Догори
Дати відгук

Більша частина врожаю ягід піде на заморозку — експерт

Виграють ті фермери, які роблять шокову заморозку ягід одразу після збору врожаю

3 хв на прочитання25 Травня 2020, 20:47
Поділитись:

Ситуація, пов'язана зі зниженням обсягів внутрішнього і зовнішнього ринків свіжої ягоди через пандемію коронавірусу, активізує сегмент перероблення ягоди в Україні. Адже виробники, позбавлені традиційних каналів збуту, будуть намагатися реалізувати свою ягоду саме переробникам. Таким чином останні не матимуть проблем з нестачею сировини, навіть попри прогнозоване зниження врожаю в поточному році. Таку думку висловив Анатолій Богдан, директор компанії «Інсолар-Холод», що займається проєктуванням та монтажем холодильних систем для виробників плодоовочевої продукції. Повідомляє EastFruit.

«Пандемія коронавірусу буквально обвалила світові ринки свіжої ягоди. До проблем невиконання раніше законтрактованих бізнес-партнерами зобов'язань, зниження цін, погодних катаклізмів, від яких постраждали ягідні плантації в Європі в цілому й в Україні зокрема, додалася і ще одна — дефіцит робочої сили. Все це в сукупності негативно відіб'ється на розвитку ринку-2020», - каже Анатолій Богдан.

У цих умовах Анатолій Богдан прогнозує, що певна частина ягоди, раніше вирощена для свіжого ринку, буде реалізовуватися виробниками переробникам, які займаються її заморожуванням. 

«До цього ягідників підштовхує реальна ситуація, що склалася на ринку, пов'язана з відсутністю попиту на свіжу ягоду», - повідомив директор «Інсолар-Холод».

Анатолій Богдан зазначив, що в умовах зниження попиту і великої кількості пропозиції на ринку, особлива увага покупця буде приділятися якості замороженої ягоди.

«Це, в першу чергу, стосується таких традиційних видів ягід як суниця садова, лохина, малина. Компанії, що займаються переробкою ягід, які запропонують на експортному або внутрішньому ринку, так званий, некондиційний товар, швидше за все, закінчать сезон зі збитками, адже купувати таку ягоди не буде ніхто. У цих умовах особливо актуальним стає питання правильної організації процесу заморозки», - каже фахівець.

Як зазначає Анатолій Богдан, в якості одного зі способів можна вибрати шокову заморозку.

«Фахівцям у сфері холодильного обладнання відомо, що вона поділяється на два види — динамічну і статичну. Статична заморозка є оптимальною, особливо при невеликому обсязі переробки ягоди — вона проводиться при температурі - 35-42 ° С, ягода укладається перед відправкою в морозильну камеру на спеціальні стелажі. При цьому зберігаються всі необхідні якісні характеристики продукції», - говорить керівник компанії «Інсолар-Холод».

Динамічна заморозка відбувається у швидкоморозильних тунелях. 

«З огляду на обсяги виробництва замороженої ягоди, зафіксовані в Україні в останні роки, цей вид заморозки став найбільш популярним, адже продуктивність при даному виді шокової заморозки починається від 1 тонни продукції на годину. Також необхідно пам'ятати, що ягоду перед заморожуванням необхідно охолодити швидко після збирання», - розповідає Анатолій Богдан про нюанси виробництва замороженої ягоди.

При цьому фахівець наголошує, що від того наскільки швидко відбудеться процес заморозки залежить якість ягоди. 

«Це може мати визначальне значення в нинішніх умовах. Адже в сезоні-2020 виграють ті виробники замороженої ягоди, які зможуть запропонувати якісний продукт», - резюмує директор підприємства.  

Нагадаємо, полуниця: користь і небезпека ягоди.
Тим часом, найгірший врожай за 5 років та високі ціни на полуницю — прогнозує експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання40 хвилин тому
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання2 години тому
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання2 години тому
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання3 години тому
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання4 години тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання5 годин тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання5 годин тому