Догори
Дати відгук

Що робити, якщо не пускають на роботу та вимагають щеплення/тест?

Недопуск на робоче місце є самоуправством роботодавця.

4 хв на прочитання24 Вересня 2021, 14:22
Фото: Херсонський обласний центр громадського здоров'я Фото: Херсонський обласний центр громадського здоров'я
Поділитись:

Вимог щодо вакцинації немає у Трудовому кодексі, колективному договорі, статуті підприємства. Немає закону, який примушує вакцинуватися або закону, в якому йдеться про санкції для нещеплених, а також, немає закону про те, що доступ на робоче місце здійснюється через ПЛР або інший тест. На це звертають увагу у ГО «Вакцинація: Вільний Вибір».

В організації пропонують рекомендації до апелювання в ситуації, якщо є примус:

  • Я — здорова людина, пройшов/пройшла медогляд відповідно до закону. Я не збираюся розкривати будь-які інші відомості, крім тих, що зафіксовані лікарем в довідці про медогляд, адже це лікарська таємниця. Такі відомості ЗАБОРОНЕНО вимагати за місцем роботи та навчання.
  • Я прийшов/йшла на робоче місце відповідно до трудового договору/штатного розкладом, посадовою інструкцією. Недопуск на робоче місце є самоуправством роботодавця.
  • Мені не цікаво, що приймає Кабмін, будь-які обмеження, тим паче, конституційного права на працю, можливі тільки в разі оголошеного офіційно надзвичайного або воєнного стану, мають бути зафіксовані законом, прийнятим Верховною Радою, мають тимчасовий характер. 

В організації також зазначають, що тести також не зобов'язані здавати, можна апелювати до ст. 43 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я». 

Якщо роботодавець наполягає, фізично не допускає на робоче місце, не табелює як годиться, активісти вважають за необхідне робити таке:

1. Написати заяву керівнику, в якій  слід зафіксувати всі порушення і самоуправство, які застосували проти вас.

Приблизно так: «Керівнику підприємства ... від (ПІБ, посада) Копія: управління праці міста ... Заява Такого-то числа я, ..., посада, прийшов на робоче місце на підприємстві.... Мене фізично не допустив на робоче місце..., посада, незаконно вимагаючи розкрити медичну інформацію, яка становить лікарську таємницю, і намагаючись нав'язати мені непотрібні мені, здоровій людині, медичні послуги та процедури. Заявляю, що з мого боку були повністю дотримані вимоги й умови трудового договору/посадової інструкції. Будь-який збиток, понесений у результаті моєї неприсутності на робочому місці з (дата) має бути віднесений до збитку з вини роботодавця. Будь-які спроби не виплатити або виплатити в меншому обсязі, ніж це передбачено чинними наразі угодами, заробітну плату або інші види виплат, що належні мені за законом, є грубим порушенням трудового законодавства та будуть оскаржені в судових і правоохоронних органах. Вимагаю відновити доступ до робочого місця та припинити психологічні маніпуляції з метою примусу до ризикованої медичного втручання й отримання інформації, розголошення якої заборонено законом. Підпис, дата».

Обов'язково подавайте у двох примірниках, на одному секретар/директор повинні поставити штамп із номером вхідного документа і датою, і віддати вам. 

2. Паралельно, як ідеться у повідомленні ГО «Вакцинація, вільний вибір» можна викликати поліцію та написати заяву схожого змісту:

«Начальнику відділення Національної поліції... міста...». В кінці пишете «Вимагаю:

1. Внести заяву до Єдиного реєстру досудового розслідування не пізніше 24 годин із моменту подачі заяви, і надати мені витяг із цього реєстру.

2. Розслідувати та встановити факт самоуправства, порушення прав людини та працівника, порушення Трудового кодексу та Конституції України керівником підприємства...

3. Вжити заходів згідно з чинним законодавством.

Підпис, дата». 

3. Через 24 години після подання заяви у поліцію потрібно звернутися у відділення поліції й отримати витяг з ЄРДР. Якщо його не видають або видають інший папір, потрібно звернутися до суду та зобов'язати поліцію внести заяву в ЄРДР. 

Як стверджують у ГО,  після фіксації правопорушення можна подавати позов до суду.

Нагадаємо, в Україні за минулу добу зафіксовано 9058 нових випадків хвороби та 140 смертей.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.