Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Історія повторюється: дослідження задокументувало швидку втрату льоду в Антарктиді 8 000 років тому

Історія повторюється: дослідження задокументувало швидку втрату льоду в Антарктиді 8 000 років тому

Це свідчить про те, що після досягнення переломного моменту лід в Антарктиці може дуже швидко зменшуватися.

2 хв на прочитання12 Лютого 2024, 20:16
Айсберги в Антарктиці в січні 2024 року. Фото: Juan Barretto/AFP/Getty Images Айсберги в Антарктиці в січні 2024 року. Фото: Juan Barretto/AFP/Getty Images
Поділитись:

Наприкінці останнього льодовикового періоду Антарктида втратила 450 м льоду за короткий проміжок часу. Нинішнє глобальне потепління може мати подібний ефект, кажуть дослідники. Про це розповідає Die Zeit.

Наукове дослідження показує, наскільки різко може зменшитися лід в Антарктиді при підвищенні температури — навіть без впливу людини на клімат. Дослідницька група з Кембриджського університету у Великої Британії повідомляє в журналі Nature Geoscience, що західноантарктичний льодовиковий щит потоншав на сотні метрів менш ніж за два століття в одній точці наприкінці останнього льодовикового періоду 8 200 років тому. За словами дослідників, цей результат свідчить про те, що після досягнення переломного моменту лід в Антарктиці може дуже швидко зменшуватися.

Дослідницька група вивчила крижаний керн довжиною 651 м із так званого льодовикового підйому Скайтрейн. Крижана баня розташована в Еллсуортленді на заході Антарктиди.

«Ми хотіли дізнатися, що сталося із західноантарктичним льодовиковим щитом наприкінці останнього льодовикового періоду, коли температура на Землі зростала, хоча й повільніше, ніж під час нинішнього антропогенного потепління», — сказала співавтор дослідження Ізобел Роуелл з Британської антарктичної служби в Кембриджі.

Згідно з дослідженням, крижаний покрив складається з шарів, які формуються зі снігу і конденсуються протягом тисячоліть. У кожному шарі льоду містяться бульбашки повітря та речовини. Було проаналізовано співвідношення певних молекул у льоду, наявність певних речовин і тиск повітря всередині бульбашок у льоду. Таким чином можна реконструювати події багатотисячолітньої давнини.

Згідно з нею, за 176 років баня втратила близько 450 м висоти льоду. Таким чином, маса льоду танула на добрих 2,5 м на рік.

«Щойно лід став тоншим, він дуже швидко зменшився. Це був переломний момент — процес вийшов із-під контролю», — сказав керівник дослідницької групи Ерік Вольф.

Науковці побоюються, що нинішнє глобальне потепління може дестабілізувати частини західноантарктичного льодовикового покриву, внаслідок чого він пройде переломний момент і спровокує обвал.

«Цей сценарій існує не лише в наших модельних прогнозах, і він може повторитися, якщо частини цього льодовикового щита стануть нестабільними», — сказав Вольф.

Західно-Антарктичний льодовиковий щит вважається особливо вразливим, оскільки значна його частина лежить на скелях нижче рівня моря. За словами дослідників, антарктичні льодовики містять достатньо прісної води, щоб підняти рівень світового океану приблизно на 57 м.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко