Догори
Дати відгук

Спалахи краснухи в Європі частішають: що про це захворювання потрібно знати зараз

Експерти занепокоєні.

7 хв на прочитання20 Травня 2024, 22:39
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

З початку року в Європі почастішали випадки захворювання на краснуху. Переважно страждають діти, які хворіють лише в легкій формі. Та експерти занепокоєні — зокрема через те, що, ймовірно, збільшилася кількість випадків серед вагітних жінок. Die Zeit розповідає, що зараз потрібно знати про це захворювання.

Що таке краснуха?

Краснуха — це вірусна інфекція, яка зазвичай вражає дітей. Часто вона перебігає непомітно. Коли діти хворіють, вона зазвичай має типовий перебіг: спочатку малюки відчувають слабкість, нездужання, іноді у них буває невелика температура. Через тиждень у деяких з'являється типовий для хвороби висип. Щоки червоніють — за винятком області безпосередньо навколо рота і носа — а на тулубі й ногах з'являються червоні гірляндоподібні плями, які з часом зникають самі собою.

Вірус поширюється майже виключно до того, як висип стає видимим. Наприклад, під час чхання чи кашлю як крапельна інфекція або коли діти тісно граються разом як мазкова інфекція. Тому спалахи в дитячих садках і школах є досить поширеним явищем. Кожен, хто перехворів один раз у дитинстві, має імунітет на все життя. Це стосується приблизно семи з десяти дорослих у Німеччині.

Що особливого в нинішній ситуації?

Те, що стригучий лишай поширюється в школах і дитячих садках наприкінці зими і навесні, не є чимось новим. Однак цього року кількість випадків особливо висока — у Німеччині, Данії, Ірландії, Норвегії, Нідерландах і Франції. Це особливо помітно в педіатричній практиці, а також у дитячих та жіночих клініках. Тут усе частіше трапляються рідкісні випадки, коли дитина серйозно хворіє чи вагітна жінка та її майбутня дитина потребують лікування. Неможливо точно сказати, наскільки великою є кількість випадків, оскільки є лише окремі звіти з окремих клінік і лабораторій.

Наскільки небезпечна краснуха для дітей?

«Це абсолютний виняток, коли діти серйозно хворіють на краснуху. Зазвичай інфекція для них нешкідлива», — говорить Тобіас Тененбаум, головний лікар клініки дитячої та підліткової медицини Sana Klinikum Lichtenberg і президент Німецького товариства дитячої інфектології. Лише в рідкісних випадках у дітей внаслідок захворювання розвивається настільки важка анемія, що їх доводиться лікувати в стаціонарі.

Це пов'язано з тим, що вірус краснухи може вбудовуватися в клітини-попередники еритроцитів і таким чином порушувати кровотворення. Через те, що зараз інфіковано так багато дітей одночасно, насправді рідкісні випадки анемії у дітей також стають усе частішими в клініках, каже Тененбаум.

«Однак це здебільшого стосується дітей з ослабленим імунітетом, наприклад, онкохворих, дітей із вродженими захворюваннями крові, такими як серповидноклітинна анемія, і лише зрідка — здорових дітей без попередніх захворювань», — запевняє лікар.

Тому батькам не варто надто хвилюватися через хвилю інфекцій. І завжди повинні консультуватися зі своїм педіатром, якщо є сумніви.

«Якщо моя дитина захворіла і у неї з'явився висип, то я повинен відвести її до лікаря», — каже Тененбаум.

Чому краснуха особливо небезпечна для вагітних?

Більш ніж кожна друга вагітна жінка має імунітет до краснухи, оскільки вона вже перехворіла на неї в дитинстві. Це означає, що вона та її майбутня дитина в безпеці. Тільки якщо вагітна жінка вперше контактує з вірусом, її дитина перебуває в зоні ризику. У цьому разі вона може передати збудник дитині через плаценту, де він може оселитися в кровотворних клітинах і викликати небезпечну для життя дитини анемію.

«Приблизно в одному з десяти випадків вагітна жінка передає вірус своїй дитині, і ще в одному з десяти випадків у дитини розвивається небезпечна анемія», — говорить Карл Олівер Каган, медичний директор з пренатальної медицини Університетської лікарні в Тюбінгені. Тому ризик дуже низький, навіть у нинішній ситуації.

«Проте ми повинні підвищувати обізнаність про цю проблему, щоб вагітні жінки усвідомлювали потенційну небезпеку, захищали себе і консультувалися з гінекологом, якщо в їхньому оточенні з'являється стригучий лишай», — каже Каган. Якщо вчасно розпізнати анемію, її можна ефективно лікувати. 

Чи варто вагітним жінкам робити тест на краснуху зараз?

Тільки якщо в їхньому оточенні був випадок захворювання на краснуху, наприклад, у дитячому садку чи школі, у сусідів або на роботі.

«Якщо це не так, тобто немає особливих причин для занепокоєння, то вам не потрібно робити тест зараз», — каже Каган. Ризик просто занадто низький для цього — навіть зараз. 

Аналіз крові може сказати, чи людина вже перехворіла на краснуху і тепер має імунітет, чи зараз гостро переживає хворобу. Він не проводиться в рамках звичайного пренатального догляду.

Як лікарі можуть лікувати майбутню дитину?

Якщо вірус виявлено у вагітної жінки, необхідно регулярно перевіряти протягом наступних десяти тижнів, чи добре почувається дитина і чи не розвивається у неї анемія, пояснює пренатальний лікар.

Дійсно критичними є випадки, які трапляються в перші два триместри вагітності. Потім лікарі за допомогою ультразвукового датчика регулярно вимірюють, наскільки швидко кров тече через одну з тонких артерій головного мозку дитини. Якщо вона тече занадто швидко, це ознака того, що кров стає рідшою — тривожний знак, який вказує на анемію. У такому випадку лікарі беруть кров із пупкової вени дитини, щоб точно виміряти, чи містить вона достатню кількість еритроцитів.

«Якщо анемія присутня, ми можемо перелити дитині кров через цю тонку пуповинну вену і компенсувати дефіцит», — каже Каган. Вена має товщину лише близько 2 мм, що приблизно дорівнює товщині спагетті.

«Це надзвичайно делікатна процедура, яка вимагає великої майстерності», — каже Каган. Зазвичай у Тюбінгені відбувається від п'яти до десяти таких випадків на рік, але останнім часом — по два на тиждень.

Хороша новина полягає в тому, що більшість із цих випадків пройшли успішно, каже Каган.

«Якщо ми вчасно помічаємо, що вагітна жінка заразилася й у дитини розвивається анемія, ми зазвичай можемо добре лікувати дитину, і вона народжується здоровою», — пояснює він. Ситуація змінюється, якщо інфекція розпізнається занадто пізно чи виникає в перші тижні життя.

«На жаль, бувають і такі поодинокі випадки», — каже Каган. У найгіршому випадку існує ризик викидня.

«Тому важливо, щоб ми привертали увагу до цієї проблеми, не поширюючи паніку, в цьому немає потреби», — каже Каган. Однак, якщо вагітні жінки контактують зі стригучим лишаєм у ці дні, вони повинні негайно звернутися до свого гінеколога.

Чому зараз зростає захворюваність на краснуху?

Поки що ніхто не може сказати напевно. Однак лікарі підозрюють, що це можуть бути наслідки пандемії коронавірусу. Завдяки заходам інфекційного контролю діти з незміцнілою імунною системою не контактували тоді з багатьма збудниками, зокрема стригучим лишаєм. Можна припустити, що багато дітей «надолужують згаяне» одночасно. Подібні ефекти колективного надолуження вже спостерігалися в останні роки у випадку з вірусом РС.

У моєї дитини висип, чи завжди це краснуха?

Ні, це навряд чи стане несподіванкою для багатьох батьків. Це тому, що список можливих збудників і захворювань довгий: вітряна віспа, скарлатина, триденна лихоманка, кір або краснуха, якщо назвати найпоширеніші. Тому батьки повинні звернутися до педіатра, якщо їхня дитина захворіла й у неї з'явився висип. Однак найкраще зробити це спочатку по телефону, оскільки деякі хвороби — на відміну від краснухи — залишаються заразними навіть після того, як на шкірі з'являється висип.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Захворювання на хворобу Лайма
У майже 30 жителів Рівненщини з початку року виявили хворобу Лайма
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: відділення Національного Олімпійського комітету України в Харківській області
Не конче бути професійним спортсменом, аби долучитися: сьогодні Міжнародний Олімпійський день
1 хв на прочитання4 години тому
Настій на травах при гіпертонії
Як приготувати цілющий настій на травах при гіпертонії
1 хв на прочитання7 годин тому
Стратегія політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я
Мінкультури презентувало стратегію політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я
3 хв на прочитання10 годин тому
Вірус пташиного грипу адаптувався до ссавців, можливе зараження людей. У Європі вже закупили 665 000 доз вакцини
3 хв на прочитання13 годин тому
Бджоли винюхали рак легень з точністю більш як 90 відсотків
1 хв на прочитання14 годин тому
Ходьба тричі на тиждень суттєво знизила ризик болю в спині
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть впоратися з високим тиском
1 хв на прочитанняВчора