- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Як зберегти кріп на зиму: поради та рецепти
Як зберегти кріп на зиму: поради та рецепти
Ним можна ароматизувати найрізноманітніші страви, тому кропом обов'язково варто запастися.
Кріп належить до найпопулярніших і найулюбленіших пряних трав. Ним можна ароматизувати найрізноманітніші страви, тому кропом обов'язково варто запастися на зиму, радять «Здорові люди».
Що треба знати про заготівлю кропу?
Заготовляючи кріп на зиму, дуже важливо правильно підібрати рослину. В ідеалі це має бути ще не квітучий невеликий кущик темно-зеленого кольору, стебла та гілки якого ще не сильно здерев'яніли. Кріп для заготівлі слід брати молодий, що набрав сили, свіжий, не висохлий і не зламаний.
Існує кілька способів приготування кропу, найбільш популярні з них — сушіння, консервування (в солі чи олії), заморожування.
Як сушити кріп на зиму
Слід враховувати, що пахощі сушених трав будуть не такими сильними, як у свіжих. Найкраще сушений кріп підійде для ароматизації бульйонів, супів, тушкування, маринування чи засолювання, а ось для салатів він не годиться. Стебла кропу можна використовувати в супи чи при маринуванні.
Свіжий кріп (можна використовувати повністю кущик — із листочками та стеблами) промити під проточною водою, злегка струсити та розкласти в один шар на кухонних чи паперових рушниках. Залишити, іноді перевертаючи, до повного висихання води.
Потім викласти на папір і залишити в сухому провітрюваному місці без прямих сонячних променів.
Сушити кріп можна і підвішуючи кущик цілком, наприклад, на балконі, надворі чи в кімнаті, за винятком потрапляння прямих сонячних променів.
Залежно від погоди та температури кріп може сохнути від кількох днів до тижня. При цьому він має залишатися зеленим і запашним. Якщо кріп побурів, мабуть, на нього потрапило сонце чи було дуже спекотно. Якщо кріп не сохне, починає поширювати неприємний запах, а в місці сушіння надто холодно чи надто волого — такий продукт краще викинути.
Час сушіння можна скоротити за допомогою сушарки для овочів, виставивши на ній відповідний режим.
Також висушити кріп можна й у духовці. У цьому випадку зелень (без стебел) треба рівномірно розкласти на застеленк папером для випікання деко та поставити в духовку сушитися за температури 50 °С. Дверцята духовки щільно зачиняти не треба. За дві години температуру можна збільшити до 70 °С. Процес необхідно контролювати, щоб уникнути пересушування.
Готовий сушений кріп за бажання можна подрібнити в кухонному комбайні чи просто руками.
Після висихання кріп для зберігання слід скласти в суху посудину зі щільною кришкою чи паперовий (тканинний) пакет. Якщо він сушився у вигляді кущика, то можна зібрати його в пучок, загорнути в тканину чи папір і помістити у темне й не вологе місце.
Властивості сушеного кропу зберігаються протягом року, проте згодом запах і смак будуть менш яскравими.
Як заморозити кріп
Заморожений кріп зберігає свій смак і пахощі 6-8 місяців, тому вважається оптимальним варіантом для заготовок на зиму. Як правило, морозять зелень кропу — цілими гілочками чи у подрібненому вигляді.
Однак можна заготовляти і стебла, які потім використовуються для ароматизації супів і тушкованих страв.
Перед заморожуванням кріп треба обов'язково обсушувати, інакше він замерзне в одну грудку.
Заморожування кропу в плівці чи пакеті. Кріп зняти зі стебла, промити, обсушити та розкласти пучками на харчову плівку чи пакет і перекласти в морозильну камеру.
Зручно робити це невеликими порційними блоками, щоб не діставати перед використанням весь кріп із заморожування.
Заморожування кропу в контейнерах. Промити кріп холодною водою та викласти на кухонні рушники. Залишити обсихати.
Потім гілочки нарізати і розкласти по пластикових контейнерах, що щільно закриваються. Зберігати посуд із кропом лише у морозильній камері.
Заморожування у кубиках льоду. Зелень кропу промити, злегка обсушити та подрібнити. Розкласти по формочках для льоду так, аби кріп займав приблизно 2/3 простору, і залити водою. Помістити у морозильну камеру.
Після заморожування перекласти кубики в поліетиленовий пакет чи банку та зберігати у морозильній камері.
Заморожування кропу із зеленню на зиму. Заготівля таким чином зручна тому, що кубики вийдуть невеликі та зручні для використання.
Інгредієнти:
пір'я зеленої цибулі — 2-3 шт.;
зубчик часнику — 1 шт.;
гілочки кропу — 5-6 шт.;
листки шпинату — 5-6 шт.;
олія — 1 ст. л.
Приготування.
Зелень покришити великими шматками і викласти в блендер. Додати олію, часник та подрібнити до потрібної консистенції (можна до консистенції пюре чи таким чином, аби залишилися шматочки).
Розкласти у формочки та заморозити. Потім дістати з форм і перекласти в лоток чи пакет. Зберігати у морозильній камері.
Консервований кріп із сіллю
Сіль найкраще зберігає колір і запах кропу. Такий кріп, що зберігається в банці, підійде до супів, а також картопляних, овочевих або м'ясних страв, салатів. При цьому потрібно пам'ятати, що приготовлений таким чином кріп міститиме сіль, тому її слід додавати до страви менше.
Інгредієнти:
кріп — 1 кг;
сіль без добавок — 100 г.
Приготування.
Видалити тонкі гілочки зі стебел, промити їх і обсушити. Дрібно нарізати.
У чисту суху банку чи контейнер викласти шар кропу, посолити, добре притиснути. Повторити шарами догори банки. Щільно закрити та зберігати посудину у холодильнику.
Маринований кріп на зиму
Інгредієнти:
кріп — 500 г;
вода — 500 мл;
оцет — 120 мл;
цукор — 1 ст. л.;
сіль — 1 ст. л.
Приготування.
Кріп помити й обсушити. Щільно укласти чисті сухі стерилізовані банки.
Для приготування маринаду довести воду до кипіння, додати оцет, цукор, сіль. Залити киплячим розсолом зелень.
Стерилізувати 25-30 хвилин і закрутити. Поставити догори дном до остигання.
Гострий соус із кропу на зиму
Ніжний та ароматний соус готується швидко і зможе простояти в холодильнику кілька місяців. Він чудово підходить для ароматизації риби, птиці, сирних страв чи картоплі.
Інгредієнти:
кріп — 2 пучки;
олія — 100 мл;
лимон — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
сіль — за смаком.
Приготування.
Кріп промити й обсушити. Порізати великими шматками.
Часник почистити та покришити на довільні шматочки.
З лимона вичавити сік і зняти цедру.
Помістити всі інгредієнти в блендер і, повільно додаючи олію, добре перебити. Густоту соусу можна відрегулювати кількістю олії.
Помістити соус у банку та зберігати в холодильнику.
Соус песто з кропу
Ароматне песто підійде до картоплі, м'яса, риби, макаронів або навіть просто до чорного хліба.
Інгредієнти:
кріп — 100 г;
горіхи кеш’ю — 50 г;
твердий сир (типу пармезан) — 30 г;
олія — 60 мл;
часник — 2 зубчики;
сіль — за смаком.
Приготування.
Сир натерти.
Кріп промити й обсушити.
У блендер викласти кеш’ю, кріп, сир і подрібнити до однорідної консистенції.
Додати олію та знову збити. Олії можна додати більше чи менше залежно від бажаної густоти соусу.
Перекласти песто в суху чисту банку, зверху залити кілька ложок олії (воно не дає верхньому шару засохнути) і прибрати в холодильник.
Песто добре зберігається у холодильнику кілька тижнів. Його можна також заморозити.
Кропове масло
Інгредієнти:
зелений кріп — 100 г;
вершкове масло — 100 г;
сік лимону — 1 ч. л.;
сіль — за смаком.
Приготування.
Кріп промити, обсушити та подрібнити ножем чи блендером.
Додати в кріп вершкове масло кімнатної температури, трохи солі та лимонний сік.
Ретельно перемішати. Розкласти по невеликих посудинах, що щільно закриваються, і прибрати в холодильник на зберігання.
Кріп у олії
Найважливіший момент у приготуванні цього консервування — відсутність контакту з водою. Олію найкраще використовувати з найменшим запахом. Настояна на кропі, вона буде чудовою запашною добавкою до салатних заправок, маринадів і соусів.
Інгредієнти:
олія — 500 мл;
чорний перець — 10 горошин;
кріп — 1 пучок;
ягід ялівцю — 5 штук.
Приготування.
Перекласти горошини перцю та ягоди ялівцю у скляну чисту суху банку. Акуратно укласти гілочки кропу та залити олією.
Закрити посудину та залишити настоятись як мінімум на два тижні перед вживанням.
Зберігати у прохолодному, сухому місці далеко від сонячних променів.
Смачного!
Більше новин читайте на GreenPost.