалік (Tiktaalik roseae) — вимерла лопатепериста риба з пізнього девону Канади, що вважається одним з найдавніших прикладів наземних хребетних тварин. Зображення згенеровано ШІ Тиктаалік (Tiktaalik roseae) — вимерла лопатепериста риба з пізнього девону Канади, що вважається одним з найдавніших прикладів наземних хребетних тварин. Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

На Землі існує два види наземних тварин, які виживають вже понад 400 млн років, переживши чотири масові вимирання, розповідає Forbes.

Життя на Землі почалося приблизно 4 млрд років тому, незабаром після формування планети. Почалося воно, як і більшість речей, у найпростіший спосіб: одноклітинні мікроорганізми, такі як бактерії та археї, не мали клітинного ядра й органел. Знадобилося ще 2 млрд років, щоб з'явилося більш складне еукаріотичне життя, і більшість доказів вказують на те, що воно зародилося в океані.

Близько 500 млн років тому Земля пережила те, що науковці називають «кембрійським вибухом» — період швидкого та драматичного урізноманітнення форм життя, що ознаменував появу більшості основних тваринних рядів, які існують і сьогодні. Наприклад, у цей період з'явилися членистоногі, молюски та хордові. Проте, це швидке розширення життя на Землі було обмежене океанами. Тому, говорячи про найдавніші лінії живих тварин, науковці мають на увазі морських тварин, таких як наутилус, целакант або підковоногий краб.

Як і чому життя перейшло з моря на сушу, досі великою мірою залишається загадкою. Ми знаємо, що життя на суші почало зароджуватися наприкінці силурійського та на початку девонського періодів, близько 400 млн років тому. Завдяки скам'янілостям ми також знаємо деякі з найдавніших видів, які зробили це. Наприклад, знаменитий тиктаалік (скам'янілість якого знайдена в арктичній Канаді в 2004 році) жив близько 375 млн років тому і є важливою перехідною формою між рибами та першими наземними хребетними тваринами. Він мав рибоподібне тіло з міцними, схожими на кінцівки грудними плавцями, а також такі особливості, як рухома шия, зябра та легені, що свідчить про адаптацію як до водного, так і до наземного середовища.

Однак тиктаалік проіснував недовго. За оцінками науковців, він або вимер, або еволюціонував в інші форми життя до кінця девонського періоду (360 млн років тому).

Інші лінії ранніх наземних тварин, однак, знайшли спосіб жити далі — не тільки протягом Девонського періоду, а й до наших днів. Ось дві наземні тварини, які пережили понад 400 млн років — не кажучи вже про чотири масові вимирання — у відносно незмінному вигляді, як їхні найдавніші предки.

1. Скорпіони

Тиктаалік Tiktaalik roseae Скорпіони Тарган Пережили динозаврів
Жовтий товстохвостий скорпіон (Androctonus australis) великим планом. Дивлячись на цього скорпіона, ви ніби зазираєте на 400 млн років в еволюційне минуле Землі. Вони існували задовго до динозаврів і ще довго після них. Зображення згенеровано ШІ

Найдавніші свідчення про скорпіонів на Землі походять із силурійського періоду, близько 430 млн років тому. Скам'янілості ранніх скорпіонів були знайдені в осадових породах того часу — наприклад, Dolichophonus loudonensis — найдавніший відомий скорпіон, що походить із викопних відкладень у Шотландії. Хоча досі точаться суперечки про те, були ці ранні скорпіони наземними чи водними, недавні дослідження показують, що ці членистоногі були одними з перших, хто наважився вийти на сушу.

Скорпіони вважаються живими копалинами завдяки своїй довгій еволюційній історії та відносно незмінній будові тіла протягом сотень мільйонів років. Наприклад, сучасні скорпіони зберігають багато тих самих рис, що і їхні давні предки, такі як сегментоване тіло, клішні (хели) та характерний хвіст з отруйним жалом.

2. Таргани

Тиктаалік Tiktaalik roseae Скорпіони Тарган Пережили динозаврів
Дехто може скрикнути, побачивши таргана, та більш доречною реакцією буде благоговіння. Ці тварини живуть на Землі вже понад 350 млн років. Зображення згенеровано ШІ

Таргани — ще одна тварина, гідна звання «жива викопна». Їхні предки, відомі як «прямокрилі» або «таргани», з'явилися близько 350 млн років тому — задовго до епохи динозаврів. Хоча це не справжні сучасні таргани, тарганоподібні були спільними предками тарганів, богомолів і термітів, і мали сильну схожість із сучасними тарганами.

Хоча відбулося багато адаптацій до різних середовищ та екологічних ніш, основні риси тарганів залишилися незмінними, включаючи сплющене тіло, довгі вусики та твердий екзоскелет.

Сучасний американський тарган (Periplaneta americana), зображений вище, дуже схожий на своїх давніх предків. Скам'янілості стародавніх тарганів кам'яновугільного періоду мають багато спільного з американським тарганом, включаючи загальний план тіла та будову крил.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко