Догори
Дати відгук

Кліматична криза робить дні довшими — дослідження

Танення льоду уповільнює обертання планети і може порушити інтернет-трафік, фінансові операції та GPS.

3 хв на прочитання19 Липня 2024, 14:07
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Кліматична криза призводить до того, що тривалість кожного дня стає довшою, оскільки масове танення полярного льоду змінює форму планети. За словами науковців, це явище є яскравою демонстрацією того, як дії людства трансформують Землю, конкуруючи з природними процесами, які існують мільярди років. Про це розповідає The Guardian.

Зміна тривалості дня становить мілісекунди, але цього достатньо, щоб потенційно порушити інтернет-трафік, фінансові транзакції та GPS-навігацію, які покладаються на точний облік часу.

Тривалість земної доби неухильно зростала протягом геологічного часу через гравітаційний вплив Місяця на океани та сушу планети. Однак танення льодовикових щитів Гренландії й Антарктиди через глобальне потепління, спричинене людиною, перерозподіляє воду, що зберігається у високих широтах, у світовий океан, що призводить до збільшення кількості води в морях ближче до екватора. Це робить Землю більш косокутною — або товстішою — сповільнюючи обертання планети і ще більше подовжуючи день.

Планетарний вплив людства також був продемонстрований нещодавно дослідженням, яке показало, що перерозподіл води спричинив зміщення осі обертання Землі — північного та південного полюсів. Інша робота показала, що викиди вуглекислого газу людством призводять до скорочення стратосфери.

«Ми бачимо, як люди впливають на всю систему Землі, і не лише локально, як підвищення температури, а й фундаментально, змінюючи її рух у просторі й обертання. Завдяки нашим викидам вуглецю ми зробили це всього за 100 або 200 років. Тоді як раніше процеси управління тривали мільярди років, і це вражає», — сказав професор Бенедикт Соя зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха (ETH Zurich).

Людський хронометраж базується на атомному годиннику, який є надзвичайно точним. Однак точний час доби — одного оберту Землі — змінюється через місячні припливи, кліматичні впливи та деякі інші фактори, такі як повільне відновлення земної кори після відступу льодовикових щитів, що утворилися під час останнього льодовикового періоду.

Ці відмінності необхідно враховувати, сказав Соджа.

«Всі центри обробки даних, які керують інтернетом, зв'язком і фінансовими транзакціями, базуються на точному часі. Нам також потрібне точне знання часу для навігації, особливо для супутників і космічних кораблів», — наголошує науковець.

У дослідженні, опублікованому в Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA, були використані спостереження та комп'ютерні реконструкції для оцінки впливу танення льоду на тривалість дня. Швидкість уповільнення коливалася між 0,3 і 1,0 мілісекунди на століття (мс/сек) між 1900 і 2000 роками. Але з 2000 року, коли танення прискорилося, швидкість змін також прискорилася до 1,3 мс/рік.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративне
Побачити планету неозброєним оком: вже в неділю Сатурн максимально наблизиться до Землі
2 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: М’язова дистрофія Дюшена
7 вересня - Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена
3 хв на прочитання15 годин тому
ФОТО: Антисанітарія у країнах Африки / euronews
ВООЗ: у світі швидко зростає захворюваність і смертність від холери
2 хв на прочитання16 годин тому
Фото: «Їжа легко»
Картопляна запіканка з кабачками та м'ясним фаршем — чудовий вибір для ситної сімейної вечері
2 хв на прочитання18 годин тому
Досі користуєтеся радянським рушником, який подарувала бабуся? Його час викинути — і ось чому
7 хв на прочитання19 годин тому
Серед інгредієнтів — горілка: коктейль на $10 млн завоював шалену популярність на тенісному турнірі US Open
3 хв на прочитанняВчора
«Доісторичний Ноїв ковчег»: у Німеччині знайшли рештки невідомих ракоподібних — припускають, що їм 500 млн років
1 хв на прочитанняВчора
Готується план нових уражень енергетики України, - Шмигаль
2 хв на прочитанняВчора