Догори
Дати відгук

Підвищення зарплат і зростання тарифів: до чого готуватися українцям із 1 січня

У новому році українці будуть платити більше за комунальні послуги та мобільний зв'язок, у школах зміниться меню для учнів, а підприємства мають моніторити викиди парникових газів.

5 хв на прочитання31 Грудня 2020, 13:39
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Вже завтра, 1 січня 2021 року, Україна почне жити за новими правилами. Зміняться мінімальні зарплати, тарифи на комунальні послуги та ціни на мобільний зв'язок. GreenPost намагався розібратися, що чекає на українців  у новому році.

Зросте мінімальна зарплата

Від 1 січня 2021 року в Україні на тисячу гривень зростає мінімальна зарплата — від 5 тис. грн до 6 тис. грн. Це прописано у кошторисі на новий, 2021 рік, який нещодавно прийняли народні обранці. Це означає, що за годину своєї праці людина не може отримувати менше ніж 36 грн 11 коп. 

Зміняться тарифи на світло

Починаючи із завтрашнього дня, для українців припиняє діяти пільговий тариф на перші 100 кВт використаної електроенергії. За них тепер доведеться платити не 0,90 грн, а 1,68 грн. Відповідну постанову Кабінет міністрів ухвалив на своєму позачерговому засіданні 28 грудня. Цей тариф буде чинним до 31 березня 2021 року. До цього часу Міненерго має розробити й затвердити єдину схему формування тарифів для населення.

Підвищаться тарифи на розподіл газу

З першого числа першого місяця нового року доведеться більше платити й за доставку блакитного палива до оселі. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила на 2021 рік нові тарифи для 22 облгазів. Для кожного транспортувальника газу будуть різні ціни за транспортування газу. Так, споживачі, які уклали договір із «Київоблгазом», будуть платити 1,55 грн за доставку кожного кубометру газу замість звичних 0,81 грн. Клієнти «Київгазу» вже з 1 січня будуть платити 0,32 грн за кожен куб. А споживачі, які мають контракт із «Полтавгазом», за кожен кубометр газу в своїх оселях заплатять аж 2,07 грн.

Здорожчає газ

Зростання тарифів на доставку блакитного палива не єдиний «подарунок під ялинку» для українців. Із 1 січня зростуть ціни також і на сам газ. Єдиних тарифів для газзбутів немає і вони коливаються в Україні від 7 до майже 11 грн за кубометр.

Стануть обов'язковими газові лічильники

Понад те, 1 січня — це «час Х» для тих українців, які не встановили газові лічильники. Адже з нового року ці прилади обліку обов'язкові для всіх, хто користується блакитним паливом. На порушників чекають штрафи та в майбутньому — відключення від мережі газопостачання.  

Зросте ЄСВ для підприємців

З 1 січня 2021 року фізичні особи-підприємці мають сплачувати 1320 грн на місяць Єдиного соціального внеску. Це 22 % встановленої урядом мінімальної заробітної плати. 

Зростуть тарифи на мобільний зв'язок 

Абонентам «Київстар», Vodafone і Lifecell доведеться сплачувати за звичні тарифні плани значно більше. За тариф «Київстар Безлім» потрібно буде заплатити 175 грн, замість звичних 95 грн. Тариф Vodafone 4G Smart XS коштуватиме 45 грн. А за Vodafone Smart S доведеться заплатити 85 грн. Vodafone 4G Smart M з нового року буде коштувати 130 грн. 

Можна буде змінювати по батькові за власним бажанням

За такий закон народні обранці проголосували на останньому пленарному тижні в році. З 14 років під час отримання першого в житті id-паспорта по батькові можна буде змінити за згодою батьків. Після виповнення 16 років цю процедуру можна буде зробити самостійно. Нагадаємо, що до цього часу змінювати по батькові в офіційних документах можна було лише в разі усиновлення та у випадку, якщо батько змінив ім'я. 

Почне роботу Державна інформаційна система трансплантації 

В Україні від 1 січня запрацює державна  інформаційна система трансплантації органів і тканин. Це дасть змогу пацієнтам, які мають потребу у пересадці органів, вчасно отримувати життєво необхідні операції. Також система має забезпечити інформаційну взаємодію між усіма учасниками системи трансплантації.

Зміниться харчування у шкільних їдальнях

Адже з 1 січня 2021 року починає діяти новий санітарний регламент. Зокрема, відтепер зі шкільного меню зникнуть ковбаси, сардельки, сосиски та рибні консерви. У школах заборонять продавати чипси, солодощі та газовані напої. А страви, які подають у шкільній їдальні, мають бути приготовані з мінімальним вмістом солі та цукру. 

Реформують шкільні туалети

Згаданий вище санітарний регламент також прописує нові вимоги до шкільних убиралень. Кабінки в туалеті обов'язково мають бути розділені перегородками та мати непрозорі двері, що зачиняються на замок. Усередині рекомендується встановлювати чаші Генуя. 

Українці отримають надію на чисте повітря 

З 1 січня 2021 року набирає чинності Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів». Це означає, що визначені урядом великі та середні промислові підприємства з цього дня зобов’язані виконувати вимоги закону — готувати плани з моніторингу викидів парникових газів і щорічно звітувати про викиди. У Міндовкілля сподіваються, що такі вимоги дадуть змогу зменшити забруднення атмосферного повітря промисловими викидами.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про екопідсумки-2020 — успіхи, провали, естафети.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитанняВчора
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Більше з GreenPost
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання31 хвилину тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитаннягодина тому
Відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитаннягодина тому
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання2 години тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитання3 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання4 години тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання5 годин тому
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання6 годин тому