Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Повернути час назад: геронтолог розповідає про дев'ять головних факторів передчасного старіння

Повернути час назад: геронтолог розповідає про дев'ять головних факторів передчасного старіння

Чому одні старіють за рік як за три, а для інших час наче завмер?

7 хв на прочитання05 Березня 2023, 15:28
Поділитись:

Старіння людини — складний багатосторонній процес, який генетично обумовлений. Запобігти йому не вдасться, а от уповільнити — цілком можливо. Чому одні старіють за рік як за три, а для інших час наче завмер? І справа тут зовсім не у спадковості. Багато науковців, які вивчали процеси старіння, відзначають, що людина стає старою лише тоді, коли сама собі дозволяє: можна бути і почуватися старою і в 45 років, а активності багатьох 80-річних позаздрить молодь.

Фахівці розрізняють фізіологічний і патологічний типи старіння. Вважається, що при фізіологічному старінні біологічний вік людини збігається з реальним (паспортним). При патологічному чи так званому прискореному старінні людина виглядає старшою за свої роки, її органи та системи зношені більше, ніж у її ровесників.

Ми старіємо по-різному. Як правило, вікові зміни в організмі з'являються непомітно, тому сформулювати якісь загальні параметри досить складно. З погляду такої науки, як геріатрія, старіння — це зниження здатності організму до адаптації.

Про те, що таке патологічне старіння і чи можна повернути ці процеси, інформаційному порталу «Здорові люди» розповіла керівник геронтологічного центру Людмила Жилевич.

Що таке патологічне старіння?

Старіння — процес, закладений еволюцією. З роками у людини з'являються зміни в організмі, які характерні лише для похилого віку — так звані геріатричні синдроми:

  • саркопенія (втрата м'язової маси);
  • слабкість у руках;
  • погіршення роботи травної системи, недостатність харчування (втрата апетиту, незасвоєння певних продуктів тощо);
  • синдром падіння, який пов'язаний не тільки із захворюваннями опорно-рухового апарату, а й із проблемами центральної нервової системи (запаморочення, слабкість у м'язах);
  • нетримання сечі;
  • зміна сприйняття життя, схильність до депресії;
  • зниження пам'яті.

Усього фахівцями описано близько 85 геріатричних синдромів.

Якщо людина старіє фізіологічно, всі процеси йдуть відповідно до її календарного віку. Водночас навіть фізіологічне старіння може бути прискореним чи патологічним. Це відбувається у разі, коли в організмі тривають процеси, які прискорюють нормальне фізіологічне старіння. Іноді ми бачимо 70-річну людину, а виглядає вона на 90 років, а буває і навпаки, коли процеси старіння ніби сповільнюються. І ми бачимо 80-річну жінку, а в неї блиск в очах, гарна гнучкість суглобів тощо.

Безумовно, зараз в арсеналі будь-якої жінки, та й чоловіка також є багато засобів, які можуть завуалювати зовнішні вікові зміни. Водночас фізіологію не обдуриш. Тож як визначити, що людина старіє?

Всі процеси старіння йдуть на клітинному рівні, зокрема знижується здатність клітин до оновлення. Через це страждають усі системи й органи, але найбільше серцево-судинна та нервова системи.

Вони також мають свій вік. Іноді, коли ми оглядаємо пацієнта, кажемо, що серцево-судинна система зовсім не відповідає вашому паспортному віку: вона або працює без перебоїв, або зношена настільки, що старіння йде прискореним темпом.

Усі геріатричні синдроми поділяються на три основні блоки. Перший становлять симптоми, пов'язані із соматическим станом, фізіологією. Існує низка захворювань, які значно прискорюють процеси старіння: артеріальна гіпертензія, цукровий діабет 2-го типу, хронічна серцева недостатність.

Другий блок — різні психологічні синдроми, деменція, хвороба Альцгеймера, депресивні стани, зниження когнітивних функцій.

Третій блок геріатричних синдромів тісно пов'язані з соціальними проблемами: насильством у ній, соціальної ізоляцією, самотністю.

При патологічному старінні організм людини не може швидко адаптуватися до довкілля й обстановки. Уповільнюються всі процеси, зокрема мислення, здатність приймати інформацію, знижується швидкість прийняття рішення, змінюється емоційна сфера.

Людина не може адекватно реагувати на події, що відбуваються, аж до прояву патологічних реакцій. Наприклад, на найпростіші події людина може бурхливо відреагувати сльозами, розлютитися, почати буркотіти, а іноді і проявляти агресію.

Що є пусковим механізмом для патологічного старіння?

Запустити процес патологічного старіння може багато причин, причому як окремо, так і в сукупності. Серед них:

  • самотність;
  • втрата незалежності;
  • хронічні стреси;
  • невміння адаптуватися до обставин, що склалися;
  • хронічне навантаження;
  • зловживання алкоголем;
  • куріння;
  • нестача фізичного навантаження;
  • харчування.

Самотність є таким каталізатором патологічного старіння, який спричиняє значне погіршення здоров'я і навіть імовірність передчасної смертності. Ми проводили дослідження, вивчали смертність чоловіків віком 45+. Його результати показали, що найбільший показник серед самотніх чоловіків.

Якщо людина, особливо у віці, протягом тривалого проміжку часу працює з перенапругою, у постійному стані стресу, то через вікові зміни у неї не встигає «спрацювати» механізм адаптації. Як результат — перевантаження, постійний стрес, сильна нервова перенапруга та, звісно ж, розвиток захворювань.

Перевантаження на роботі та стреси (це доведено науково) є найважливішими каталізаторами патологічного старіння. Такого висновку дійшла група англійських та італійських науковців, які досліджували близько 20 тисяч людей похилого віку. Є також дослідження, які доводять чіткий зв'язок прискореного старіння з надмірною вагою, ожирінням, депресією й алкоголізмом.

Тож обов'язково відпочивайте, змінюйте сферу діяльності хоча б на вихідні, частіше гуляйте на свіжому повітрі, зустрічайтеся з друзями, шукайте відповідні саме для вас способи релаксації.

У період стресу немає нічого кращого за фізичну активність. До речі, літня людина 150 хвилин щотижня має присвятити фізичному навантаженню.

Важливу роль грає харчування. Варто дослухатися свого організму. Раціон – помірний та різноманітний. Погано працює кишечник — отже, слід додати в меню продукти, які допоможуть йому. Віддавати перевагу слід натуральним продуктам, вживати менше солі та цукру. Турбує печінка — пийте трав'яні чаї чи звичайну воду, яка допоможе роботі головного «фільтра» нашого організму.

Проживання літньої людини в сім'ї, підтримка родичів, відчуття, що все ще потрібен своїм близьким — чудовий засіб від старіння, вважає експерт.

100 % доведено, що алкоголь і куріння сприяють патологічному старінню. До речі, курці завжди виглядають старшими за своїх ровесників. Окрім цього, зловживання алкоголем і куріння неминуче призводять до розвитку багатьох захворювань, які запускають процеси патологічного старіння.

Чи можна повернути назад процеси патологічного старіння?

Так. Якщо грамотно займатися старіючим організмом, дуже багато функцій повертаються у цілком функціональний стан — і патологічне старіння переходить у фазу фізіологічного.

Одна з умов — розвивати свої інтереси, займатися тим, що приносить задоволення. Тренування інтелектуальних здібностей (наприклад, вивчення іноземних мов) сприяють підтримці фізіологічних резервів. Науково доведено, що люди з гарним рівнем освіченості старіють повільніше, ніж ті, чий рівень освіченості низький. А ще фахівці зазначають, що люди, які не змогли після виходу на пенсію знайти собі заняття до душі, починають старіти набагато швидше за своїх захоплених та активних ровесників.

До речі, у геронтологічному центрі (активного довголіття) серед довгожителів провели невелике дослідження та запитали, що, на їхню думку, їм допомогло дожити до 100 років. Так от, серед них не було жодного песиміста. Всі люди з активною життєвою позицією, життєрадісні та впевнені, що людина обов'язково має бути фізично навантажена і займатись улюбленою справою.

Один із принципів активного довголіття — радіти кожному дню. Позитивне мислення — найголовніша умова, яка зупиняє патологічне старіння. Позитивне мислення — це адаптивний механізм.

Також ми розповідали про продукти, які уповільнюють старіння.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.