Вживання алкоголю позитивно впливає на рівень холестерину — дослідження
Проте автори наголошують: це не заклик починати пити.

Помірне вживання алкоголю може позитивно впливати на рівень холестерину, хоча загальні ризики для здоров’я залишаються значними. Дослідження, опубліковане в JAMA Network Open, провела команда Гарвардського університету, проаналізувавши дані майже 58 тисяч дорослих японців протягом року.
Науковці виявили, що люди, які почали вживати алкоголь, знизили рівень «поганого» холестерину (LDL) і підвищили рівень «хорошого» (HDL). Наприклад, у помірних споживачів (1,5–3 напої на день) LDL знизився на 4,4 мг/дл, а HDL зріс на 2,49 мг/дл. Натомість ті, хто припинив пити, спостерігали протилежний ефект: LDL зростав, а HDL падав. Ефект був однаковим для різних видів алкоголю — вина, пива, саке чи міцних напоїв.
Також результати дослідження свідчать, що алкоголь зменшує концентрацію фібриногену — білка, що відповідає за згортання крові. Це позитивно позначається на здоров’ї серця.
Дослідження підтверджує попередні дані про те, що помірне вживання алкоголю може знижувати ризик серцево-судинних захворювань. Проте автори наголошують: це не заклик починати пити. Алкоголь підвищує ризики раку, захворювань печінки, гіпертонії та травм. Для тих, хто п’є, рекомендують обмежуватися 1–2 напоями на день для чоловіків і 1 напоєм для жінок.
Більше новин читайте на GreenPost.







