Вверх
Дать отзыв
  • Главная
  • Видео
  • Ртуть і формальдегід у повітрі: голки, проби крові та коронавірусні медвідходи звозять до Сум і спалюють (ВІДЕО)

Ртуть і формальдегід у повітрі: голки, проби крові та коронавірусні медвідходи звозять до Сум і спалюють (ВІДЕО)

13:52
Поделиться:

Медичні відходи часто опиняються у ярках, посадках і несанкціонованих звалищах.

Через пандемію коронавірусу в Україні в рази зросла кількість медичних відходів, частина з яких є небезпечними. Це голки, шприци, пробірки, тести. Їх можна зберігати тільки в обладнаних для цього місцях, перевозити — лише за наявності ліцензії та утилізувати — у спеціальних установках.

Та в реальності медичні відходи часто опиняються у ярках, посадках і несанкціонованих звалищах. Подібні випадки фіксували на Вінниччині, Львівщині, Дніпропетровщині, Київщині, а також на Сумщині. Одне з таких звалищ виявили у Старому Селі під Сумами. Чому воно там опинилося та куди «мандрує» далі, — з'ясовували автори розслідування «Під прицілом» на телеканалі UA:Суми.

Незаконне звалище медвідходів у Старому Селі

На землі Нижньосироватської громади, до якої належить Старе Село, розташований господарський двір. Саме тут його мешканці виявили купу відходів. Землю орендує агрокомбінат «Тепличний», якому і належать ці склади. У вересні 2020 року агрокомбінат здав склади в оренду товариству «Сумиполімербуд».

Земельна ділянка, на якій влаштували звалище медичних відходів, має зовсім інше цільове призначення — для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Орендар розташованих тут складських приміщень ліцензії на поводження з медичними відходами не має.

Після звернення мешканців Старого Села до правоохоронних органів за фактом порушення правил і норм, які встановлені з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, у грудні минулого року відкрили кримінальне провадження. Підозру у скоєнні цього кримінального правопорушення оголосили Роману Приймі — заступнику директора та засновнику ТОВ «Сумиполімербуд» — підприємства, що орендувало склади на цій ділянці. У лютому 2021 року суд визнав Романа Прийму винним. Як покарання йому призначили 17 тисяч гривень штрафу.

Наразі сміття повністю не вивезене. Тож у квітні правоохоронці відкрили ще одне кримінальне провадження за цим же фактом.

Вплив сміття на територію

Сумський обласний лабораторний центр визначив у повітрі перевищення гранично допустимої концентрації ртуті та формальдегіду. Перевищення вмісту ртуті було в 1,5 рази, а формальдегіду на самому майданчику — в 2,8 рази.

На відстані 213 метрів у південному напрямку проби формальдегіду були перевищені в 1,9 рази порівняно з гранично допустимою концентрацією, відповідно на відстані 100 метрів — у 2,5 рази вище ГДК. У довгостроковій перспективі це може викликати у людини на руках екзему, в дихальних шляхах може довести і до емфіземи легень.

Куди вивозять медичні відходи із Старого Села?

За законом зберігати небезпечні медичні відходи, такі як тести на COVID-19, шприци та пробірки з кров’ю, можна тільки у спеціально обладнаних місцях.  Сміття зі Старого Села  журналісти знайшли на вулиці Прикордонній, 1, на земельній ділянці Сумської міської ради. Й одразу викликали туди слідчо-оперативну групу.

Поки чекали поліцію, за парканом помітили Романа Прийму, заступника директора «Сумиполімербуд» — того, хто був засуджений за несанкціоноване звалище медичних відходів у Старому Селі. У цей же час квадрокоптер журналістів фіксує дим на звалищі. Тому викликали ще й пожежників.

Тим часом на місце прибула і слідчо-оперативна група, і представники екоінспекції. Їм Роман Прийма зізнається, що це відходи зі Старого Села. Але на новому несанкціонованому звалищі складують відходи не тільки звідти. Тут розвантажували фуру, яка за товарно-транспортною накладною приїхала з Києва. Привезла наче полімерні матеріали, розвантажити які мали за зовсім іншою адресою. І це адреса, де несанкціоноване звалище відходів чиновники міської ради виявили ще в серпні 2020 року.

«Було здійснено спільне обстеження земельної ділянки комунальної власності по вул. Харківській, 122 у Сумах, під час якого з’ясовано, що на земельній ділянці орієнтовною площею 0,2 га розташовані складські приміщення, які були орендовані ТОВ «Сумиполімербуд», стихійне звалище промислових, медичних, хімічних та інших відходів. У зв’язку з виявленим порушенням земельного законодавства складено акт обстеження земельної ділянки та вручена вимога про усунення порушення», — повідомив директор Департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради Юрій Клименко.

Земельна ділянка на Прикордонній, 1 належить міській раді.  За фактом забруднення цієї землі поліція відкрила кримінальне провадження. А фуру, яка заїхала сюди, тимчасово вилучили. Бо в ній замість полімерних матеріалів, які зазначені в товарно-транспортній накладній, були мішки із позначками «Біологічна небезпека».

Історія з несанкціонованими звалищами медичних відходів на Сумщині не унікальна.   

«На папері в нашій країні існують сотні компаній-утилізаторів. Насправді ж обладнання, що дає змогу працювати з дотриманням усіх технологій, є лише в кількох десятків із них. Решта ж є фейковими. Ліцензії в них є, а обладнання немає», — говорить директор біофабрики Олександр Ассорі.

Активіст і колишній голова ДЕІ Єгор Фірсов додає, що в найкращому випадку такі фейкові фірми — лише «прокладки», які надають посередницькі послуги та в кінцевому рахунку везуть відходи тим утилізаторам, у яких є потрібні потужності. У найгіршому — не відбувається навіть цього, і небезпечні відходи псевдоутилізатори просто вивозять в яри або зливають у річки. 

Хто має право на утилізацію на Сумщині?

Єдине підприємство на Сумщині, яке має ліцензію на утилізацію медичних відходів, — це державна біофабрика. Але з нею укладають договори на утилізацію одиниці лікарень, бо за її послуги потрібно більше платити.

Наразі розслідування за фактом виявленого журналістами несанкціонованого звалища в Сумах триває. Про його результати буде повідомлено в наступних розслідуваннях команди «Під прицілом».

Автори: Олена Адаменко, Андрій Крамченков, Євген Охріменко, Михайло Заїка. Матеріал підготовлений на замовлення Сумської регіональної дирекції АТ «НСТУ».

Також ми розповідали, як сміттєзвалище на Харківщині забруднило ґрунт і підземні води (фото).