Догори
Дати відгук

Скорочення антропогенних викидів метану: Міндовкілля вивчає досвід для виконання міжнародних зобов’язань

Метан є другим за потужністю впливу парниковим газом після вуглекислого, що значно впливає на глобальне потепління.

2 хв на прочитання05 Липня 2024, 16:43
Скорочення антропогенних викидів метану Реалізація кліматичної політики України Скорочення антропогенних викидів метану Реалізація кліматичної політики України
Поділитись:

Відомо, що люди випускають в атмосферу менше метану, ніж вуглекислого газу – проте метан б'є сильніше. Тонна метану за 20 років нагріє атмосферу у 86 разів більше, ніж тонна вуглекислого газу. Метан, який часом метафорично називають вуглекислим газом на стероїдах, відповідальний за 23% нагрівання від початку індустріальних часів. Більшу частину уваги отримує CO2, проте без обмежень викидів метану надії на стабілізації клімату мало.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів ініціювало спільне обговорення міжнародного досвіду щодо зменшення викидів метану нафтогазовими підприємствами у ланцюгах постачання природного газу.

Планування подальших кроків з реалізації кліматичної політики України відбулось у межах ініціативи «Global Methane Pledge» за участю провідних експертів та представників Уряду. Захід організований за підтримки Dixi Group.

Експерти проаналізували підходи Казахстану, які включають геомапування та оцінку фактичних обсягів викидів метану, модернізацію об’єктів, скринінговий аналіз та розробку дорожньої карти скорочення обсягів викидів. 

«Україна виконує міжнародні зобов’язання попри події останный двох років. Ми активно працюємо над скороченням викидів парникових газів, зокрема і метану, та шукаємо оптимальні шляхи для досягнення цієї мети. Зауважу, що задля досягнення національних цілей Міндовкілля залучає  всі дотичні сторони: експертів, бізнес, громадськість. Професійна дискусія, спільне вивчення міжнародного досвіду та залучення міжнародної підтримки обов’язково дасть очікуваний результат», - заступниця Міністра Вікторія Киреєва.

Також Вікторія Киреєва акцентувала увагу на необхідності застосування комплексного підходу до оцінки потенціалу скорочення викидів метану в Україні. Він має охоплювати всі сфери господарської діяльності, що спричиняють найбільші викиди метану - нафтогазовий сектор, вуглевидобуток, сільське господарство та управління відходами. 

Варто знати, що метан є другим за потужністю впливу парниковим газом після вуглекислого, що значно впливає на глобальне потепління. Здатність метану затримувати тепло в атмосфері  вища за вуглекислий газ. У 100-річному періоді метан має в 28 разів більший потенціал глобального потепління ніж вуглекислий газ, і у 84 рази потужніший у 20-ти річному періоді.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Декоративна штукатурка в Leroy Merlin Україна
Декоративна штукатурка: естетика та функціональність
3 хв на прочитаннягодина тому
Зображення створено ШІ
Зупинити садиста: науковець розповідає, як реагувати на тих, хто підтримує ракетні удари
3 хв на прочитаннягодина тому
У Києві зруйновано або пошкоджено три трансформаторних підстанції
У Києві зруйновано або пошкоджено три трансформаторних підстанції
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
«Також можна додати ботокс і досягти ефективності 90 %»: невролог пояснює, чому антидепресанти помічні від мігрені
2 хв на прочитання3 години тому
Трагедія в "Охматдиті": ракетний удар по дитячій лікарні
1 хв на прочитання5 годин тому
Народний метод для прискорення росту перцю та збільшення врожаю
1 хв на прочитання6 годин тому
Діставав рецептурний кетамін: у ненавмисному вбивстві зірки «Друзів» Метью Перрі можуть звинуватити кількох людей
6 хв на прочитання6 годин тому
 У польському законодавстві з'явиться нове визначення зґвалтування
1 хв на прочитання7 годин тому