Догори
Дати відгук

Прожити понад 100 років: про що говорили на Biohacking Conference Kyiv — 2021

Прихильники біохакінгу прагнуть оптимізувати роботу свого організму.

3 хв на прочитання23 Листопада 2021, 14:25
Біохакінг Біохакінг
Поділитись:

У другій декаді листопада у столиці відбувся Biohacking Conference Kyiv — 2021 — захід, присвячений біохакінгу. Це популярний напрям, прихильники якого прагнуть оптимізувати роботу свого організму та зробити його більш здоровим і продуктивним.

Учасниками конференції стали провідні українські науковці, дієтологи, генетики, лікарі-практики, косметологи, фахівці з духовних практик, психологи, тренери з фейс-фітнесу тощо. Вони ділилися способами підвищити імунітет і запобігти хворобам, «пригальмувати» старіння та продовжити життя до 100 років.

Доктор медичних наук Еліна Манжалій, виконавчий директор Інституту Глобального Довголіття, доцент кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 2 НМУ імені О. О. Богомольця, президент Української печінкової фундації, керівник гепатологічного центру, лікар-гастроентеролог вищої категорії, експерт із  функціональної медицини у своїй доповіді розповіла, що видова тривалість життя людини розрахована на 120–130 років. Тривалість життя людини залежить від таких чинників:

  • 50–60 % — спосіб життя;
  • 20 % — екологія;
  • 10 % — генетика;
  • 10 % — рівень медичного обслуговування.

Гастроентеролог пояснила, що старіння — це закономірний фізіологічний процес, що є наслідком накопичення невідновних ушкоджень клітин, тканин і організму впродовж усього життя, і перед нинішньою наукою стоїть стратегічне завдання: можливість впливу на біологічні механізми старіння, зміну запрограмованої тривалості життя.

Виступ Еліни Манжалій на Biohacking Conference Kyiv 2021

Наразі науковці всього світу задіяні в пошуку ліків для якісного довголіття. І наукові досягнення та нові технології вселяють впевненість у швидкому вирішенні проблем радикального продовження життя, а також у профілактиці та лікуванні раку, цирозу, нейродегенеративних захворювань, діабету і ССС. Еліна Манжалій прогнозує, що у найближчі кілька десятиліть відбудуться потенційно суттєві зміни в медицині й у тому, як ми розглядаємо старіння та лікуємо вікові захворювання. Завдяки цим змінам у людей з'явиться можливість жити довше і вести більш здоровий спосіб життя за рахунок розробки нових методів лікування, які безпосередньо спрямовані на відстрочку, запобігання і навіть повернення назад різних процесів старіння. В антивіковій медицині вже успішно задіяні стовбурово-клітинні препарати, технологія біопрінтингу та генна терапія.

«Наша мета — продовжити молодість та сповільнити процес старіння. Людству необхідно застосовувати знання про те, як якісно продовжити життя зараз. Люди прагнуть бути стрункими, здоровими та красивими у поточний момент часу. І вони не хочуть чекати завершення клінічних досліджень через 20 і більше років», — говорить Еліна Манжалій.

Вона розповідає, що здорове довголіття також стане приємним побічним ефектом того, що літня людина стане біологічно молодшою. Однак жодна окрема терапія не поверне людину до молодого стану. Тому, оскільки причини старіння дуже широкі та взаємопов'язані, біотехнологія омолодження має бути настільки ж широкою та всеосяжною, щоб забезпечити омолодження.

Серед кандидатів на звання «еліксиру молодості» Еліна Манжалій виділяє глутатіон — один із найбільш досліджуваних антиоксидантів.

Глутатіон міститься у клітинах переважно у відновленій формі (GSH). Відношення GSH/GSSG є маркером оксидативного стресу в організмі (в нормі GSH/GSSG = 10/1), наявність достатньої концентрації відновленого глутатіону GSH — критичний фактор виживання клітин в умовах оксидативного стресу.

Пероральне застосування глутатіону ефективно збільшує його концентрацію в плазмі крові та тканинах, а також має імуномоделюючу дію. GSH збільшує активність природних кілерів (NK) і концентрацію Т-лімфоцитів у крові.

Проте створення цієї технології потребуватиме допомоги інвесторів, медичних працівників, дослідників, політиків і представників громадськості.

«Незначне фінансування — одне з чотирьох вузьких місць розвитку омолоджувальної біотехнології», — констатує Еліна Манжалій.

Також ми розповідали, як «хакнути» дієту, яка не дає результатів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання18 хвилин тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання3 години тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання4 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання4 години тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання11 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання12 годин тому