Догори
Дати відгук

Найсмертоносніша форма раку шкіри — не меланома: ось про що свідчить нове дослідження

За останні десятиліття значно зросла захворюваність на рак шкіри — змінилися місця відпочинку та ставлення до засмаги.

3 хв на прочитання18 Жовтня 2023, 00:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Меланома настільки відомий вид онкозахворювань, що багато людей навіть не знають про існування ще якихось види раку шкіри. Однак нове дослідження показало, що в усьому світі від немеланомного раку шкіри (НМРК) зараз помирає більше людей, ніж від меланоми.

Про це розповідає «Дзеркало».

У дослідженні, проведеному в університетській лікарні Ніцци у Франції, використовувалися дані пацієнтів, зібрані Міжнародним агентством дослідження раку (входить до складу ВООЗ). Згідно з ними, меланома стала причиною 57 000 смертей у всьому світі в 2020 році, а від НМРК померли 63 700 осіб.

НМРК вважається менш серйозним захворюванням, ніж інші види раку: він рідко призводить до смерті і часто не включається до звітів національних онкологічних реєстрів. Однак «рідко призводить до смертельного наслідку» — це не те саме, що «ніколи не призводить до смертельного наслідку», і якщо у досить великої кількості людей розвинеться цей тип раку, то це може призвести до великої кількості смертей.

Меланома і НМРК мають деякі спільні риси, причому обидва тісно пов'язані з впливом ультрафіолетового випромінювання (УФ) від сонця чи соляріїв. УФ здатен викликати мутації, що призводять до утворення як меланоми, так і НМРК.

За останні кілька десятиліть спостерігалося значне зростання захворюваності на обидва типи раку, оскільки змінилися місця відпочинку та ставлення людей до засмаги. Більшість цих видів раку зустрічається у білих людей, але люди з темнішим відтінком шкіри також можуть захворіти на рак шкіри.

Проте меланома та НМРК мають деякі важливі відмінності. Хоча УФ є фактором ризику для обох випадків, НМРК більше пов'язаний із хронічним впливом протягом усього життя людини. Отже, пухлини часто виникають на обличчі та голові. А випадкові серйозні сонячні опіки, навпаки, тісно пов'язані з меланомою, особливо у тулуб.

Більшість смертей від раку викликані вторинними пухлинами, які виникають, коли клітини вихідної пухлини відриваються та поширюються чи метастазують у віддалені ділянки тіла. Рак шкіри не є винятком.

Проте метастазування дуже складний процес для ракових клітин. Спочатку їм необхідно проникнути в навколишні тканини, потім пережити стрес, пов'язаний з транспортуванням по кровотоку, перш ніж, нарешті, вони зможуть створити колонію в середовищі, абсолютно відмінному від шкіри.

Клітини меланоми набагато ефективніше досягають усіх стадій метастазування, ніж клітини НМРК. Наприклад, клітини меланоми мають деякі спільні характеристики з клітинами головного мозку, тому можуть легко адаптуватися до мозку як нового середовища, утворюючи там вторинні пухлини.

Як і в усіх видів раку, що раніше НМРК можна діагностувати та розпочати лікування, то вища ймовірність позитивного результату.

Іншою, більш оптимістичною причиною того, що НМРК випередила меланому як причину смертності від раку, може бути значний прогрес, досягнутий у лікуванні меланоми за останні кілька років.

Тимчасом онколог назвав 15 симптомів, які попереджають про рак, проте більшість людей вважають їх безпечними.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost