Догори
Дати відгук

Менструальний цикл і вакцинація проти COVID-19: науковці зв'язку не знаходять

Жінок же закликають вакцинуватися, не чекаючи результатів дослідження.

3 хв на прочитання23 Вересня 2021, 13:45
Жінка Жінка
Поділитись:

Жінки репродуктивного віку побоюються вакцинуватися проти коронавірусу через численні повідомлення в соцмережах про те, що це щеплення може негативно позначитися на менструальному циклі. Washington Post розповідала, що на початку 2021 р. низка жінок поділились у соцмережах своїми історіями про період після вакцинації. Потік Twitter, автором якого є Кейт Кленсі, доцент кафедри антропології, яка вивчає репродуктивну справедливість в Університеті штату Іллінойс, зібрав понад 1000 відгуків жінок про те, як змінився їхній цикл після щеплень. Це джерело інформації, за словами директора американського Інституту охорони здоров’я та розвитку людини Діани Б'янкі, було вирішальним у формування розуміння поширеності проблеми.

Зміни менструального циклу після щеплення проти коронавірусу можуть бути пов'язані з імунною реакцією на вакцини та їх впливом на матку, а також зі стресом через пандемію, зміною способу життя та зараженням самим вірусом, повідомляє Національний інститут охорони здоров'я США. Але досі жодні опубліковані дослідження не з’ясовували — і не пропонували переконливих доказів — можливих зв’язків між вакцинами та менструацією.

Під час випробувань вакцини проти коронавірусу конкретно не запитували учасниць про те, чи бачили вони несприятливі побічні ефекти у їх менструальному циклі — прогалина, яку Діана Б'янкі пояснює тим, що «дозвіл [FDA] на екстрене використання справді був зосереджений на критичних питаннях безпеки», а «зміни менструального циклу насправді не є питанням життя та смерті».

«Ми сподіваємося, що одна з речей, які з цього вийдуть, — це те, що до досліджень клінічних випробувань буде додано питання, які би включали будь-які зміни в менструальному здоров'ї», — говорить Діана Б’янкі.

Натомість лікар-гінеколог Наталія Лелюх категорично відкидає можливість існування будь-якого впливу щеплення проти COVID-19 на менструальний цикл. Зокрема вона нагадує, що менструація  — дуже чутлива опція для створення кореляції та статистичної достовірності, а багато вакцинованих у групі 40–50 років, тобто йдеться про період пременопаузи, де порушення циклу більш нормальне, ніж нормальний цикл. Тому досить складно провести кореляцію між фізіологічними змінами та реакцією на вакцину, вважає лікар.

Наталія Лелюх згадує оприлюднений 5 серпня 2021 р. Європейським агентством із лікарських засобів (ЕМА) звіт, де було зазначено, що між порушенням менструального циклу та вакцинацією проти COVID-19 не знайдено причинно-наслідкового зв'язку.

«Є рідкісні повідомлення про зміну характеру менструації приблизно два цикли поспіль після вакцинації (саме дві дози і розтягуються на ці два цикли). Вони не потребують надання додаткової медичної допомоги, часто повязані не з вакциною, а з препаратами групи НВПС, які вживають жінки, щоб знизити побічні ефекти від вакцини, і зі стресом, який супроводжує і пандемію і вакцинацію. Всі зміни зворотні і повністю зникають через 2-3 місяці», — запевняє гінеколог.

Ми вже розповідали, чому українцям бракує наукового дослідження можливого впливу вакцин проти ковід на менструальний цикл.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитаннягодина тому
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання9 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання10 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитанняВчора
4 корисні звички щоб зменшити ризик розвитку раку і хвороб серця
2 хв на прочитанняВчора