Догори
Дати відгук

«Нормальна плата, щоб не захворіти» — розповіла про вакцинацію номінантка на Шевченківську премію

Олена Білозерська закликала підходити до вакцинації зважено, не вірити фейкам і не боятися побічних ефектів.

4 хв на прочитання22 Березня 2021, 16:40
Військова та номінантка на Шевченківську премію Олена Білозерська закликала українців не боятися вакцинації проти ковіду Військова та номінантка на Шевченківську премію Олена Білозерська закликала українців не боятися вакцинації проти ковіду
Поділитись:

Олена Білозерська — журналістка, військовослужбовиця та номінантка на цьогорічну Шевченківську премію з літератури — вважає всі побічні ефекти від щеплення «нормальною платою за те, щоб не захворіти на ковід».

Олена Білозерська дозволила журналістам GreenPost для підготовки матеріалу скористатися її особистими записами, в яких вона розповідає про власний досвід щеплення від коронавірусу. 

Нагадаємо, що, Олена 9 березня написала у Facebook на офіційну сторінку Київського обласного центру громадського здоров'я та запитала про можливість вакцинуватися невикористаною вакциною.

За словами військової, їй досить швидко перетелефонували на мобільний та запросили протягом години під'їхати до приміщення Київської обласної лікарні, де Олені й зробили щеплення. 

Під кінець 9 березня Білозерська написала у соцмережі, що почувається не зовсім добре — докучають температура та головний біль. Через день, за словами жінки, біль перестав давати про себе знати, а температура знизилася.

Зараз журналістка, військова та номінантка на Шевченківську премію почувається значно краще.  

«Усі побочки вже минулися. Хоча перемучилась я сильно. Бо зовсім не очікувала на температуру 40 і страшний головний біль. Але всі мої страждання тривали менш як 12 годин — тобто першу ніч після вакцинації. Я вважаю, що це цілком нормальна плата за те, щоб не захворіти на ковід або принаймні перенести його у легкій формі», — каже Олена Білозерська.

За її словами, допомагало змиритися з побічними ефектами від введення вакцини усвідомлення того, що зависока температура та надокучливий головний біль навіть у разі середньої форми перебігу коронавірусу не відпускав би її понад 10 діб.

Також Олену турбувало те, що навіть після одужання від ковіду організм довго не може повернутися до нормального фізичного стану. Пост-ковід вона побачила на прикладі знайомого. Молодий чоловік перехворів на ковід півроку тому в легкій формі. До цього не мав шкідливих звичок, вів здоровий спосіб життя та займався спортом. Але навіть зараз спортсмен не може почати займатися звичними для нього тренуваннями: скаржиться на задишку та не може підійматися сходами.

Олена Білозерська також поділилася враженнями про реакцію, яку викликали її «нотатки вакцинованої» в мережі. За словами жінки, антивакцинатори помітили в них лише негатив і підтвердження власної думки про те, що щеплюватися проти ковіду небезпечно.

Сама Олена дотримується іншої думки.

«Шукаю аргументи на підтвердження своєї позиції. І схильна думати, що моя жорстка реакція на вакцину свідчить про важкий перебіг ковіду, якби я його підхопила, а ще про те, що вакцина спрацювала і в мене тепер добре вироблятимуться антитіла», — сказала Білозерська.

Вона також дала поради українцям, які тільки-но збираються вакцинуватися

Про всяк випадок необхідно подбати про те, щоб у домашній аптечці були жарознижувальні препарати й анальгетики. Якщо можливо, вакцинування варто спланувати перед вихідними. Так матимете декілька днів для того, щоб повернутися до норми. Українцям, які мають алергії чи інші хронічні недуги, перед введенням препарату слід порадитися із сімейним лікарем. Людям літнього віку та важкохворим Білозерська порадила домовитись про медичний нагляд у перші дві доби після вакцинації.

Також військова закликала не вірити інформації про шкідливість, а то  й небезпечність вакцини проти ковіду. Їй самій траплялося декілька фейків стосовно вакцинації. Один із них — це розповідь про ніби-то лікаря з Польщі, який «насміхався над антивакцинаторами, а сам помер після другої дози вакцини». Насправді смерть лікаря не мала жодного стосунку до щеплень, адже помер він через багаторічні проблеми із серцем.

Білозерську також обурили фейки про те, що медики роблять собі щеплення вітаміном С, а справжню вакцину виливають у каналізацію. Вона закликала не вірити такій інформації та не поширювати її соцмережами. Адже, ймовірно, за цими чутками стоять російські спецслужби, які таким чином пропагують сумнівну вакцину «Супутник V». 

Як ми писали раніше, під час планової вакцинації медиків і військових досить часто залишаються невикористані дози, які доводиться утилізувати. Тому влада запропонувала відомим громадським діячам, журналістам та артистам реєструватися та робити щеплення невикористаним препаратом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання2 години тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання3 години тому
Як швидше схуднути Корисні звички Метаболізм
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання11 годин тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитанняВчора
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
2 хв на прочитанняВчора
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитанняВчора
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання19 хвилин тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитаннягодина тому
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання4 години тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання4 години тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання5 годин тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання6 годин тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання7 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання7 годин тому