Догори
Дати відгук

Сенсаційне відкриття: у США коронавірус з'явився раніше, ніж у Китаї

Вчені планують продовжити дослідження, зв'язавшись з людьми, чия кров показала наявність антитіл, щоб вони повідомили інформацію про те, подорожували вони в кінці 2019 року і відчували симптоми, схожі на COVID-19.

2 хв на прочитання02 Грудня 2020, 13:53
Поділитись:

Ретроспективне дослідження зразків крові, зібраних у жителів США в грудні 2019 року, показало, що у деяких з них COVID-19 був ще до того, як в Китаї оголосили про появу нового вірусу. Стаття опублікована в журналі Clinical Infectious Diseases.

Офіційні особи в Китаї вперше повідомили про загадкові випадки пневмонії в Ухані, яка, як виявилося, була викликана новим коронавірусом, 31 грудня 2019 року. У США перший підтверджений випадок COVID-19 був зареєстрований 20 січня 2020 року у жителя штату Вашингтон, який недавно прибув з Китаю.

Дослідники з Центру з контролю і профілактики захворювань США (CDC) проаналізували більше 7000 донорських зразків крові, зібраних Американським Червоним Хрестом в дев'яти штатах в період з 13 грудня 2019 року по 17 січня 2020 року.

З них 106 зразків дали позитивний результат на антитіла проти SARS-CoV-2: 39 - в Каліфорнії, і 67 - в Коннектикуті, Айові, Массачусетсі, Мічигані, Род-Айленді і Вісконсині.

Автори провели додаткові тести, щоб виключити перехресну реактивність антитіл до інших вірусів і встановили, що виявлені антитіла специфічні саме до SARS-CoV-2. Навіть з урахуванням можливих хибнопозитивних тестів, можна з упевненістю говорити, що до початку грудня вірус вже знаходився на території США, відзначають вчені.

"Результати припускають, що COVID-19, можливо, вже прибув до Сполучених Штатів до грудня 2019 року, раніше, ніж передбачалося", - пишуть автори статті.

Вірусологи вважають, що наявність антитіл в крові не говорить про те, що людина хворіє зараз, а лише про те, що у нього був контакт з вірусом в минулому.

Автори також зазначають, що дизайн дослідження не дозволяє встановити, де і коли заразилися коронавірусом носії антитіл - можливо, це були люди, які нещодавно повернулися з Китаю. Існують дані, що вірус циркулював в Китаї ще в листопаді 2019 року.

Ретроспективні дослідження, проведені раніше у Франції і Італії, також виявили антитіла проти SARS-CoV-2 в зразках крові, зібраних у жителів цих країн на початку грудня 2019 року.

Що ж до України, то тут ситуація не найкраща, кількість хворих росте.

55 відсотків українців уже зараз готові зробити щеплення від коронавірусу. 

Більша частина опитуваних готова вакцинуватися вже зараз за умови, що препарат для щеплення буде безкоштовним. 40 відсотків відповіли, що не довіряють вакцинам проти COVID-19 та не хочуть їх на собі випробовувати.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost