На Кіровоградщині з плантації у приватному господарстві збирають до 120 кг полуниці за п’ять годин (ВІДЕО)
Протягом місяця планують зібрати три тонни ягід.
Кіровоградщина не вважається полуничним регіоном, принаймні, раніше такого не було. Все змінилося завдяки наполегливості людей і новим сортам ягоди та технологіям вирощування. 120 кілограмів полуниці за день збирають батько із сином з села Протопопівка Олександрійського району. Сімейний бізнес започаткували чотири роки тому. Обрали італійський сорт.
Олександр Сідоров разом із батьком вирощує полуницю на 15 сотках. Кілограм ягід збирають за декілька хвилин: «За рахунок того, що ягода велика, 40–50 грамів одна ягода». Про особливості вирощування розповіли Суспільному.
Разом із батьком і двома працівниками через день збирають від 100 до 120 кілограмів полуниці. Щороку на місці старих саджанців висаджують нові — тоді ягоди ростуть великими. Сорт називається Альба.
Кущі ягід висаджені на пагорбах, вони накриті плівкою: «Це дає нам змогу отримати ранню продукцію, тому що коли полуниця посаджена на пагорбі, сонце прогріває її не тільки зверху, а й з боків. А за рахунок того, що він обтягнутий плівкою, волога випаровується та створюється парниковий ефект. Там тепліше набагато, ніж просто в землі”.
Перші врожаї полуниці Олександр збирає у теплицях на початку травня. Їх тут чотири, на будівництво однієї витратив 10 тисяч гривень. Всю полуницю в них зібрали. Нині збирають на відкритому ґрунті.
Протягом місяця планують зібрати три тонни ягід.
«Прибуток у нас порахувати важко, тому що ми з батьком працюємо не за зарплату, ми не можемо порахувати свій час. Іноді і вночі працюємо, коли приморозки — потрібно накривати. Вигідно займатися, вигідно», — каже фермер.
Олександр Сідоров у наступному році планує добудувати три теплиці та продати втричі більше полуниці.
До слова, в Україні, порівняно з минулим роком, значно менше постраждали плодові дерева, тому перспективи отримання нормального врожаю кісточкових дуже високі.