Догори
Дати відгук

На Івано-Франківщині виноградар вирощує понад 100 видів винограду

Вага грон сягає двох кілограмів.

2 хв на прочитання01 Вересня 2021, 20:13
Фото: Суспільне Фото: Суспільне
Поділитись:

У селі Вовчинець Івано-Франківської громади прикарпатець Ярослав Гайдей вирощує 2-кілограмові ґрона винограду сорту кишмиш Велес у своєму господарстві. Про це повідомляє suspilne.media.

«Легкий приємний мускат, який хочеться їсти, їсти та їсти, і не припиняти», — так описує Ярослав Гайдей сорт винограду кишмиш Велес, підтримуючи в руках велике рожеве ґроно.

Чоловік каже, що деякі виноградарі відмовляються від вирощування цього сорту, бо, мовляв, у нього швидко тріскають ягоди. Але Ярослав про Велес іншої думки:

«У мене він буде завжди. Скільки я, стільки буде цей сорт».

За десять років «колекціонерського стажу» чоловік зібрав у своєму винограднику понад 100 різних сортів ягоди на 15 сотках землі.

Фото: Суспільне

«Доглядаєш як маленьку дитину. Дитина росте і виноград тобі росте. Садиш новий сорт, і тобі цікаво, що з нього буде, який виросте на твоїй ділянці. І це манить, манить. Воно — азарт, знаєте, затягує. А як той сорт буде поводити себе в мене на ділянці, а як той? О, новий сорт хтось винайшов, телефонуєш до селекціонера», — каже виноградар.

Усі сорти у винограднику чоловік пам’ятає, а щоб доглянути рослини, виділяє один день на тиждень. Серед сортів, якими хвалиться Ярослав, — уже згаданий кишмиш Велес.

«Він дає і два кілограми ґроно, і більше може давати. Дуже я задоволений також гібридною формою Хелена, тепер вона буде вже навіть сортом. Шикарний мускат, у нього — велика ягода, до 20 грамів, ґроно — не налюбуєшся. Так само, як «Трійка Крайнова»: Перетворення, Віктор і Ювілей Новочеркаська — теж із шикарною великою ягодою, вигляд прекрасний. Дивися та милуйся», — розповідає Ярослав Гайдей.

Для вирощування на Прикарпатті, каже виноградар, підходять сорти ягоди з 110–140 днями достигання.

Фото: Суспільне

«У нас дуже багато вологи та менші температури, менше сонця, розумієте. А кожен сорт має якусь кількість днів для достигання. І в ці дні він має отримати певну кількість сонячного тепла. Якщо він його не доотримає, то не достигає, відстає в рості. І це все мусить компенсувати виноградар», — каже Ярослав Гайдей.

Новачкам виноградар радить починати із сортів Плевен, Еталон і Агат Донський. Вони стійкі до хвороб і дадуть урожай після двох-трьох обробок.

Нагадаємо, що виведено нові сорти помідорів і перцю, які мають протиракову дію.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Зображення з відкритих джерел
Гострий базиліκовий соус на зиму — простий у приготуванні, але насичений смаком
1 хв на прочитаннягодина тому
Сучасна лабораторія для визначення якості вина
У Закарпатті запрацювала перша в регіоні сучасна лабораторія для визначення якості вина
1 хв на прочитанняВчора
Український морський коридор.
ФОТО: Експорт зерна з України морем / ubr.ua
Від полів до портів: 50 млн тонн української агропродукції подолали морський шлях
1 хв на прочитанняВчора
Комітет ВРУ обговорив перспективи біопалива в Україні
У Хмельницькому обговорили перспективи розвитку біопалива в Україні
1 хв на прочитанняВчора
Маринад для шашлика із соєвого coycу з медом — просто, швидко і смачно
1 хв на прочитанняВчора
Веганство як екологічний вибір: зменшення впливу на довкілля через тарілку
2 хв на прочитання11 Жовтня 2024
У межах реформи рибної галузі пріоритетом є інвестиції і простежуваність біоресурсів
1 хв на прочитання11 Жовтня 2024
Листкові коржі на сковороді — рецепт неймовірно простий у приготуванні
2 хв на прочитання11 Жовтня 2024