Догори
Дати відгук

Що варто знати, вибираючи квас

Якщо ви не самі його приготували

6 хв на прочитання31 Липня 2020, 21:55
Поділитись:

Улітку попит на квас традиційно зростає, та й вибрати є з чого – стільки видів! Як зорієнтуватися серед них, за якими ознаками вибрати не лише смачний, а й корисний квас? Про це GreenPost розповіла Ніна Кільдій, керівник відділу тестування Центру експертиз «Тест».

Квас і не квас

Справжній квас і смачний, і корисний, наголошує Ніна Кільдій. Якщо ж від квасу в нього лише назва, то може йтися тільки про смак, а користі від нього не буде.

«Ключове питання до квасу – це наскільки він справжній», – говорить Ніна Кільдій.

І підкреслює: квас – це обов'язково напій бродіння. Він може бути зроблений із зернової сировини, хлібців або на концентраті так званого квасного сусла, але сам цей концентрат також виготовляють із зернової сировини. Ця сировина обов'язково має пройти процес бродіння – можливо, з додаванням дріжджів, молочнокислих бактерій або поєднання цих мікроорганізмів залежно від рецепта. Власне, це і є квас.

Ніна Кільдій радить при виборі квасу відразу шукати на етикетці слова «напій бродіння». «Інакше це буде безалкогольний напій, зроблений на основі барвників, ароматизаторів, інших добавок, але без бродіння, лише для смаку, тоді в ньому користі буде менше та й смак буде зовсім інший, – говорить вона. – Кілька років тому дуже багато було в пляшках у супермаркеті "квасу", зробленого зовсім без бродіння, який не мав право називатися квасом. Це була дуже велика проблема».

 

Квас живий і… мертвий?

Однак справжній квас теж буває різний. Справжній квас може бути бутельованим, пастеризованим і мати довгий термін зберігання.

Живий квас – це продукт, який не проходить пастеризацію чи стерилізацію. Він може бути розфасований у пляшки, але такий квас вимагає додаткових умов зберігання – у холодильнику, а також матиме коротший термін зберігання – тиждень чи 10 діб.

Але справжній квас може пройти температурну обробку (частіше пастеризацію) і таким чином подовжити свій термін зберігання до кількох місяців без якихось додаткових умов. Такий квас до відкриття у торговельній мережі може зберігатися без холодильника. Ніна Кільдій підкреслює: на етикетці має бути написано про те, що квас пастеризований.

Який же квас корисніший – живий чи пастеризований?

«Живий продукт смачний, більш корисний за пастеризований квас, тому що під час температурної обробки частина корисних речовин буде руйнуватися», – запевняє Ніна Кільдій.

Світлий і темний бік квасу

Освітлений квас від темного відрізняється переважно смаковими якостями, говорить Ніна Кільдій. «Колір» квасу нічого не говорить про його користь. Білий, темний, фільтрований, не фільтрований, освітлений – усе це впливає на смакові якості продукту. А для користі головне – щоб він був живим і щоб у склад не почали додавати консерванти, синтетичні ароматизатори тощо.

 

Наскільки небезпечно пити квас на розлив?

«Тут для споживача більше ризиків – з огляду на те що, людина, купуючи квас на розлив, не може бути впевнена в тому, що це справжній квас, не знає, наскільки це свіжий продукт, а також чи ці кеги чи бочки, у яких продається квас, було ретельно вимито, – говорить Ніна Кільдій. – Тому що все ж таки пластикова пляшка – одноразовий посуд, там ситуація краща».

Проте вона підкреслює: сам собою бочковий квас ні корисний, ні шкідливий. Вирішальне значення має кілька чинників.

  • Насамперед важливо, щоб виробник дотримувався всіх вимог – щоб це був таки квас.
  • Має реалізуватися виключно свіжий продукт, у якого термін придатності не добіг до кінця.
  • Якщо з бочки чи кега продають живий квас, який має обмежений термін зберігання, то в ідеалі потрібен холодильник. Якщо квас стоїть на сонці без охолодження, то зростає ризик купити вже зіпсований продукт, і це закінчиться отруєнням.
  • На місці торгівлі має бути інформація про квас – нехай це буде просто якась табличка, де перераховано склад з продукту, його правильна назва, хто виробник.

«Але всі ми розуміємо, що цих вимог не завжди дотримуються, на жаль, – говорить Ніна Кільдій. – Та в будь-якому разі моя рекомендація – купувати все ж таки запакований продукт, на якому є етикетка. Етикетка для споживача – це найголовніша підказка, бо там буде і повна назва, й інформація, що це напій бродіння, живий чи пастеризований, освітлений/неосвітлений, термін придатності, дата виготовлення, склад… Там справді багато чого для себе споживач може почитати».

Навіть справжній пастеризований квас не вічний

Проте навіть говорячи про квас із дуже довгим терміном зберігання, слід мати на увазі, що цей термін зберігання стосується саме закритої пляшки, підкреслює Ніна Кільдій.

«Щойно продукт відкрили, він починає псуватися, – говорить вона. – Це стосується і живого продукту, у якого термін зберігання 7-12 діб, просто після відкриття він почне псуватися швидше».

Навіть придбавши якісний квас, людина може ним отруїтися, якщо купила велику пляшку, частину його випила, а решту лишила на столі. Адже у складі справжнього квасу є цукор, тому такий продукт не можна зберігати на сонці.

«Якщо ви взяли його з собою в дорогу чи на пляж, він може просто зіпсуватися буквально за декілька годин, – застерігає Ніна Кільдій. – Тобто сам споживач через неправильне зберігання може його зіпсувати. Тому я завжди раджу споживачам, особливо в літню спеку, купувати ту кількість продукту, яку можна відразу спожити».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитаннягодина тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання4 години тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання4 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання5 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання12 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання13 годин тому