Догори
Дати відгук

Газ подорожчає: чому в Тернополі ціна зросте вдвічі, а в Києві — на копійки

Чим гірше стан інфраструктури в регіоні, чим менше споживачів, тим вище розмір абонплати.

2 хв на прочитання09 Грудня 2020, 10:51
Поділитись:

Ціна на блакитне паливо зросте з нового року. Для деяких тариф "злетить", а от в деяких регіонах споживачі газу його подорожчення практично не відчують. З чим це пов'язано і хто несе відповідальність за нову вартість палива?

Як пише obozrevatel,   облгази вже зробили розрахунки нової вартості і подали на затвердження в Національну комісію з питань енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Частину цін вже затвердили і оприлюднили.

Виявилося, що чим гірше стан інфраструктури в регіоні, чим менше споживачів, тим вище розмір абонплати. Наприклад, в Тернопільській області абонентську плату підвищать в два рази: з 1,03 до 2,34 грн за кубометр. А в Києві всього на 4 копійки – з 0,28 до 0,32 грн за кубометр.

"Це пов'язано, в тому числі, і з тим, що столиця найбільш густозаселених місто. Тому витрати на доставку і розподіл блакитного палива ділять на велику кількість споживачів. Це дозволяє знизити навантаження на кожну сім'ю", — пояснюють автори матеріалу  про розрахунки.

Скріншот obozrevatel.com

Щоб дізнатися, скільки доведеться платити в 2021-му, подивіться в своїх платіжках, скільки в сумі кубометрів газу ви витратили з жовтня 2019-го по жовтень 2020-го. Отриману цифру поділіть на 12 і помножите на тариф.

Наприклад, якщо ви спалили за цей період 900 кубів і користуєтеся послугами "Київоблгазу", щомісячна абонплата складе 116,2 грн.

Якщо вашого тарифу немає в таблиці вище, ймовірно, він поки ще не затверджений.

Нагадаємо, з Нового року українці будуть платити абонплату за комуналку, а боржників будуть швидко відмикати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.