Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Холестерин не «хороший» і не «поганий»: від чого це залежить і як визначити рівень холестерину

Холестерин не «хороший» і не «поганий»: від чого це залежить і як визначити рівень холестерину

Універсальної норми видів холестерину нема — все залежить від того, наскільки високий у людини ризик ССЗ.

3 хв на прочитання26 Квітня 2022, 07:45
Поділитись:

Холестерин, або холестерол — це жироподібна речовина, яка належить до класу ліпідів. В організмі дорослої людини міститься близько 140 г. У середньому ми отримуємо близько 0,3-0,5 г з їжі, а ще 1 г тіло синтезує самостійно. Холестерин необхідний організму, тому що входить до складу клітинних мембран і регулює їх щільність, а також бере участь у синтезі багатьох важливих речовин: вітаміну D, чоловічих та жіночих статевих гормонів та жовчі. За необхідності холестерин може виробляти будь-яка клітина, проте переважно цим займаються печінка і тонкий кишківник. Телеграм-канал Doctor A розповідає, як зрозуміти, що холестерин у нормі.

Холестерин заведено поділяти на «хороший» та «поганий», але це не зовсім вірно: холестерин — це одна речовина, а його якість визначає те, який саме різновид ліпопротеїнів його транспортує.

«Хорошим» називають той, що транспортується ліпопротеїнами високої щільності (ЛПВЩ). Вони не тільки доставляють його до клітин, а й збирають надлишковий холестерин, зокрема той, який налипає до судин разом із ЛПНЩ, і відносять його назад до печінки. Велика кількість хорошого холестерину зрештою корисна. Співвідношення видів ліпопротеїнів у крові не менш важливе для контролю за станом серцево-судинної системи, ніж загальний рівень холестерину.

«Поганим» називають холестерин, який переносять ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ). Саме вони і прилипають до стінок судин, утворюючи холестеринові бляшки. Підвищення рівня холестерину ЛПНЩ може бути результатом спадкової схильності (сімейної гіперхолестеролемії) або надлишкового прийому з їжею тваринних жирів. До речі, за статистикою одна з 200 людей у ​​світі має генетичні ушкодження, які спричиняють сімейну гіперхолестеринемію. У більшості людей із підвищеним холестерином тією чи іншою мірою задіяні обидва фактори.

Можливі причини підвищення рівня холестерину ліпопротеїнів низької щільності:

  • холестаз — застій жовчі, який може бути викликаний захворюванням печінки або камінням у жовчному міхурі;
  • хронічне запалення нирок, що веде до нефротичного синдрому;
  • хронічна ниркова недостатність;
  • зниження функції щитоподібної залози (гіпотиреоз);
  • некомпенсований цукровий діабет;
  • алкоголізм;
  • ожиріння;
  • рак простати або підшлункової залози.

Рівень холестерину перевіряють за допомогою аналізу крові. Простий аналіз показує лише загальний вміст холестерину в крові, а до детального тесту входять ще дані про пропорції ЛПНЩ і ЛПВЩ, а також рівень тригліцеридів. Універсальної норми видів холестерину немає — вона залежить від того, наскільки високий у людини ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Що він більший, то нижчим рекомендується тримати рівень холестерину. Визначити групу ризику допоможе лікар.

Нагадаємо, рівень шкідливого холестерину можна зменшити, додавши в меню дешевий і доступний горіх.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.