Догори
Дати відгук

Денний сон корисний для дорослих, якщо спати правильно — сомнолог

Питання, чи варто спати вдень дорослим людям, викликало суперечки.

1 хв на прочитання14 Серпня 2023, 13:13
Поділитись:

Якщо користь денної сон-години для дітей давно доведена — вона благотворно впливає на психічний та фізичний розвиток дитини, є профілактикою неврологічних та психічних захворювань, — то питання, чи варто спати вдень дорослим людям, викликало суперечки.

Лікар-сомнолог Ольга Бегашева розповіла, що денний сон корисний людям лише у тому випадку, коли він не перевищує 50 хвилин.

«Науковці вже давно розробили золоте правило денного сну. Якщо, подрімавши вдень, ви відчули приплив сил, а нічний сон не був порушений, то це була корисна перерва. Такий відпочинок триває не більше 50 хвилин. Якщо сон триватиме довше, то він переходить у глибоку стадію, що призведе до почуття розбитості та дезорієнтації після пробудження, а також може спричинити проблеми із засипанням уночі», – каже Ольга.

Існує кілька видів денного сну, які підуть лише на користь:

1) Мікросон (2-5 хв) здатний зменшити відчуття сонливості. Слід звернути увагу, що такий сон може статися в ситуації підвищеної небезпеки, наприклад, при керуванні автомобілем, тому, якщо відчуваєте, що засинаєте «на ходу», коли зайняті подібними справами, краще зробити паузу на мікросон.

2) Міні-сон (5-20 хв) відновлює рухову активність та допомагає відновити рівень уваги.

3) Сон (20-50 хв) підтримує м'язову пам'ять (що корисно у дні тренувань), і навіть покращує довгострокову пам'ять.

Також ми писали, що необхідність восьми годин сну на добу — це міф: як правильно спати, коли нема стільки часу на сон.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost