Догори
Дати відгук

Міндовкілля ніяк не контролює виконання підприємствами висновків ОВД: чи будуть покарані винні

Які санкції мають бути застосовані насправді до підприємств та організацій, які дозволили собі ігнорувати Післяпроєктний моніторинг. Важлива інформація для тих, хто ще проходить процедуру ОВД і вже отримав висновки.

4 хв на прочитання07 Грудня 2020, 12:36
Поділитись:

Більшість підприємств України, які у період з 2018 до 2020 року отримали висновки з ОВД, разом із висновками отримали обов’язок здійснення післяпроєктного моніторингу, про який ідеться у шостому пункті висновку з ОВД.

Але, завдяки недостатньому рівню інформування суб’єктів господарювання з боку Міндовкілля та екологічної інспекції щодо необхідності проведення післяпроєктного моніторингу, більшість підприємств ігнорує такий обов’язок. Кількість підприємств, які отримали довгоочікуваний висновок, та оминають питання післяпроєктного моніторингу більшає з кожним місяцем, але чітко зрозуміло, які можливі наслідки для кожного підприємства це має у перспективі.

Сприяють цьому неорганізованість системи контролю дотримання умов висновку та відсутність планових перевірок з боку екологічної інспекції, що, своєю чергою, дає змогу роками імітувати плановану діяльність без фактичних наслідків для підприємств.

Наразі не зрозуміло, чому суб’єктів господарювання, які отримали висновки, не сповіщають про можливе порушення законодавства, та не ведеться роз’яснювальна робота щодо ризиків, які можуть виникнути внаслідок цих порушень? Можливо, уповноважений орган почне зненацька ініціювати масове анулювання висновків з ОВД та зупиняти діяльність підприємств, які не подавали звіти післяпроєктного моніторингу? Ці питання залишаються відкритими, а підприємствам, як не прикро, залишається розраховувати на свої власні сили…

Бо законодавство каже що:

Відповідно до частини першої статті 13 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», якщо це передбачено висновком з оцінки впливу на довкілля, суб’єкт господарювання забезпечує здійснення післяпроєктного моніторингу з метою виявлення будь-яких розбіжностей і відхилень у прогнозованих рівнях впливу та ефективності заходів із запобігання забрудненню довкілля та його зменшення. Порядок, строки і вимоги до здійснення післяпроєктного моніторингу визначаються у висновку з оцінки впливу на довкілля. За результатами післяпроєктного моніторингу, за потреби, суб’єкт господарювання та уповноважений територіальний орган, а у випадках, визначених частинами третьою і четвертою статті 5 Закону, — уповноважений центральний орган узгоджують вжиття додаткових заходів і дій із запобігання, уникнення, зменшення (пом’якшення), усунення, обмеження впливу господарської діяльності на довкілля.

Згідно з частиною другою статті 9 Закону висновок з оцінки впливу на довкілля є обов’язковим для виконання. Екологічні умови провадження планованої діяльності, зазначені у частині п’ятій, є обов’язковими.

Діяльність підприємств тимчасово забороняється (зупиняється) у разі порушення законодавства у сфері оцінки впливу на довкілля, зокрема у разі недотримання під час провадження господарської діяльності, експлуатації об’єктів, інших втручань у природне середовище і ландшафти, у тому числі екологічних умов, передбачених у висновку з оцінки впливу на довкілля, рішенні про провадження планованої діяльності та проєктах будівництва, розширення, перепрофілювання, ліквідації (демонтажу) об’єктів, — до моменту забезпечення виконання таких екологічних умов (частина друга статті 16 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»). Крім того, порушення процедури здійснення оцінки впливу на довкілля, безпідставне та необґрунтоване неврахування чи неналежне врахування результатів участі громадськості, інші порушення законодавства у сфері оцінки впливу на довкілля є підставами для скасування висновку з оцінки впливу на довкілля та рішення про провадження планованої діяльності в судовому порядку (частина друга статті 12 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»).

Виходячи з вищевказаного, можна зробити висновок, що невиконання післяпроєктного моніторингу призведе до скасування дії висновку з ОВД, призупинки діяльності підприємства, понесення фінансових збитків від зупинки підприємства та додаткових затрат на розробку документації для отримання нового висновку з ОВД. Якщо підприємство буде працювати у період з моменту скасування висновку з ОВД і до отримання нового висновку, тоді йому за цей період нарахують непідйомні штрафи за завдану довкіллю шкоду.

Ці ризики можуть стати фатальними для будь-якого роду діяльності, та в умовах пандемії й карантину призвести до непоправних наслідків.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування
Більше з GreenPost
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання42 хвилини тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитаннягодина тому
Посадовці зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитаннягодина тому
Збитки довкіллю ДніпроГЕС Нафтопродукти
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання2 години тому
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання3 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання4 години тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Допоможе знизити тиск: лікарі назвали найкращий продукт для гіпертоніків
1 хв на прочитання5 годин тому