Догори
Дати відгук

Похмура тінь майбутнього, або Як хакнути невизначеність: поради від експерта

«Не падайте раніше за постріл».

2 хв на прочитання18 Березня 2024, 16:41
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Для нашого мозку невизначеність може бути як джерелом радісного передчуття і можливостей, так і гнітючим безпросвітним вантажем. Це залежить від наших можливостей, очікувань, ментальних установок. Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Експерт пояснює, що коли невизначеність і непередбачуваність забарвлюються негативно, їх тиск стає сильним і події, які ще не настали, затьмарюють життя просто зараз. Нейробіологічно передбачення та очікування кодуються рівнем дофаміну, його підвищення — це очікування хорошого, його падіння — це погане передчуття.

«Це можна називати "тінь майбутнього" — як очікуване майбутнє безпосередньо впливає на наші рішення, настрій, поведінку вже сьогодні.

Ми проводимо сьогодення в тіні майбутнього. Саме тому, наприклад, депресію правильніше розглядатиме не так як вплив минулого, а як наслідок спотворення бачення майбутнього. Людина в депресії не страждає від того, що відбувається з нею зараз — вона страждає тому, що не бачить хорошого у своєму майбутньому.

Або як казав доктор Стрендж — "я бачив сто тисяч варіантів майбутнього і всі вони відстійні"», — говорить Андрій Біловешкін.

Експерт наголошує, що все кинути, знайти віру, почати ворожити — погані способи знизити невизначеність майбутнього. Адже це може призводити не лише до депресії, а до того, що вам може захотітися просто здатися чи прокрастинувати не через складність завдання, а через низьку толерантність до невизначеності.

«Коли ви здалися, все покинули — рівень невизначеності помітно знижується.

Можна знайти прості та хибні пояснення того, що відбувається, від конспірології до релігії, які дають зрозумілі прогнози. Можна просто слухати сучасних ворожок по нутрощах жертовних тварин, кавовій гущі або польоту птахів (сьогодні ми їх називаємо експертами)», — іронізує науковець.

Він перераховує гарні способи знизити невизначеність: розвивати усвідомленість (медитувати), бути в зоні внутрішнього локусу (робити і фокусуватися на тому, що ви контролюєте, і менше думати про інше), тренувати стоїчні навички прийняття.

«Розвиток усвідомленості дозволить вам частіше виходити з тіні майбутнього на сонце сьогодення, фокус на внутрішньому локусі дозволить вам перебувати всередині крейдяного кола і бути захищеним від тривог, прийняття зробить вас стоїчним "собакою на прив'язі, який радісно слідує за возом, а не собакою, якого тягне за собою віз". Вибирайте! І будь ласка, не падайте раніше за постріл», — закликає Андрій Біловешкін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора