Догори
Дати відгук

Названо найкорисніше для здоров'я варення

Проте варення може бути й небезпечним.

3 хв на прочитання19 Вересня 2023, 00:36
Поділитись:

Варення на перший погляд зовсім не здається потрібним продуктом для тих, хто стежить за здоров'ям. Однак насправді воно має багато корисних властивостей. Головне — правильно вибрати варення і знати, кому його все-таки не варто їсти. Про це розповідають «Жіночі думки».

У будь-якого варення є свої корисні властивості: наприклад, воно добре піднімає настрій, оскільки багате на серотонін, як і будь-який солодкий продукт.

Окрім цього, у варенні міститься клітковина, яка стимулює роботу кишківника. Ще в ньому багато вітамінів і мікроелементів, що сприятливо впливають на організм.

Окрема тема — ягідне варення. У ягодах багато аскорбінової кислоти (вітаміну С), бета-каротину, проте вони при дії високих температур частково руйнуються, але також у них є РР, Е, В1, В2 та інші вітаміни та мікроелементи, які досить термостійкі та послужать чудовою профілактикою багатьох хвороб і допоможуть легше впоратися з наявними патологіями. Важливо максимально зберегти корисні речовини, що містяться у фруктах і ягодах.

Найкращий варіант — це перетирати ягоди, щоби зберегти їх корисні якості, або ж готувати за технологією «п'ятихвилинка».

Основна причина відмови від варення — це великий вміст цукру, який негативно впливає на вагу, здоров'я зубів і може завдати великої шкоди при цукровому діабеті та схильності до алергії.

Від варення з кислих ягід слід відмовитися і людям із підвищеною кислотністю шлунка, оскільки продукт може спричинити загострення гастриту та виразки шлунка.

Кожне варення має свої властивості:

Малинове — часто використовують при лікуванні застуди, грипу й ангіни. Річ у тім, що в самій ягоді є саліцилова кислота, завдяки якій варення може діяти як жарознижувальне. Крім того, в малині багато вітаміну С, калію та кальцію.

Смородинове — містить багато аскорбінової та фруктових кислот. Відмінно покращує імунітет, зміцнює судини, знижує ризик тромбозів і нормалізує цукор у крові.

Вишневе — має протизапальні властивості. У складі вишні багато вітамінів А, С, Е, В. Особливо корисно таке варення їсти людям зі зниженим гемоглобіном.

Брусничне — багате на пектин, який виводить шкідливі речовини з кишківника і нормалізує мікрофлору ШКТ. У такому варенні багато корисних органічних кислот.

Обліпихове — джерело вітамінів А, Е, С, вітамінів групи В, калію, магнію і заліза. Ще обліпиха багата на флавоноїди, які допомагають у боротьбі з головною загрозою для здоров'я серцево-судинної системи — високим тиском.

Абрикосове — джерело каротину, який корисний для шкіри та зору. Крім того, абрикос корисний для серцево-судинної системи.

Проте варення може бути й небезпечним.

Іноді нешкідлива баночка варення, яку ви купили в магазині чи отримали від дбайливої бабусі, може становити смертельну небезпеку. Річ у тім, що будь-яке варення має свій термін придатності.

Якщо ви помітили на варенні навіть найменшу цятку цвілі, банку з ласощами потрібно безжально викинути. Адже в запліснявілому варенні вже є афлатоксин (отруйна речовина, що виробляється пліснявими грибами), який термічна обробка навряд чи зруйнує. У кращому разі таке варення може спричинити отруєння, у гіршому — підвищити ризик зіткнутися з раком печінки.

Також ми писали, що сода потрібна при варінні варення — лайфхак, про який мало хто знає.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.