Догори
Дати відгук

Яке сало корисніше: копчене або солоне?

Дієтологи радять їсти сало у першій половині дня або в обід.

2 хв на прочитання28 Травня 2021, 08:11
Яке сало корисніше: копчене або солоне? Яке сало корисніше: копчене або солоне?
Поділитись:

Улюблена їжа

Для українців сало — один із найулюбленіших продуктів. Його їдять і у прикуску, і як основну страву. Вранці та ввечері, у свята і трудові будні. Особливо багато шанувальників цієї страви в сільській місцевості. А ось містяни все частіше стали відмовлятися від сала, вважаючи, що воно шкідливе для здоров'я.
Але чи так це насправді? Що кажуть про користь і шкоду сала для організму вчені?
Авторитетна думка

Вчені та медики вважають, що чутки про шкоду сала для здоров'я сильно перебільшені. Воно навіть корисне, якщо їсти по 20–30 грамів на день, не більше. Воно заряджає організм енергією, заправляє вітамінами та корисними мікроелементами.

Зокрема, в салі є:

  • вітаміни жиророзчинного типу, серед яких А, D, Е ;
  • незамінні амінокислоти, а саме: ліноленова, стеаринова, пальмітинова та інші;
  • ненасичені та насичені жирні кислоти;
  • мікроелементи (цинк, натрій, кальцій і селен).

Копчене або солоне?

Нещодавно вчені встановили, що копчене сало, як і звичайне солоне, зберігає всі корисні речовини. Тобто навіть після термічної обробки його користь абсолютно не втрачається. Понад те, не змінюється після приготування і калорійність: 700–740 ккал у 100 г готового сала.
І пам'ятайте, що дієтологи радять їсти сало (в будь-якому вигляді) у першій половині дня або в обід. Так ви зможете зарядити організм енергією для звершення всіх задуманих справ. Тож однозначно відповісти, яке сало корисніше або шкідливіше, не можна. Вчені запевняють, що користь однакова, якщо знати міру.  

До слова, на Херсонщині працює унікальна ферма кіз (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище. Фото: Черкаський рибоохоронний патруль
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище
1 хв на прочитання10 годин тому
Фото: ЦТС
Білгород-Дністровський порт до кінця року планує відкрити новий маршрут поставок до ЄС
1 хв на прочитання12 годин тому
Зображення згенеровано ШІ
Біорізноманіття на тарілці: чому ми їмо лише 150 із 30 000 їстівних рослин і чим це загрожує планеті
3 хв на прочитання12 годин тому
Фото: Максим Нікітін
Курка в томатно-овочевому соусі — один із найбільш вдалих і простих варіантів приготування
1 хв на прочитання18 годин тому
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитанняВчора
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитанняВчора
Бісквітний рулет із повидлом нашвидкуруч — рецепт із розряду «гості на порозі»
1 хв на прочитанняВчора
В Україні заарештовано зерновий морський термінал відомого бізнесмена
2 хв на прочитання17 Травня 2025