- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Яке сало корисніше: копчене або солоне?
Яке сало корисніше: копчене або солоне?
Дієтологи радять їсти сало у першій половині дня або в обід.
Улюблена їжа
Для українців сало — один із найулюбленіших продуктів. Його їдять і у прикуску, і як основну страву. Вранці та ввечері, у свята і трудові будні. Особливо багато шанувальників цієї страви в сільській місцевості. А ось містяни все частіше стали відмовлятися від сала, вважаючи, що воно шкідливе для здоров'я.
Але чи так це насправді? Що кажуть про користь і шкоду сала для організму вчені?
Авторитетна думка
Вчені та медики вважають, що чутки про шкоду сала для здоров'я сильно перебільшені. Воно навіть корисне, якщо їсти по 20–30 грамів на день, не більше. Воно заряджає організм енергією, заправляє вітамінами та корисними мікроелементами.
Зокрема, в салі є:
- вітаміни жиророзчинного типу, серед яких А, D, Е ;
- незамінні амінокислоти, а саме: ліноленова, стеаринова, пальмітинова та інші;
- ненасичені та насичені жирні кислоти;
- мікроелементи (цинк, натрій, кальцій і селен).
Копчене або солоне?
Нещодавно вчені встановили, що копчене сало, як і звичайне солоне, зберігає всі корисні речовини. Тобто навіть після термічної обробки його користь абсолютно не втрачається. Понад те, не змінюється після приготування і калорійність: 700–740 ккал у 100 г готового сала.
І пам'ятайте, що дієтологи радять їсти сало (в будь-якому вигляді) у першій половині дня або в обід. Так ви зможете зарядити організм енергією для звершення всіх задуманих справ. Тож однозначно відповісти, яке сало корисніше або шкідливіше, не можна. Вчені запевняють, що користь однакова, якщо знати міру.