6 способів, як визначити якість червоної ікри
Як відрізнити справжню ікру від підробки

Найчастішим гостем на святковому столі є червона ікра. Але червону ікру можуть підробляти. Звичайно ж є способи запобігти цьому і відрізнити ікру від підробленої.
Найчастіше на прилавках можна знайти лососеву ікру. Щоб розібратися в її справжності прямо в магазині, слід звертати увагу на такі фактори:
- ДСТУ. На відміну від ТУ, ДСТУ гарантує наявність лише тих інгредієнтів, які відповідають заявленій рецептурі. А саме самої ікри, солі та консерванту (на вибір – сорбінова кислота або бензоат натрію).
- Назва. Лососева ікра – це дуже широке поняття, тому що до цього виду відноситься і горбуша, і форель, і кета, і нерка, і кижуч, і навіть чавича. Щоб бути впевненими в тому, що в банку не змішали ікру відразу кількох видів риб, краще шукати таку, на якій написано, наприклад: “Ікра нерки”.
- Місце виробництва, дата. В ідеалі упаковувати ікру мають прямо там, де й добувають. Дата виробництва має відповідати часу нересту конкретного виду лососевих.
- Цінова категорія. Не варто сподіватися, що за 50-100 гривень ви можете купити справжню ікру – вона коштуватиме у кілька разів дорожче. Іноді, на жаль, під виглядом якісного та дорогого продукту можуть підсунути другосортну ікру, і якщо до того ж банка бляшана, то визначити це у магазині буде неможливо.
- Зовнішній вигляд ікри. Запам’ятайте, що рідини в банці має бути зовсім небагато, а ікринки – всі однакового розміру. Нехай вас не бентежить, якщо маленька ікра. Наприклад, у форелі ікринки діаметром всього 3 мм. Зате ікра кети — до 8 мм. Але в будь-якому вигляді ікри, якщо вона натуральна, чітко проглядається жирова цятка – це і є зародок.
- Консистенція. Спробуйте перевернути банку. Якщо ікра не падає вниз, вона справжня. Допустимо, якщо впало кілька ікринок.
Більше новин читайте на GreenPost.
Актуально
Більше з розділу Агро

Іранські експортери фруктів розповіли про "війну" та страйки, що зривають торгівлю
2 хв на прочитанняВчора

Понад 24 гектари землі Міноборони на Одещині незаконно засіяли: екс-посадовиці повідомили про підозру
1 хв на прочитанняВчора

ЄС визнав українські сертифікати для насіння соняшника, ріпака, сої та буряка
1 хв на прочитанняВчора

Пекан — супер горіх, що живить тіло й дух
3 хв на прочитанняВчора
Землю біля озера та посеред лісу виставили під забудову за понад 7 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Названо п'ять найбільших країн-виробників апельсинів у 2025 році
2 хв на прочитання15 Червня 2025
"Суперфуд" під загрозою - селекціонери вивели їстівний лопух, але не можуть сплатити за нього державі
2 хв на прочитання15 Червня 2025
Заміна пластику знайдена: американська компанія створила їстівне покриття, що зберігає огірки свіжими
2 хв на прочитання15 Червня 2025
Більше з GreenPost

ЄС інвестує в Дунайський регіон: довкілля, енергія, розвиток
3 хв на прочитаннягодина тому

Віднови землю: боротьба з опустелюванням і посухами
5 хв на прочитання2 години тому

Дрони, що ранять небо: російські атаки на Київ у червні спричинили 1900 тонн отруйних викидів
2 хв на прочитання4 години тому

Після втечі — темрява: як насильство, війна і вигнання ламають психіку
3 хв на прочитання5 годин тому
Нічний сад: як перетворити вашу ділянку на чарівну оазу, що оживає після заходу сонця
3 хв на прочитання10 годин тому
Пташиний світанок: навіщо птахи насправді співають вранці
3 хв на прочитання11 годин тому
Як жити, коли звуки викликають стрес: пояснюємо про мізофонію
3 хв на прочитанняВчора
Коли мігрень «круціє» голову майже щодня: як ботокс стає рятівним кругом
3 хв на прочитанняВчора