Догори
Дати відгук

Українцям бракує наукового дослідження можливого впливу вакцин проти ковід на менструальний цикл

У США таке дослідження планують провести, але результатів доведеться почекати.

3 хв на прочитання18 Вересня 2021, 12:23
Поділитись:

В інформаційному просторі дедалі більше інформації про порушення менструального циклу після вакцинації проти COVID-19. ГО «Вакцинація: вільний вибір» провела анонімне опитування у соцмережах, намагаючись з’ясувати, чи були/є у не вакцинованих проти ковід жінок дітородного віку порушення менструального циклу незрозумілої етіології. Майже половина — 49 % респондентів — відповіли негативно, 8 % не змогли визначитися з відповіддю, 29 % повідомили, що порушення були, 14 % — що були і є.

Очільниця ГО «Вакцинація: вільний вибір» Вероніка Сідоренко повідомила GreenPost, що опитування проводилося з метою виявити, чи були якісь зміни у менструальному циклі у жінок, які самі не є щепленими, але контактували з щепленими вакцинами проти ковід.

«В опитуванні могли брати участь не лише ці категорії, адже воно було анонімним. Утім, вважаю, що результати є досить тривожні. Опитування проводилось здебільшого у чатах, де обговорюють вільний вибір щодо вакцинації, при цьому критерієм опитування не був контакт із вакцинованою людиною. Вірогідність наявності таких контактів у жінок, які брали участь в опитуванні, не є високою, особливо зважаючи на відсоток вакцинованих проти ковід в Україні взагалі. Проте значна кількість опитуваних повідомили про зміни у менструальному циклі, які відбулись протягом останніх 8 місяців, та яким вони не знаходять пояснення. Вважаю, що це є підставою для організації наукового дослідження можливого впливу вакцин проти ковід на менструальний цикл, а також на фертильність», — говорить Вероніка Сідоренко.

Науковці справді збираються вивчити цю проблему. Washington Post повідомляла, що у США Національний інститут охорони здоров’я виділить понад 1,6 млн доларів дослідникам у п’яти установах для вивчення можливих зв’язків між вакцинацією проти коронавірусу та менструацією.

Дослідження проводитиметься у Бостонському університеті, Гарвардській медичній школі, Університеті Джона Хопкінса, Університеті штату Мічиган та Університеті охорони здоров'я та науки штату Орегон. За словами директорки Інституту охорони здоров'я та розвитку людини Діани Б'янкі, це дослідження може включати від 400 000 до 500 000 учасників, включно з підлітками, трансгендерами та небінарними людьми.

Річні дослідження включатимуть виключно учасників, які ще не були щеплені — як тих, хто має намір це зробити, так і тих, хто цього не робить, — щоб мати можливість вивчити можливі зміни менструального циклу до та після вакцинації, сказала Б'янкі.

«Наша мета — надати людям, які мають менструацію, інформацію, переважно про те, чого очікувати, бо я вважаю, що це була найбільша проблема: ніхто не очікував, що це вплине на менструальну систему, оскільки інформація не збиралася під час перших досліджень вакцини», — сказала Б’янкі.

Дослідники сподіваються, що після процесу експертної оцінки результати будуть опубліковані до кінця 2022 р. або незабаром після цього.

Також ми розповідали, що експерт підтримує пропозицію не приймати до інфекційних стаціонарів вакцинованих проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання29 хвилин тому
Антарктида Вулкан Природа Дорогоцінний метал
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитаннягодина тому
Досвідчені дачники Корисні поради Будяки
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання8 годин тому
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора