Догори
Дати відгук

Як їжа впливає на швидкість сп’яніння — поради лікарів

Алкоголь натщесерце може спричинити подразнення, що призводить до кислотного рефлюксу та печії.

2 хв на прочитання30 Грудня 2020, 10:56
Поділитись:

Алкоголь та їжа: як правильно закушувати? Що прискорює дію алкоголю, а що може сповільнювати? З наближенням новорічних свят ці питання набувають актуальності. 

Білок і корисні жири.

«Їжа здатна впливати на швидкість сп’яніння. Чим більше ви їсте, тим повільніше алкоголь поглинається тканинами шлунку та потрапляє у кров, — пояснює Джордж Ф. Куф, доктор філософії, директор Національного інституту з питань вживання алкоголю та алкоголізму. — Коли ви п'єте натщесерце, то п’янієте швидше, ніж коли вживаєте таку ж кількість алкоголю з їжею».

Попри те, що будь-яка їжа буде корисною, найкраще протидіють швидкій абсорбції алкоголю білкові та жирні продукти. Канапки з вареним яйцем та лососем, куряча відбивна з овочевим салатом, заправленим оливковою олією, — підходьте до приготування закусок з розумом.

Непогано: фрукти та овочі. Фрукти й овочі (особливо овочі!) корисні для нашого здоров'я в цілому. Але вони можуть бути особливо важливими, якщо ви плануєте насолодитися дорослими напоями.

«У першу чергу тому, що ці поживні продукти забезпечують організм антиоксиданти та вітамінами, а також містять таку необхідну перед вживанням алкоголю воду», — доктор Куф.

Огірки, селера та кавун — найкращий вибір.

Дуже добре: вода. Щоб ви не пили — вино чи більш міцні напої — випивайте між келихами склянку води. Це дасть змогу уникнути похмілля та інших прикрих наслідків зневоднення.

Не можна: шоколад, помідори та спеції.

Алкоголь натщесерце може спричинити подразнення, що призводить до кислотного рефлюксу та печії. Шоколад, содовмісні продукти, смажена їжа, помідори і деякі приправи також можуть бути подразниками, які посилюють рефлюкс, і у поєднанні з алкоголем дають подвійний ефект.

І ще раз ні: сіль

Набряки — не єдиний потенційний наслідок вживання солоної їжі. Після солоного хочеться пити, і на вечірці або застіллі під руку не завжди потрапляє вода. 
Джерело:  zhyvyaktyvno.org 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото ілюстративне
Що станеться з не приватизованою землею після 1 січня 2028 року
2 хв на прочитання5 годин тому
OkAgro2025: трансформації, стратегія й люди, які змінюють агробізнес
3 хв на прочитання8 годин тому
Як правильно обрізати кущі малини наприкінці листопада для щедрого врожаю
Як правильно обрізати кущі малини наприкінці листопада для щедрого врожаю
1 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті викрито забудовницю, яка самовільно зайняла 600 м² сусідської землі
На Закарпатті викрито забудовницю, яка самовільно зайняла 600 м² сусідської землі
1 хв на прочитання26 Листопада 2025
Заборона ЗЗР може обвалити український агросектор на $4,3 млрд
3 хв на прочитання26 Листопада 2025
Одеська область відродить видобуток солі: завод за $2,8 млн почне роботу на початку 2026 року
2 хв на прочитання26 Листопада 2025
26 листопада — Всесвітній день оливкового дерева: стародавнє дерево, яке несе мир, здоров’я і сталість
2 хв на прочитання26 Листопада 2025
Повний перелік причин анулювання 4-ї групи ЄП: перехід агропідприємства на загальну систему
2 хв на прочитання25 Листопада 2025