Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Ліки
  • Канабіс в Україні легалізовано так, що доступні лише дорогі ліки, від яких відмовились у Європі — активісти

Канабіс в Україні легалізовано так, що доступні лише дорогі ліки, від яких відмовились у Європі — активісти

Особливості «легалайзу по-українськи»

3 хв на прочитання27 Червня 2021, 09:09
Поділитись:

В Україні ще торік скасували держконтроль за препаратами, в основі яких є речовина «ізольований канабідіол» (ізолят канабідіолу). Але не можна сказати, що на цей момент медичний канабіс в Україні легальний. Про це пише GreenPost.

Член правління UCMS «Українська спільнота людей з розсіяним склерозом» Антон Кулагін пояснює: Кабінет міністрів постановою №324 від 7 квітня дозволив тільки 2 препарати, які є дуже дороговартісними і не доступними для пацієнтів в Україні.

«Вартість одного з них 600 доларів за упаковку, другого — 2000. Чому такі дорогі? Бо розроблені шляхом синтезу канабісу, а це недешевий процес. Окрім того, вони розроблялися для ЄС, але там після легалізації канабісу такі дорожезні ліки не знадобилися — вони почали купувати дешеві ліки з натуральної сировини.

Мені важко уявити палату з онкохворими людьми, в яку приходить лікар і запитує: «Вам який препарат виписати — той, що за 600 доларів, чи той, що за 2000?» Не думаю, що буде ажіотаж… Це не легалізація, а яскрава схема, яка показує всю суть нашої наркополітики»,
— говорить представник БО "Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю (ВОЛНА)" Олексій Квітковський.

Активіст нагадує, що при цьому в Україні легально культивуються опіоїди, є знеболювальні на основі опіоїдів — вони менш ефективні й викликають залежність. Але варто лише сказати «канабіс» — і починається дешевий популізм.

«Замість того, аби дозволити науковим інститутам із ним працювати та виготовляти з нього ліки, даючи прибутки в бюджет та ефективне знеболювальне тим, хто цього дуже потребує, їм підсовують ось це й говорять: «Треба подумати, як зробити, щоб держава закупляла». Це явне лоббі цих препаратів, які в Європі вже взагалі нікому не потрібні. Ось вони й знайшли, куди збути…» — говорить Олексій Квітковський.

Тому активісти вимагають від нардепів проголосувати за законопроект №5596, який дає чіткі правила вирощування, купівлі, обігу та контролю канабісу в медичних цілях. Як це зроблено в Фінляндії, Франції, Німеччині, Чехії, Швеції, Швейцарії, Великій Британії, Словаччині.

«Це необхідно для боротьби з нестерпною і важкою симптоматикою у пацієнтів! Я особисто сильно страждаю від спастичності ніг — щоранку прокидаюся з судомами ніг і цілий день маю труднощі в ході. Медичний канабіс також допоможе іншим пацієнтам з розсіяним склерозом боротися з тремором та болями! Раніше через недоступність таких ліків пацієнти змушені були шукати допомоги на чорному ринку, що було незаконно і небезпечно для здоров’я, через неконтрольоване вирощування канабісу і невідомість, що може пацієнт вживати», — розповідає Антон Кулагін.

Активіст розказує про хворих на епілепсію, змушених ефективні ліки на основі канабісу замовляти нелегально з-за кордону. А ще про мільйони хворих на рак, розсіяний склероз, хвороби Альцгеймера і Паркінсона, ПТСР, депресію, глаукому. Цей закон покликаний захистити їхнє право жити без болю та легально лікуватися.

Раніше ми розповідали, що в Раду внесли законопроект про легалізацію медичного канабісу.

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання40 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання4 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання6 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання9 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання10 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost