Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • На Кіровоградщині з плантації у приватному господарстві збирають до 120 кг полуниці за п’ять годин (ВІДЕО)

На Кіровоградщині з плантації у приватному господарстві збирають до 120 кг полуниці за п’ять годин (ВІДЕО)

3:44
Поділитись:

Протягом місяця планують зібрати три тонни ягід.

Кіровоградщина не вважається полуничним регіоном, принаймні, раніше такого не було. Все змінилося завдяки наполегливості людей і новим сортам ягоди та технологіям вирощування. 120 кілограмів полуниці за день збирають батько із сином з села Протопопівка Олександрійського району. Сімейний бізнес започаткували чотири роки тому. Обрали італійський сорт.

Олександр Сідоров разом із батьком вирощує полуницю на 15 сотках. Кілограм ягід збирають за декілька хвилин: «За рахунок того, що ягода велика, 40–50 грамів одна ягода». Про особливості вирощування розповіли Суспільному.

Разом із батьком і двома працівниками через день збирають від 100 до 120 кілограмів полуниці. Щороку на місці старих саджанців висаджують нові — тоді ягоди ростуть великими. Сорт називається Альба.

Кущі ягід висаджені на пагорбах, вони накриті плівкою: «Це дає нам змогу отримати ранню продукцію, тому що коли полуниця посаджена на пагорбі, сонце прогріває її не тільки зверху, а й з боків. А за рахунок того, що він обтягнутий плівкою, волога випаровується та створюється парниковий ефект. Там тепліше набагато, ніж просто в землі”.

Перші врожаї полуниці Олександр збирає у теплицях на початку травня. Їх тут чотири, на будівництво однієї витратив 10 тисяч гривень. Всю полуницю в них зібрали. Нині збирають на відкритому ґрунті.

Протягом місяця планують зібрати три тонни ягід.

«Прибуток у нас порахувати важко, тому що ми з батьком працюємо не за зарплату, ми не можемо порахувати свій час. Іноді і вночі працюємо, коли приморозки — потрібно накривати. Вигідно займатися, вигідно», — каже фермер.

Олександр Сідоров у наступному році планує добудувати три теплиці та продати втричі більше полуниці.

До слова, в Україні, порівняно з минулим роком, значно менше постраждали плодові дерева, тому перспективи отримання нормального врожаю кісточкових дуже високі.