Догори
Дати відгук

Наркополітика України сприяє поширенню обігу наркотиків — активіст

Люди, які ставляться до наркозалежних негативно, не застраховані від того, що завтра ця проблема може зачепити їх.

3 хв на прочитання28 Червня 2021, 09:33
Поділитись:

Батьки, змушені багато часу працювати, аби забезпечити своїй сім’ї нормальні умови, можуть зробити відкриття, що їхня дитина також почала вживати наркотики. Про це в коментарі GreenPost нагадує Олексій Квітковський, представник БО «Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю (ВОЛНА)».

«Насправді нема людей, які не вживають психоактивних речовин — хто від кави отримує свій кайф, хто ще від чогось… Просто ці речовини бувають легальними або нелегальними», — говорить активіст.

Він наводить цифри: за оціночними даними, у світі 25 млн людей, які вживають психоактивні речовини. Із цих споживачів лише 10% мають проблемне вживання — вживають систематично, порушують закон тощо. І всі ці 10% живуть на території країн із каральною наркополітикою.

Активіст розповідає, що в Україні вживання таких речовин декриміналізовано, але на практиці це означає штраф 2-3 тисячі доларів замість ув’язнення.

«До в’язниці потрапляють люди фактично за вживання наркотиків. Тим більше декриміналізація відбулася лише на словах — адже для того, щоб ужити, його треба десь узяти (а це вже зберігання), віднести кудись (транспортування), приготувати та вжити (виготовлення і притон). 

Виходить, що хворі люди — є офіційний діагноз «психоповедінкові розлади», викликані вживанням алкоголю, опіоїдів тощо — потрапляють до в’язниці. При реальній декриміналізації споживачів правоохоронні органи зосереджуються на не споживачах, а на наркомафії, на трафіку — переслідувати треба не людей, а тих, хто на цьому робить великий бізнес»,
— пояснює Олексій Квітковський.

Він розповідає, чому при каральній наркополітиці людина не може вийти з цього кола, раз потрапивши.

«Людина за ґратами не може вилікуватися чи виправитися — пенітенціарна система взагалі не про це. Там людина набуває ще кримінальних навичок. А в цей час іде навантаження на бюджет — треба утримувати систему. Люди маргіналізуються, вони не обстежуються, зростає ризик поширення соціально небезпечних хвороб — ВІЛ/СНІД, гепатити…

Цим мають займатися соціальні служби, медичні служби — так робиться в усьому світі. А у нас, на жаль, цим займається МВС.

Ми вважаємо це в корені неправильним. Часто буває, що поліція береться вирішувати ці питання, але поліцейські кажуть: «Та навіщо на них витрачати час, якщо вони взагалі ніхто?» — розповідає Олексій Квітковський.

Він пояснює: мета спільноти — щоб наркозалежних людей не ставало більше, але ті, хто вже ними став, мали доступ до ефективного лікування цієї залежності і щоб їхніх прав було дотримано. Їм потрібно дати можливість виправитися, ресоціалізуватися, стати звичайними людьми.

Окрім того, канабіс в Україні легалізовано так, що доступні лише дорогі ліки, від яких відмовились у Європі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.