Догори
Дати відгук

Паста карбонара: найкращі рецепти та правила приготування

Класична італійська страва, яка завоювала серця гурманів по всьому світу.

4 хв на прочитання17 Квітня 2025, 07:24
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Паста карбонара — це класична італійська страва, яка завоювала серця гурманів по всьому світу завдяки своїй простоті, насиченому смаку та кремовій текстурі. «Здорові люди» зібрали найкращі рецепти карбонари, а також поділилися секретами її приготування, щоб ви могли легко відтворити цей шедевр на своїй кухні.

Правила приготування карбонари

Для карбонар використовуються тільки жовтки яєць.

Найкраща паста — спагеті, оскільки вони добре утримують соус і ідеально змішуються з яйцем і сиром. Однак за бажання можна взяти пасту іншого типу, наприклад, ригатоні.

Спагеті необхідно відварювати у великій кількості підсоленої води до так званого стану «альденте» — проміжного стану між готовим і сирим продуктом. Спагеті згодом ще проходять термічну обробку.

Яйця до страви додаються при вимкненому вогні — щоб отримати оксамитуватий крем, а не омлет.

Карбонара може вийти сухою, якщо яєчну масу з пастою тримали на вогні занадто довго чи при варінні спагеті використовувалося недостатньо води. Крім того, жовтки можуть бути не дуже великими. Для отримання кремоподібної консистенції можна до яєчної заправки додати ложку-другу води, в якій варилися спагеті.

Бекон має вийти хрустким зовні, проте м'яким усередині. Якщо він буде занадто сухим або підгорілим, це може надати гіркуватого смаку страві.

Для отримання ніжнішого варіанта можна використовувати суміш із сирів пекоріно та пармезану у співвідношенні 1 до 1.

Найкращі рецепти карбонари

Класична паста карбонара з беконом

Паста карбонара Як приготувати в домашніх умовах Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

спагеті — 320 г;

бекон — 150 г;

яєчні жовтки — 6 шт.;

твердий сир типу Пекоріно романо — 50 г + трохи для посипання;

сіль, мелений чорний перець.

Приготування.

Відварити спагеті у підсоленій воді відповідно до інструкції до стану «альденте».

Поки спагеті варяться, бекон порізати смужками завширшки 1 см і завдовжки 2-3 см.

Викласти шматочки бекону на глибоку сковороду з антипригарним покриттям та обсмажувати на середньому вогні кілька хвилин. Бекон не повинен бути сильно засмаженим, але з нього необхідно витопити жир.

Сир натерти на дрібній тертці.

Яєчні жовтки викласти в миску, додати сир і чорний мелений перець до смаку. Змішати все віничком чи виделкою до отримання однорідної маси.

Коли приготується бекон, вимкнути вогонь і дістати його на тарілку.

З готових спагеті злити воду, залишивши приблизно половину склянки.

У сковороду, де смажився бекон (не видаляючи жир, що витопився), викласти спагеті та перемішати. Додати воду та тримати на сильному вогні ще хвилину.

Потім прибрати убік і залишити на 30-40 секунд. Влити в карбонару яєчний крем і ретельно перемішати.

Подавати відразу, виклавши зверху на кожну порцію обсмажений бекон і посипавши дрібно натертим сиром.

Карбонара з беконом і вершками

Паста карбонара Як приготувати в домашніх умовах Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

спагеті — 350 г;

бекон — 300 г;

твердий сир типу пармезан (тертий) — 80 г;

вершки — 60 г;

яєчні жовтки — 4 шт.;

сіль, мелений чорний перець.

Приготування.

Відварити пасту в киплячій підсоленій воді.

Порізати соломкою бекон і обсмажити на сковороді з антипригарним покриттям, поки частина жиру не розтане і він не стане хрустким. Потім бекон дістати.

Сир дрібно натерти.

У великій мисці змішати яєчні жовтки із сиром, вершками та чорним перцем. Додати жир від бекону. Розмішати до однорідності.

Коли спагеті стануть «альденте», воду злити, а спагеті залити вершковий соус. Ретельно перемішати.

Розкласти карбонару по тарілках, посипавши зверху шматочками обсмаженого бекону, й одразу ж подавати.

Несправжня карбонара

Паста карбонара Як приготувати в домашніх умовах Покрокові рецепти
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

спагеті — 320 г;

мортадела — 250 г;

жовтий болгарський перець — 3–4 шт.;

рослинна олія;

сіль, чорний перець.

Приготування.

Солодкий перець промити, розкласти на деко, застелене папером для випікання, і запекти його за температури 250 °C у духовці протягом 40–45 хвилин. Потім перекласти в пакет і залишити остигати приблизно 10 хвилин. Це полегшить відділення шкірки.

Поки перець остигає, мортаделу нарізати кубиками приблизно 1х1 см. Обсмажити в глибокій сковороді з антипригарним покриттям, не додаючи олії.

Перець почистити, видалити плодоніжку, шкірку та насіння. Помістити перець у міксер і перебити до однорідної маси.

Вилити крем із болгарського перцю в мортаделу і готувати на середньому вогні кілька хвилин, помішуючи дерев'яною ложкою. Приправити сіллю та чорним меленим перцем.

Відварити спагеті у підсоленій воді до стану «альденте». Коли будуть готові, злити воду, залишивши півсклянки рідини.

Викласти спагеті до мортадели, додати воду та тримати, помішуючи, на слабкому вогні протягом хвилини. Додати ложку олії та змішати.

Подавати відразу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Вирощуємо цибулю правильно: секрети щедрого врожаю. Фото ілюстративне
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитанняВчора
На Житомирщині запустили гігантський завод з переробки конопель. Фото: Міністерство економіки України
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитанняВчора
Фото: Максим Нікітін
Бісквітний рулет із повидлом нашвидкуруч — рецепт із розряду «гості на порозі»
1 хв на прочитанняВчора
Арешт зернового терміналу на Одещині: майно передано АРМА. Фото: БЕБ України
В Україні заарештовано зерновий морський термінал відомого бізнесмена
2 хв на прочитання17 Травня 2025
На Прикарпатті засуджено наркоділків, які вирощували коноплю на десятки мільйонів євро
2 хв на прочитання17 Травня 2025
Салат із печінки тріски зі свіжими овочами — готується дуже швидко та легко
1 хв на прочитання17 Травня 2025
Салат з курячим філе та кукурудзою — більше не потрібно думати, що приготувати на обід чи вечерю
1 хв на прочитання16 Травня 2025
ВР підтримала законодавчі ініціативи щодо стимулювання економічного розвитку галузі рибного господарства
1 хв на прочитання15 Травня 2025
Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Озеленення дахів — тренд 2025 року: як перетворити міське житло та присадибну ділянку на зелену оазу
3 хв на прочитання3 години тому
Фото: Рixabay
Достатньо, аби забезпечити домогосподарства газом на 3,5 роки: Туреччина виявила нові запаси газу у Чорному морі
1 хв на прочитання4 години тому
Прорив у медицині: створено універсальну протиотруту від укусів змій. Фото ілюстративне
Імунологи створили універсальну протиотруту від укусів отруйних змій на основі крові "людини-імунітету"
2 хв на прочитанняВчора
Астрологічний прогноз на 19 травня 2025 року. Фото з відкритих джерел
Астрологічний прогноз на 19 травня 2025 року
6 хв на прочитанняВчора
У Німеччині пасажирський літак опинився без керування на висоті 10 тисяч метрів
1 хв на прочитанняВчора
Як алкоголь впливає на тиск: від короткочасного підвищення до хронічної гіпертонії
2 хв на прочитанняВчора
Українці за кордоном можуть пройти оцінку для підтвердження інвалідності
2 хв на прочитанняВчора
Львів стане першим містом в Україні з повноцінним 5G-зв'язком
2 хв на прочитанняВчора