Догори
Дати відгук

Більша частина врожаю ягід піде на заморозку — експерт

Виграють ті фермери, які роблять шокову заморозку ягід одразу після збору врожаю

3 хв на прочитання25 Травня 2020, 20:47
Поділитись:

Ситуація, пов'язана зі зниженням обсягів внутрішнього і зовнішнього ринків свіжої ягоди через пандемію коронавірусу, активізує сегмент перероблення ягоди в Україні. Адже виробники, позбавлені традиційних каналів збуту, будуть намагатися реалізувати свою ягоду саме переробникам. Таким чином останні не матимуть проблем з нестачею сировини, навіть попри прогнозоване зниження врожаю в поточному році. Таку думку висловив Анатолій Богдан, директор компанії «Інсолар-Холод», що займається проєктуванням та монтажем холодильних систем для виробників плодоовочевої продукції. Повідомляє EastFruit.

«Пандемія коронавірусу буквально обвалила світові ринки свіжої ягоди. До проблем невиконання раніше законтрактованих бізнес-партнерами зобов'язань, зниження цін, погодних катаклізмів, від яких постраждали ягідні плантації в Європі в цілому й в Україні зокрема, додалася і ще одна — дефіцит робочої сили. Все це в сукупності негативно відіб'ється на розвитку ринку-2020», - каже Анатолій Богдан.

У цих умовах Анатолій Богдан прогнозує, що певна частина ягоди, раніше вирощена для свіжого ринку, буде реалізовуватися виробниками переробникам, які займаються її заморожуванням. 

«До цього ягідників підштовхує реальна ситуація, що склалася на ринку, пов'язана з відсутністю попиту на свіжу ягоду», - повідомив директор «Інсолар-Холод».

Анатолій Богдан зазначив, що в умовах зниження попиту і великої кількості пропозиції на ринку, особлива увага покупця буде приділятися якості замороженої ягоди.

«Це, в першу чергу, стосується таких традиційних видів ягід як суниця садова, лохина, малина. Компанії, що займаються переробкою ягід, які запропонують на експортному або внутрішньому ринку, так званий, некондиційний товар, швидше за все, закінчать сезон зі збитками, адже купувати таку ягоди не буде ніхто. У цих умовах особливо актуальним стає питання правильної організації процесу заморозки», - каже фахівець.

Як зазначає Анатолій Богдан, в якості одного зі способів можна вибрати шокову заморозку.

«Фахівцям у сфері холодильного обладнання відомо, що вона поділяється на два види — динамічну і статичну. Статична заморозка є оптимальною, особливо при невеликому обсязі переробки ягоди — вона проводиться при температурі - 35-42 ° С, ягода укладається перед відправкою в морозильну камеру на спеціальні стелажі. При цьому зберігаються всі необхідні якісні характеристики продукції», - говорить керівник компанії «Інсолар-Холод».

Динамічна заморозка відбувається у швидкоморозильних тунелях. 

«З огляду на обсяги виробництва замороженої ягоди, зафіксовані в Україні в останні роки, цей вид заморозки став найбільш популярним, адже продуктивність при даному виді шокової заморозки починається від 1 тонни продукції на годину. Також необхідно пам'ятати, що ягоду перед заморожуванням необхідно охолодити швидко після збирання», - розповідає Анатолій Богдан про нюанси виробництва замороженої ягоди.

При цьому фахівець наголошує, що від того наскільки швидко відбудеться процес заморозки залежить якість ягоди. 

«Це може мати визначальне значення в нинішніх умовах. Адже в сезоні-2020 виграють ті виробники замороженої ягоди, які зможуть запропонувати якісний продукт», - резюмує директор підприємства.  

Нагадаємо, полуниця: користь і небезпека ягоди.
Тим часом, найгірший врожай за 5 років та високі ціни на полуницю — прогнозує експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: екстремальна посуха в Аргентині / Reuters
Українським аграріям презентували посібник з належної практики
2 хв на прочитання41 хвилину тому
Фото ілюстративне
Понад 1000 гектарів лісу на Волині та Рівненщині повернуто у державну власність
2 хв на прочитання2 години тому
Сасикське воодсховище. Фото ілюстративне: Укрінформ
Загроза зрошенням на Одещині: занепад меліоративної системи несе ризики аграріям, екології та населенню
3 хв на прочитання5 годин тому
Курка на фермі та антибіотики. Зображення згенероване ШІ
Непал: слабка біобезпека і курячі ферми, що породжують стійкість до ліків
3 хв на прочитання7 годин тому
На Волині фермер через суд повернув громаді 41 га землі
1 хв на прочитанняВчора
Секрети ідеального Молочного киселю від відомого шеф-кухаря
2 хв на прочитанняВчора
Львівщина перевиконала план посівної: кукурудзи та соняшника посіяли значно більше
1 хв на прочитанняВчора
Іранські експортери фруктів розповіли про "війну" та страйки, що зривають торгівлю
2 хв на прочитання16 Червня 2025
Більше з GreenPost
На Волині чоловіка засудили до обмеження волі за несплату аліментів
На Волині горе-батько отримав півтора року обмеження волі
1 хв на прочитання11 хвилин тому
Житомирський ліцеїст Дмитро Грищук виграв срібло на Олімпіаді геніїв у США геніїв у США
Екоідея на мільйон: житомирський ліцеїст став срібним призером Олімпіади геніїв у США
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Україна розпочала скринінг за «зеленим» кластером у рамках переговорів про вступ до ЄС
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Перший
Верховна Рада ухвалила в цілому закон про множинне громадянство
2 хв на прочитання3 години тому
Міжнародний день пікніка – ідеальний привід для відпочинку на природі
5 хв на прочитання4 години тому
День стабільної гастрономії: як вибір їжі впливає на майбутнє планети
2 хв на прочитання6 годин тому
«С» уперше жіночого роду: британську розвідку очолить Блейз Метревелі
3 хв на прочитання8 годин тому
Низькорослі дерева для саду: 10 популярних сортів для ландшафтного дизайну (ФОТО)
2 хв на прочитання13 годин тому