Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Через загиблих червонокнижних птахів може вибухнути міжнародний скандал (відео)

Через загиблих червонокнижних птахів може вибухнути міжнародний скандал (відео)

1:26
Поділитись:

Експертизи тривають уже півтора місяці. Відкриті кримінальні провадження за забруднення земель.

Загибель птахів у заповіднику «Асканія-Нова» на Херсонщині може здійняти  міжнародний скандал. Адже серед загиблих — сотні птахів, захищених міжнародними конвенціями. 

Лише за декілька останніх місяців зафіксовано вже три випадки масового мору пернатих. Науковці впевнені — більшість отруїлася зерном із хімікатами, що розсипали на полях місцеві фермери.  

Як ідеться у сюжеті ТСН, джерелом отруєння могло бути розсипане зерно, яким труять гризунів, або старі отрутохімікати, що просочилися у ґрунт на території одного з господарств

Співробітники заповіднику в шоці, адже загинули гуси, граки, яструби — загалом 15 видів дикої перелітної птиці. Протягом останнього тижня щодня науковці заповідника виявляли нових загиблих птахів. На сьогодні їх 369. І всі вони — з ознаками отруєння. За словами директора заповідника Віктора Гавриленка, тварини помирали в муках.

«Це не пташиний грип, це не хвороба Ньюкасла, ми очікуємо результати щодо отруєння. Підозра, поки що підозра, щодо отруєння», — зазначає в. о начальника Держпродспоживслужби у Херсонській області Наталя Клим.

Директор заповідника впевнений, птахи загинули від отрути для гризунів. Червонокнижні птахи, які живуть чи зимують у заповіднику можуть літати за їжею на відстань до сорока кілометрів. Тож площа пошуку отруєного зерна — величезна. Навколо орендують землі понад півсотні фермерських господарств.

За словами Гавриленка, він особисто спіймав на гарячому тракториста, який розсипав на полі отруєне зерно. 

Проте, не покараний ані працівник, ані директор агрофірми, що орендує землю. У поліції кажуть, треба ще довести, що птахи отруїлися саме цим зерном. Експертизи тривають уже півтора місяці. Відкриті кримінальні провадження за забруднення земель. Досі не встановили, чим отруїлися птахи і в Держпродспоживслужбі. Запевняють — обійшли всі господарства та взяли зразки хімікатів, із якими працюють аграрії.

Нагадаємо, на початку січня цього року на території заповідника вже був зафіксований мор 185 сірих журавлів, занесених до Червоної книги. Поліцією за цим фактом було відкрите кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 Кримінального кодексу України.

Наразі основною версією є те, що птахи скуштували зерно, яке місцеві фермери протруїли проти польових гризунів.