Догори
Дати відгук

Як зрозуміти, що ліки зіпсувалися

Звичка купувати ліки «про запас» часто призводить до появи в аптечці зіпсованих препаратів.

3 хв на прочитання16 Квітня 2022, 19:03
Поділитись:

У домашній аптечці зазвичай панує справжній хаос. Тут можна знайти старі, потерті препарати, на яких вже складно прочитати навіть назву. З цим «добром» дуже складно розлучитися — а раптом знадобиться? Проте, на жаль, зіпсовані ліки не здатні принести користі. А іноді вони можуть спричинити тяжку інтоксикацію, значно погіршивши стан хворого. Телеграм-канал Досвідчений фармацевт розповідає, як з’ясувати, що препарат втратив придатність.

Термін придатності препарату вибивається на упаковці біля дати виробництва засобу. Приймати ліки, у яких минув такий термін, не слід. Лікарі не можуть достовірно передбачити, який ефект спричинять ці медикаменти.

Лікарські препарати становлять небезпеку в наступних випадках:

Таблетки. Якщо вони потріскалися, місцями почали кришитися або повністю розсипалися, такі медикаменти приймати не можна. Таблетки, що змінили колір або мають незрозумілі вкраплення (про які не сказано в інструкції), до вживання не допускаються.

Капсули. Вони повинні мати досить міцну оболонку. Якщо капсули зруйнувалися, набули нехарактерної м'якості, то вживати їх забороняється. Вони можуть спровокувати інтоксикацію. Небезпеку викликають капсули, що злиплися між собою.

Рідкі ліки. Це різні сиропи для внутрішнього прийому, краплі для вух, очей, носа. Якщо рідкі препарати помутніли або змінили колір, лікарі забороняють їх застосування. Не варто використовувати засоби, структура яких стала неоднорідною. Осад, якщо про нього не зазначено в інструкції, свідчить про те, що медикамент зіпсувався. Якщо препарат набув нехарактерного «аромату», то краще його не використовувати.

Супозиторії. Не варто використовувати свічки, у яких змінився колір, з'явився неприємний запах або тріщини. Заборонено використовувати супозиторії, що розтеклися, змінили початкову форму.

Мазі, креми або гелі. Зіпсованими вважаються препарати, що втратили однорідність. Не слід застосовувати мазі та креми, що містять грудки, дрібні «зерна». Неприпустиме застосування надміру текучих мазей або рідких. Про псування засобу може підказати нехарактерний запах.

Можна скористатися підказкою:

  • Капсули й пігулки після відкриття упаковки можна зберігати протягом 1 року.
  • Рідкі засоби для зовнішнього застосування мають термін придатності півроку.
  • Мазі у тубах можна використовувати протягом 6 місяців.
  • Рідкі препарати для прийому внутрішньо зберігають свою цінність упродовж 3 місяців.
  • Мазі, розфасовані у банки, після відкриття упаковки придатні для застосування 3 місяці.
  • Вушні краплі — потрібна інструкція. Термін придатності залежить від препарату. Деякі краплі зберігають свої властивості після відкриття протягом 1 місяця. Інші залишаються ефективними протягом півроку.
  • Очні краплі (мазі) після відкриття мають термін придатності лише 1 місяць.
  • Приготовлені лікарські форми (приготовлені фармацевти засоби, різні відвари, водні настої, самостійно створені мікстури) дозволяється зберігати не більше 2-3 днів, якщо не вказано інше. Помутнілі препарати, що містять осад, відносять до категорії зіпсованих. Застосовувати їх заборонено.
  • Інсулін, що пролежав у теплих умовах протягом 1 години, через місяць стане зовсім непридатним. А нітрогліцерин, здатний швидко усунути серцеві напади, втратить ефективність у спеці за добу. Ця недбалість для пацієнтів, які страждають на серцеві захворювання та цукровий діабет, може обернутися смертю.

Також ми розповідали про ліки в умовах війни: що робити, якщо в аптеці нема того, що потрібно.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.