Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Для садівників створили систему, яка економить воду для поливу дерев і добрива (фото, відео)

Для садівників створили систему, яка економить воду для поливу дерев і добрива (фото, відео)

3:23
Поділитись:

Винахід зберігає дерева від сонця, економить воду для поливу і добрива.

Аграрії можуть бути винахідниками, коли мова йде про збереження врожаю та кліматичні зміни. Так, у світі створено цікавий спосіб збільшення врожаю для садівників. Це -  особливі конуси для дерев, які захищають рослини від вітру та втрати вологи, прискорюють розвиток і підвищують ефективність підгодівлі.

Автором винаходу став фермер з Америки  Джон Дж. Джорджес (John G. Georges), пише epochtimes.com.ua. Рослини постійно потребують своєчасного догляду — полив, внесення добрив, захист від шкідників і бур'янів тощо.  

Контейнер-конус під назвою Tree T-PEE, більш схожий на перевернутий горщик для рослин. Його встановлюють біля основи дерев так, щоб стовбур молодого дерева виходив з отвору на вершині контейнера-конуса. Матеріал Tree T-PEE — 100% перероблений пластик, і він може прослужити більше 20 років. Висота конуса 38 см, ширина — більше 50 см.

Чорні конуси використовують для дерев, які ростуть у теплих і тропічних середовищах. Наприклад, для цитрусових. Чорне Tree T-PEE поглинає тепло, підвищуючи температуру на 12 градусів навколо основи дерева. Білий Tree T-PEE — для дерев, які погано переносять гарячий, тропічний клімат і потребують захисту від перегріву.

Такий конус оберігає дерева від заморозків, але встановлювати його кожного разу було дуже клопітно.  Винахід згодом удосконалили, додавши в нього систему поливу і подачі добрив до рослини. У Tree T-PEE розпорошується 5 галонів (близько 19 л) води. Вода направляється до коріння, що економить приблизно 90% води в порівнянні з традиційною практикою поливу. 

Крім цього пристрій допомагає економити і добрива: з Tree T-PEE їх потрібно на 75% менше.  

Нагадаємо, отримати рекордні врожаї цибулі допоможе сірка.