Догори
Дати відгук

Кошмари, важкі спогади, сильна тривожність і неконтрольовані думки: як боротися з посттравматичним розладом

Не кожна людина, яка пережила стрес, має ПТСР.

2 хв на прочитання09 Квітня 2022, 20:36
Поділитись:

Люди, які пережили жахливі події чи стали їх свідками, можуть стикатися з посттравматичним стресовим розладом - ПТСР. Його супроводжують кошмари, важкі спогади, сильна тривожність і неконтрольовані думки про пережиту подію. Про це ідеться у матеріалі НСЗУ.

Не кожна людина, яка пережила стрес, має ПТСР. Більшість із часом справляється з ним самостійно чи з допомогою фахівців. Якщо ж симптоми погіршуються, тривають місяцями або й роками і заважають нормальному життю, тоді потрібне лікування.

Симптоми ПТСР можуть з’явитися протягом одного місяця після травматичної події, а іноді й через роки. Вони бувають такі:

  • нав’язливі спогади, які повторюються і тривожать, переживання події знову й знову, нічні жахи, сильна емоційна або фізична реакція на щось, що нагадує про подію;
  • намагання не говорити і не думати про подію, уникання місць та людей, які про це нагадують;
  • негативні думки про себе, людей, світ, зневіра в майбутнє, забування важливих аспектів пережитої події, проблеми в близьких стосунках, втрата інтересу до того, що раніше тішило;
  • вас легко налякати, ви завжди насторожі, саморуйнівна поведінка (надлишок алкоголю, інші ризики), проблеми зі сном, концентрацією, агресія, почуття провини чи сорому.

Коли йти до лікаря?

Якщо у вас є тривожні думки та переживання щодо травматичної події протягом місяця, якщо вони важкі, зверніться до свого сімейного лікаря, з яким у вас укладена декларація. Або до лікаря первинки найближчого медичного закладу. Можна напряму звернутись до психіатра, для цього не потрібне направлення. За потреби, психіатр призначить лікування та випише рецепт на “Доступні ліки” при розладах психіки та поведінки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.