Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Розслідування
  • Як народний депутат Криворучкіна покриває беззаконня Рижівського кар’єру, не зважаючи на межі Смарагдової мережі  

Як народний депутат Криворучкіна покриває беззаконня Рижівського кар’єру, не зважаючи на межі Смарагдової мережі  

Все живе тікає з території озера, вода постійно вкрита плівкою та притрушена гранітним пилом, природа поступово гине.

16 хв на прочитання17 Листопада 2021, 17:30
Поділитись:

Вже два роки мешканці садівничого товариства «Дружба», що біля м. Горішні Плавні (Полтавської області), потерпають від діяльності Рижівськогогранітного кар’єру та намагаються врятувати довкілля, зокрема — мальовниче озеро Щуче.

З кінця 2019 року, коли кар’єр став збільшувати видобуток граніту та щебеню як учасник програми «Велике будівництво доріг», анонсованої Президентом України, нормальне життя для місцевих мешканців закінчилося.

Тоді на території кар’єра збудували новий промисловий майданчик, просто на березі озера Щучого та навпроти садівничого товариства на відстані менш, ніж 100 метрів. Було завезене нове дробильно-сортувальне обладнання, якезапустили в роботу, через що кількість дрібнодисперсного пилу та рівень шуму й вібрації суттєво зросли. Також там зробили склад щебеню, вздовж берега почали відсипати гори гранітних відсівів та зсипати їх в озеро. Нестерпний гуркіт не припиняється цілодобово. Все живе тікає з території озера, вода постійно вкрита плівкою та притрушена гранітним пилом, природа поступово гине.

Два роки мешканці СТ «Дружба» звертаютьсядо компетентних органівпро порушення кар’єром вимог екологічного та санітарного законодавства. Проте всі зусилля — марні, а всі «дії» влади для мешканців нічого не змінили, ситуація погіршується. Тому ми хочемо показати, як компетентні органи на це реагують, а, точніше, не реагують взагалі.

Тож у такій безвихідній ситуаціїмешканці садівничих товариств звернулися до нашої редакції, щоб надати ситуації суспільного розголосу.

На території провадження діяльності Рижівського гранітного кар’єру зареєстровані два суб’єкти господарювання: ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр» (керівник — Сергій Корявченков) і ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр» (керівник —Роман Варваров).

Компетентні органи, проводячи перевірки цих підприємств, або не можуть надати адекватну оцінку діяльності кар’єра, або взагалі не бачать явних порушень.

Держпродспоживслужба, перевіряючи ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр» у серпні 2020 року, заміряла рівень пилу за непрацюючого обладнання кар’єра та перевищень рівня пилу та шуму не знайшла, проте значні перевищення були зафіксовані у вересні 2020 року ТОВ «Центр практичної екології», з яким садівниче товариство уклало договір.

У серпні 2020 року ДЕІ Центрального округу зафіксувало порушення. ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр» експлуатувавдробильно-сортувальнеобладнання без отримання обов’язкового Дозволу на викиди забруднювальних речовин, без дотримання екологічних умов і без отримання нового Висновку з ОВД.

Тобто на новоствореному майданчику використовувалося обладнання, якого немає у Звіті з інвентаризації ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр» від 2018 року та яке не відображене у Висновку екологічної експертизи (Висновок ОВНС) ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр» від 2013 року.

Як ми бачимо зі Звіту з інвентаризації ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр», який є невід’ємною частиною Дозволу на викиди забруднювальних речовин, підприємство мало право експлуатувати лише один дробильно-сортувальний цех, який здавна існував на території кар’єра та на який подавалися у 2018 році всі розрахунки для отримання Дозволу на викиди забруднювальних речовин. Нового обладнання та нового промислового майданчика у документах ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр» немає. Це чітко видно на карті-схемі ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр», де новий промисловий майданчик обведено червоною лінією.

Інспектором ДЕІ був винесений припис на усунення порушень, який ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр» оскаржив у суді на тій підставі, що інспектор допустив процедурні порушення під час перевірки.Припис скасували, а порушення роботи кар’єра не були усунені (справа 440/6540/20).

Тим часом, поки йшли судові розгляди, у лютому 2021 року інше підприємство кар’єра ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр» спробувало розпочати процедуру ОВД стосовно виробництва та переробки щебеню, що передбачено ч.3 ст.3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». І що цікаво: Департамент екології та природних ресурсів Полтавської ОДА відхилив подані документи ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр» у зв’язку з вказаними недостовірними відомостями! І в повідомленні про плановану діяльність ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр» вказало «нове» обладнання, що на той момент посилено експлуатувалося на новоствореному навпроти будинків садівничого товариства майданчику.

У середині квітня 2021 року на кар’єрі почали часткове будівництво стіни навколо нового промислового майданчика, навпроти будинків садового товариства. Але це «екологічне ноу-хау», як назвавають його прихильники кар'єру, не покращило ситуацію: кількість пилу та шуму від цього не зменшилася.

У 2021 році ДЕІ погодила нові позапланові перевірки ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр» та ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр». На ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр» із позаплановою перевіркою інспекторів на територію кар’єра просто не пустили. А під час перевірки ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр»підприємство надало довідку, що почало працювати з 01.04.2021 року та не проводить діяльності з виробництва щебеню. Тож питання, яке з цих підприємств активно експлуатує дробильно-сортувальне обладнання, що вже два роки засипає гранітним пилом озеро та землі навколо, залишилося не з’ясованим. Адже Дозволу на викиди на це нове обладнання не отримувало ні ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр», ні ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр».

Цікаво й те, що, як заявив журналістам спеціаліст Держпродспоживслужби в Полтавській області Олександр Овчаренко, новостворений промисловий майданчик, який вже два роки працює навпроти будинків, належить не ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр», а іншому суб’єкту господарювання. І Держпродспоживслужба не проводила перевірку роботи нового майданчикапід час позапланової перевірки у 2020 році.

Полтавська ОДА за зверненнями громадян провела засідання комісії з питань охорони довкілля, де порушили питання здійснення господарської діяльності ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр» та ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр», і на яке запросили лише представників кар’єра, хоча місцева громада наполегливо просила також бути присутніми. На засіданні представник кар’єру зазначив, що ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр» придбало нове обладнання для обробки каменю, виготовлення щебеню і щебеневої продукції, проте техніка наразі не використовується. І ніхто з представників влади не запитав, яке з цих підприємств другий рік експлуатує технологічне обладнання без дозволів та отримує прибуток від такої діяльності!?

Влітку 2021 року кар’єр ще збільшив виробництво, вибухи відбувалися кожен тиждень. Вночі, коли на кар’єрі вмикається все обладнання, до самого ранку в будинках навіть за закритих вікнах перебувати просто неможливо. А зранку після цього пил повсюди, а на озері — гранітна плівка. 

Після минулого розслідування нашої команди  "Нічим дихати — пил забиває легені: жителі Горішніх Плавнів воюють із гранітним кар’єром, що день і ніч працює на «Велике будівництво» 12.07.2021 року до Кременчука завітали депутати ВРУ з екологічного комітету під керівництвом Олени Криворучкіної та представники ДЕІ та Держгеонадр.

Також представники екокомітету ВРУ відвідали територію кар’єра із місцевими журналістами, де показали той самий побудований у 2019 році новий промисловий майданчик із працюючими дробарками фірми SANDVIK, METSO, які працюють на території кар’єра з кінця 2019 року та на які жодне підприємство не отримувало Дозволу на викиди, які необхідну дозвільну документацію.

А ось гори гранітних відсівів просто в озері, тракторці, які засипають цими гранітними відсівами воду та прибережну зону, саме озеро, присипане гранітною пилюкою, будинки та земельні ділянки, з яких кожен день їх господарі змивають шар дрібнодисперсного гранітного пилу — все це залишилося поза кадром.

Тобто депутати ВРУ з екологічного комітету, ДЕІ та Держгеонадра, особисто пані Олена Криворучкіна встановили факт працюючого обладнання, але порушення не побачили — дуже дивна річ!

20.07.2021 року було проведено засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, на розгляд якого було винесене додаткове питання про результати робочої поїздки з питань діяльності ПрАТ «Рижівський гранітний кар'єр» на землях Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області» (доповідач — заступник Голови Комітету Криворучкіна Олена Володимирівна). Як виявилося, підставою для робочої поїздки в Горішні Плавні стало звернення ПрАТ «Рижівський гранітний кар'єр» до Екокомітету ВРУ щодо конфлікту із мешканцями дачного селища, оскільки навколишні садівничі товариства дуже сильно останні два роки стали скаржитися на діяльність цього підприємства через численні порушення останнім вимог екологічного та санітарного законодавства.

Результатом проведеного засідання стало твердження доповідачки про незаконність дачних ділянок і висновки про те, що порушень вимог природоохоронного законодавства з боку ПрАТ «Рижівський гранітний кар'єр» не виявлено. Держгеонадра та Держекоінспекція, за її словами, надали офіційні висновки, що не мають зауважень до діяльності кар’єра, а підприємство запроваджує новітні технології, щоб мінімізувати вплив на дачне селище.

«Наразі потрібно вести конструктивний діалог, оскільки припиняти діяльність підприємства, яке намагається впроваджувати екологічно безпечні технології, як і зносити будиночки, ніхто не буде»,— закликала пані Криворучкіна, уникаючи комунікації з місцевими мешканцями.

Звернемося до історичних даних:

Територія садівничого товариства «Дружба» була виділена у постійне користування на підставі постанови виконкому обласної ради народних депутатів від 14.04.1967 року — для колективного садівництва співробітникам Кременчуцького сталеливарного заводу Полтавської області. У 1967 році був затверджений і проєкт колективного саду садівничого товариства «Дружба», розпочалося будівництво. Кар’єр з’явився лише у 1969 році — двома роками пізніше. Наразі всі земельні ділянки товариства приватизовані та перебувають у власності членів садівничих товариств на законних підставах.

Тож твердження про «незаконність» будиночків дивні, як і твердження про відсутність зауважень до діяльності кар’єра з боку інспекцій.

На запит СТ «Дружба» ДЕІ не підтвердила наявність офіційного документа, де було б вказано про відсутність зауважень до діяльності кар’єра з боку ДЕІ. Натомість там відповіли, що «В ході зустрічі (при робочій групі 12.07.2021 року) представник ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр», ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр» зазначив, що претензії зі сторони контролюючих, правоохоронних органів відсутні». З цього випливає, що органи влади зробили висновок щодо відсутності порушень з боку «Рижівський гранітний кар’єр» лише зі слів представника кар’єра.

27.08.2021 року у Єдиному реєстрі ОВД опублікували Повідомлення про плановану діяльність ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр» щодо виробництва щебеню та відсівів від подрібнення гранітів (реєстраційний №20218208444), для отримання Висновку ОВД та Дозволу на викиди забруднювальних речовин. Вбачається, таким чином, що ТОВ «Рижівський гранітний кар’єр» бажає переоформити все наявне на території дробильно-сортувальне обладнання, узаконити його експлуатацію, щоб приховати факт незаконного використання нового обладнання з кінця 2019 року і до цього часу без отримання дозвільних документів! І всі владні структури сприяють цьому процесу своїми діями або ж бездіяльністю! А отже, беруть на себе відповідальність за подальше знищення довкілля та водного об’єкта навколо Рижівського гранітного кар’єру!

Виникає запитання до пані Криворучкіної, кого особисто ви представляєте? Народний депутат України, який обраний народом, має представляти та захищати інтереси своїх обранців. Народний депутат має право брати участь у розгляді органами державної влади місцевого самоврядування пропозицій і вимог виборців, які до нього звернулись. Але у пані Криворучкіної виходить все навпаки. Після двох років звернень і скарг саме мешканців СТ «Дружба» на засідання не запросили, а ще й звинуватили їх у тому, що вони «не там і не тоді побудувались». Про яку об’єктивність можна говорити? Хочеться згадати, що народний депутат має право порушувати питання про необхідність проведення перевірок дотримання норм чинного законодавства органами місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності. Але наразі про порушення питання не йдеться взагалі, адже перевірки були проведеніна основі поданих скарг мешканців, були виявленні порушення, але пані депутат їх не бачить, або ж не хоче бачити. Крім того,висновки про законність роботи кар’єру роблять зі слів робітників кар’єру, адже жодних документів не було затребувано під час виїзного засідання. Це непрофесіоналізм чи небажання бачити беззаконня, яке робиться просто перед очима народної депутатки. Складається враження, що це не член екологічного комітету виїхала на нараду аби навести лад і розібратись у ситуації, що склалася навколо діяльності кар’єра, яка шкодить навколишньому природному середовищу та здоров’ю людей, а голова профспілки захисту робітників кар’єра, на яких нападають мешканцісадівничого товариства,або ж куратор «Великого будівництва» — попри всі норми закону та здорового глузду. 

Питання діяльності Рижівського гранітного кар’єру для депутатів екологічного комітету ВРУвиявилося набагато важливішим за збереження місцевої флори та фауни. Можновладців не насторожило те, що і сама територія кар’єра, і озеро Щуче, і мальовничі плавні річки Псел, які охоплюють кар’єр з усіх боків — це територія Смарагдової мережі! Територія з особливим природним статусом, яка потребує збереження та дбайливого ставлення. Територія, за захистом якої звертається у всі інстанції місцева громада. Територія, яка вже майже знищена через небувале підвищення виробничої потужності Рижівським кар’єром,починаючи з кінця 2019 року! Тому, хочемо застерегти депутатів екокомітету ВРУ , зверніть увагу , на заяви щодо відсутності порушень довкола діяльності кар'єру в момент коли будете розглядати законопроект про Смарагдову мережу , так як територія Рижівського кар'єра знаходиться саме в  її межах .

«Ми не боремося за припинення діяльності кар’єру, ми лише просимо зберегти навколишнє природне середовище, забезпечити екологічну безпеку цьому району та захистити озеро Щуче від знищення Рижівським гранітним кар’єром!» — зазначають місцеві мешканці.

Право громадян на безпечне для життя та здоров’я довкілля належить до основних (фундаментальних), природних прав і закріплене у ст. 50 Конституції України. Мешканці садівничих товариств хочуть лише вільно дихати та зберегти довкілля,тож просять надати адекватну правову оцінку діяльності кар’єра за останні два роки, знизити виробничі потужності та рівень викидів і шуму, що утворюються в результаті роботи, а також прибратинове обладнання якнайдалі від озера задля збереження флори та фауни, якщо вона звичайно там ще є.

Весь цивілізований індустріальний світ живе за нормами балансу між питаннями екології, здоров’я та економічного розвитку держави. У нас же все навпаки: гроші з ковідного фонду йдуть на дороги, а дороги будуть за рахунок здоров’я людей, які у пандемію і без запалення легенів вже не мають чим дихати, завдяки діяльності кар’єру. А депутати із профільного комітету вочевидь забули, в якому саме комітеті працюють,і те, що будь-якагосподарська діяльність не може позбавляти інших права на чистедовкілля, оскільки на кону стоїть людське життя— найвища цінність у державі. Як і не варто забувати про те, що суспільний інтерес, який полягає у збереженні довкілля, визнається законом вищим за економічну доцільність!

Зважаючи на дані про стан водних об’єктів в Україні, нас очікує посуха. Озеро Щуче з найчистішої водойми із білими водяними ліліями й унікальним біорозмаїттям перетворюється на болото через «екологічну»діяльність кар’єра. Тому майбутнім поколінням вже тількина картах і фото можна буде показати частину водних об’єктів України. З такими народними обранцями та державними інспекторами скоро не буде чого зберігати й охороняти.

Хочемо наперед закликати нового ще необраного Міністра довкілля та майбутнього очільника Державної екологічної інспекції звернути увагу на ситуацію в Горішніх Плавнях. Компексне вирішення цієї проблемної ситуації може стати чудовим початком роботи на нових посадах, а мешканці товариства й озеро Щуче будуть вдячні та стануть вашими найпалкішими підписниками на теренах соцмереж). Це буде Ваша перша Велика перемога! Адже скарг не було з 1969 року і доти, доки ситуація стала нестерпною. 

Нагадаємо, що українські підприємства масово ігнорують обов’язковий післяпроєктний моніторинг ОВД. Міндовкілля мовчить. 

Також Міндовкілля ніяк не контролює виконання підприємствами висновків ОВД: чи будуть покарані винні. 

Корупція в міністерстві Романа Абрамовського доведена судом.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування