Догори
Дати відгук

Що робити, щоб їсти можна було все без шкоди для здоров’я: радить дієтолог

Кількість аутоімунних захворювань різко збільшилася за останній рік зростатиме з часом.

3 хв на прочитання28 Жовтня 2021, 07:30
Поділитись:

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська пояснила, що харчування має визначальний вплив на профілактику і перебіг захворювань тому, що їжа містить величезну кількість біологічно активних речовин, які мають різнобічну дію та є безпечними для організму.

Так зване не здорове харчування може спричинювати або створювати сприятливий ґрунт для розвитку багатьох хвороб, зокрема аутоімунних, кількість яких різко збільшилася за останній «ковідний» рік і, найімовірніше, зростатиме з часом, вважає лікар.

Оксана Скиталінська розповідає, що як лояльний дієтолог вона завжди каже, що немає якихось заборонених продуктів в їжі, але в теперішній ситуації все ж радить звернути увагу на деякі моменти.

Надмір солі. Коли солі явної та прихованої в раціоні багато, це збільшує запальний фон організмі та створює умови для втрат із сечею іншого важливого мінералу — калію, чим порушує роботу клітин організму. Прихована сіль — ковбаси, сосиски, всі солоні напівфабрикати.

«Коли їх їсте, хоча б не соліть зовсім овочі і всі інші страви», — радить дієтолог.

Постійне часте вживання їжі.

«Звична ситуація для багатьох — постійне жування, часто підсвідоме, бо працюючи за комп’ютером, хочеться встати і щось вкинути до рота. Це не стільки про голод, скільки про певний відволікаючий ритуал. Сьорбайте тепло-гарячу воду, чай із молоком, це дозволяє «збавити оберти» й уникнути чергового жування», — рекомендує лікар.

Регулярне і часте вживання миттєво засвоюваних вуглеводів — цукру, меду, солодкої випічки, солодких напоїв, винограду. Ці фактори активують певний напрямок обміну речовин, який веде до посилення запалення та гальмує протизапальні процеси.

Нічні вживання їжі. Вночі підсилюється вироблення Th-17 (одного з клонів клітин імунної системи). З одного боку, Th-17 захищають організм проти низки мікроорганізмів, з іншого — активують аутоімунні процеси та сповільнюють «самовбивство» інфікованих вірусами клітин, чим сприяють розмноженню вірусу. Тому дієтолог радить лягати спати раніше, до того, як активується «нічний жор».

Дисбіоз, тобто порушення балансу між корисною та хвороботворною мікрофлорою кишківника (коли корисної стає менше і кишківник стає більше проникним для різних «шкідливостей», таких, як віруси, токсини, бактерії того). Щоб підгодувати корисні бактерії, Оксана Скиталінська рекомендує дати їм пребіотиків — вареного буряка, ложку ламінарії, хумусу, супу із сочевиці, печеного гарбуза, часнику, зерен гранату.

Хронічне запалення — шлунку чи кишківника, рефлюксна хвороба (печія), жировий гепатоз (ожиріння печінки), запалення жовчного чи навіть зуба. Дієтолог закликає звернутися до лікаря — адже запалення підточує ресурси здоров’я.

Також ми наводили осінні рекомендації від дієтолога, як знизити аутоімунні реакції.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання4 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання5 годин тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання6 годин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання6 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання7 годин тому