Догори
Дати відгук

Як знизити аутоімунні реакції: осінні рекомендації від дієтолога

Смачні та приємні способи «приборкати» аутоімунне захворювання.

3 хв на прочитання27 Жовтня 2021, 00:34
Поділитись:

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповідає, що з настанням осені побільшало пацієнтів із загостреннями аутоімунних захворювань: аутоімунного тиреоідиту, ревматоїдного артриту, шкірних захворювань.

Аутоімунні захворювання розвиваються тоді, коли імунна система атакує власні тканини, пояснює лікар.

Дієтолог дає рекомендації з протизапального харчування з акцентом на зниження аутоімунних реакцій.

  • Нормалізувати спосіб життя, не дозволяти хронічним стресам домінувати. До хронічних стресів належить і щоденне недосипання (сон по 5-6 годин, пізне хаотичне лягання спати), щоденне споживання промислових солодощів, фаст-фуду, нездорових жирів, таких, як маргарини, «легкі масла», використання агресивних побутових засобів (пральні порошки, миючі засоби тощо), куріння, алкоголь.
  • Включати різноманітні джерела білку в кожний основний прийом їжі. В стресовій ситуації інтенсивно розпадаються білки слизових, імунних органів, що знижує захисну функцію епітелію та роботу імунної системи. Яйця, страви із нежирного м'яса, печінки, кисломолочних продуктів, зеленого горошку.
  • Вживати продукти, багаті на холін, лецитин, не боятися присутності незначної кількості холестерину (жовтки яєць, м’який кисломолочний сир 5-9 % жирності, вершки, сметану). Можна і невеличкий шматочок сала. При підвищенні вмісту цих молекул у клітинах ті стають менш проникними до пошкоджуючих факторів. Окрім того, ці речовини необхідні для синтезу гормонів кори наднирників (глюкокортикоїдів), які мають протизапальну дію.
  • Зменшити до мінімуму олії, багаті на омега-6 жири (будь-які промислові жири типу маргаринів, соняшникову рафіновану олію). Вони не лише стимулюють запалення, а й пригнічують синтез протизапальних гормонів наднирників.
  • Вживати менше солі. Їжа, яка нас оточує, переважно проходить процес переробки та приготування і майже вся вона додатково посолена. Натрій (сіль) є антагоністом важливого мінералу — калію. Калій не лише запобігає накопиченню рідини в організмі, а й активно використовується при стресі. Високий вміст натрію в раціоні активує експресію генів у макрофагах та стимулює продукцію імунних клітин, які спричинюють запалення та аутоімунні процеси.
  • Вживати продукти, багаті на вітамін D — він має протизапальну дію й активний при поєднанні з магнієм.
  • Включати продукти, багаті на природні антиоксиданти та вітамін С- ягоди калини, чорноплідної горобини, смородини, чорниці, гранату, зелень, капусту всіх сортів тощо
  • Обов'язково включати продукти, багаті не лише на клітковину (овочі, горіхи, крупи), а й пектини (те, що надає желюючих властивостей) — печений гарбуз, тушована морква та буряк, сливи свіжі та запечені, печені яблука. Пектини поглинають циркулюючі імунні комплекси та зменшують аутоагресію.
  • Харчуватися різноманітно і дотримуватися режиму харчування. Часте споживання їжі, особливо однакової, а також безпосередньо перед сном, активує запальні процеси.

Також ми розповідали, що дієтолог пояснює, чому так багато товстих і хворих.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання7 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання46 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання6 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання9 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost