Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • На Волині колишній тубдиспансер перейшов на енергію сонця (ВІДЕО)

На Волині колишній тубдиспансер перейшов на енергію сонця (ВІДЕО)

2:49
Поділитись:

Система генерації сонячної енергії забезпечить закладу третину потрібної електроенергії.

У Луцьку в обласному фтизіопульмонологічному медичному центрі (колишньому тубдиспансері) встановили сонячну електростанцію для власного споживання. За словами керівника закладу Івана Низкогуза, на придбання й устаткування комплексу, який генеруватиме сонячну енергію у струм, медичний центр спрямував понад 900 тисяч гривень, які є власними заробленими коштами медзакладу. 

Як  повідомила пресслужба Волинської обласної ради, усього на даху встановили 120 панелей потужністю 60 кВт. Загалом роботи тривали півтора місяця.

«Ми встановили 120 сонячних панелей і майже завершуємо пусконалагоджувальні роботи. За чинних тарифів завдяки цим технологіям щороку будемо економити до 250 тисяч гривень. Окрім того, зовсім не доведеться витрачатися на поточне обслуговування станції. Окупність проєкту — менш як п’ять років, а якщо тарифи зростуть, то й менше», — розповів директор медцентру.

Сонячна генерація, яку диспансер використовуватиме для освітлення та підігріву води, дасть змогу понад на 100 тонн щороку зменшити викиди парникових газів.

Керівник волинської компанії, яка встановлювала сонячну станцію, Роман Михальчук запевнив, що захмарене небо не означає відсутність ультрафіолету, устаткування високопродуктивне, а термін його експлуатації не менше 30 років.

«У систему альтернативної генерації ми включили зовнішнє та внутрішнє освітлення, а також резервний генератор, який вмикається в разі аварійного припинення живлення», — пояснив він.

Низкогуз додав, що в найближчих планах встановлення і сонячного колектора для підігріву води.

До слова,  відмова від вугілля дасть Україні 161 тисячу робочих місць у сфері відновлюваної енергетики.