Догори
Дати відгук

День фізкультури та спорту: експерт радить, як знайти час, поєднати непоєднуване й отримати максимальну користь

Навіть набагато важливіше за харчування.

5 хв на прочитання14 Вересня 2024, 11:17
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

14 вересня в Україні відзначають День фізкультури та спорту. Попри зовнішню схожість це дуже різні речі. Що ж краще обрати — фізкультуру чи спорт? Ось що GreenPost розповів у бліц-інтерв’ю практикуючий психолог, заслужений тренер України, доктор педагогічних наук Борис Максимчук.

Фізкультура — не спорт. Але компроміс можливий

Фізкультура та спорт з одного боку пов'язані, а з іншого — дуже різні: спорт — це вищі досягнення, а фізкультура — це заняття суто для себе. Та зараз є дуже популярним такий напрямок, як спортивно орієнтоване фізичне виховання: людина займається спортом, але не для вищих досягнень, а для себе, для здоров'я, фактично отримуючи всі переваги спорту. В цьому є дуже багато плюсів — можна вибрати змагальний вид спорту і виступати на якихось змаганнях (наприклад, якщо це футбол, це гра) — можна сказати, використовується ігровий метод.

За великим рахунком нема різниці, яким саме видом спорту займатися. Я от не скажу, що займаюся спортом, але все ж таки беру участь у змаганнях серед майстрів, тобто серед ветеранів. І в чому різниця: коли я просто займаюся, то ніби в непоганій формі, але під час підготовки до змагань ця форма, звісно, покращується. Стараєшся більше дотримуватися режиму, правильно харчуватися, вчасно лягати спати — коли ти готуєшся до змагань, то вмикається більше ресурсів, і за рахунок цього більше позитивних результатів.

Звідки брати енергію

Людям навіяли, що їда — це дуже важливо: мовляв, якщо людина буде дуже гарно й багато їсти, то буде здорова. Але насправді це не так. Їжі, яку ми бачимо, має бути якнайменше: що менше їжі, то здоровіша людина буде. Не буду пропагувати вегетаріанство чи веганство, але все ж таки що менше м'яса, то краще для людини — достатньо раз або два на тиждень. Наприклад, нещодавно сам чемпіон світу з боксу Олександр Усик заявив, що, доки він тренується весь тиждень — із понеділка по п'ятницю — то м'яса не їсть, бо воно йому нічого не дає, навіть навпаки, тільки заважає й забирає сили, бо витрачається багато лише на перетравлення. Людина такого рівня спортивної майстерності каже, що якщо і їсть м'ясо, то тільки на вихідних.

Енергію ми беремо здебільшого не з їжі, а з повітря (дихаємо), з води (п'ємо), від сонця (навіть вітамін D, який допомагає засвоювати кальцій) — енергії всюди багато, й особливо багато енергії дають фізичні вправи. Наш організм — це унікальний хімічний завод: він виділяє надзвичайно велику кількість речовин, і дуже багато цих речовин виділяється саме під час фізичних вправ — для прикладу, ті ж ендорфіни, гормони щастя, про які всі знають. Загалом гормональна система просто гармонізується, приходить в лад. Дуже корисні, звісно, йога, медитація тощо... Але будь-які фізичні вправи будуть нормалізувати роботу залоз внутрішньої секреції, що є дуже важливим харчуванням для всіх наших органів, мозку і так далі. Саме фізичні вправи навіть набагато важливіші за харчування, тому це є незамінним.

Як знайти час на фізичну активність

Фізичними вправами треба займатися хоча б 20 хвилин на день, а ще краще двічі на день по 20 хвилин. Це всього 40 хвилин на день, і це не так складно. Хтось каже: «От, у мене нема часу...» Ну, встань на 20 хвилин раніше (всього на 20 хвилин!) або ляж на 20 хвилин пізніше — але ці 20 хвилин, що ти не доспав, а позаймався фізичними вправами, настільки гармонізують тебе, твоє тіло, що сон буде набагато кращий, набагато міцніший. Зранку дуже важко людині встати — але, якщо вона встане на 20 хвилин раніше, ці 20 хвилин сильно поліпшать її стан. І саме фізичні вправи впливають на роботу внутрішньої секреції — ці гормони потрапляють у кров, і наш мозок починає працювати набагато краще, що дуже важливо.

Отже, якщо ми зранку робимо зарядку, то стаємо більш активними, можемо значно більше зробити в житті, та й сон буде кращий і відповідно робота і тіла і мозку буде краща. Ну і навпаки: якщо ви не робите фізичних вправ, то м'язи драглі, серце працює погано. До речі, серце має таку ж саму структуру м'язів, що й м'язи скелета, тому можете подивитися на свої м'язи скелета: якщо вони в тонусі, значить, і серце в тонусі. Якщо ж м'язи скелета в'ялі, то точно такі ж м'язи вашого серця, і воно не може працювати нормально.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Guyrane Kiss
Мінагрополітики: Україна цьогоріч зібрала майже 22 млн тонн пшениці
1 хв на прочитання23 хвилини тому
ФОТО: Бамбуковий ліс /згенеровано ШІ
Бамбук – зелений гігант майбутнього
3 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: Взяття проб для аналізу параметрів води у водоймі
18 вересня проводять Всесвітній день моніторингу якості води
2 хв на прочитання3 години тому
ФОТО: Олександр Усик, український боксер
Усика затримали в аеропорту Кракова, а згодом відпустили: гучне "непорозуміння"
2 хв на прочитання4 години тому
Блокувальна споруда, яку будують біля Кримського мосту, наражає на небезпеку китоподібних - екологи
1 хв на прочитання5 годин тому
Галущенко обговорив із делегацією США, як убезпечити критичні для АЕС підстанції
1 хв на прочитання5 годин тому
Пачка з чипсами спровокувала екологічну катастрофу у нацпарку «Карлсбадські печери»
1 хв на прочитання6 годин тому
Рисовий суп із куркою та перцем — смачний і простий у приготуванні
1 хв на прочитання7 годин тому