Догори
Дати відгук

Фізичні вправи допомагають від похмілля, але є нюанс: ось що виявили науковці

Результати дослідження не слід розглядати як виправдання для зловживання алкоголем.

5 хв на прочитання3 години тому
Фото: blackwhite.pictures Фото: blackwhite.pictures
Поділитись:

Дослідження, опубліковане в науковому журналі Addictive Behaviours, показало, що люди, які займаються фізичною активністю (наприклад, бігом), зносять похмілля легше за решту. Щоправда, починати бігати на хвору голову не слід, розповідає The Conversation.

У дослідженні взяли участь 1 676 студентів старших курсів, які пережили принаймні одне похмілля за останні три місяці. Всі учасники займалися щонайменше 30 хвилин помірною фізичною активністю на тиждень. Вони заповнили онлайн-анкети, в яких оцінювали свої звички щодо вживання алкоголю, рівень фізичної активності, а також частоту та тяжкість симптомів похмілля. Рівень активності оцінювався шляхом розрахунку інтенсивності активності та кількості годин.

Результати показали значний зв'язок між фізичною активністю та симптомами похмілля. Не дивно, що люди, які вживали більше алкоголю, відчували похмілля частіше і важче. Але цей зв'язок зменшився у людей, які займалися активною фізичною діяльністю (наприклад, бігом), що свідчить про те, що вищий рівень фізичної активності може зменшити вираженість симптомів похмілля.

Хоча дослідження лише встановило кореляцію між фізичними вправами та зменшенням тяжкості похмілля, кілька механізмів можуть допомогти пояснити, чому фізична активність може пом'якшити симптоми похмілля.

1) Модулює больову реакцію

Похмілля часто викликає фізичний біль — наприклад, головний і м'язовий, через кілька факторів. Алкоголь призводить до зневоднення, що впливає на роботу кровоносних судин і знижує рівень рідини навколо мозку. Це може спровокувати головний біль.

Алкоголь також сприяє запаленню в організмі, що призводить до вивільнення молекул імунної системи під назвою цитокіни, які можуть викликати м'язові болі. Крім того, алкоголь порушує сон, що може підвищити больову чутливість на наступний день.

Деякі дослідження також відзначають, що концентрація алкоголю в крові після нічної пиятики також пов'язана з поширеними симптомами похмілля, такими як біль.

Але фізичні вправи викликають вивільнення ендорфінів — гормонів, що виробляються мозком і слугують природними знеболювальними засобами. Регулярні фізичні вправи можуть навіть підвищити базовий рівень ендорфінів. Це потенційно може призвести до зниження сприйняття болю та дискомфорту під час похмілля.

2) Краща якість сну

Похмілля, як правило, супроводжується поганою якістю сну. Алкоголь знижує швидкість швидкого сну, який є частиною циклу сну, що допомагає мозку відпочити й відновитися. Алкоголь також може змусити вас частіше прокидатися протягом ночі, оскільки він змушує організм втрачати рідину, через що вам доведеться частіше ходити до туалету.

А ось регулярні фізичні вправи пов'язані з покращенням сну, оскільки допомагають регулювати циркадний ритм. Загалом, фізична активність може покращити тривалість і якість сну, а також зменшити кількість прокидань уночі. Це, своєю чергою, може допомогти краще виспатися після вживання алкоголю, що може покращити загальне відновлення після похмілля.

3) Покращує метаболізм

Регулярна фізична активність сприяє покращенню метаболізму, що може полегшити ефективну переробку алкоголю.

Хоча основний метаболізм алкоголю відбувається в печінці, гарна швидкість метаболізму може допомогти ефективніше виводити алкоголь і його побічні продукти з організму.

Фізичні вправи також покращують кровообіг, що також може сприяти виведенню ацетальдегіду. Це токсична хімічна речовина, що виділяється з алкоголю, коли організм метаболізує його. Ацетальдегід суттєво впливає на симптоми похмілля.

4) Зменшує запалення

Алкоголь викликає запальну реакцію (захисний механізм організму, який працює проти шкідливих патогенів і речовин), що може посилити симптоми похмілля.

Він виділяє хімічні речовини, так звані цитокіни, які сприяють запаленню, що допомагає боротися з інфекціями чи травмами. Однак у випадку похмілля це запалення може погіршити такі симптоми, як головний біль, біль у м'язах, втома та чутливість до світла і звуку. Підвищена імунна реакція організму посилює ці неприємні відчуття, роблячи похмілля більш інтенсивним.

Але фізичні вправи мають добре задокументовані протизапальні властивості, оскільки вони стимулюють вироблення протизапальних цитокінів. Це означає, що люди, які регулярно займаються спортом, можуть відчувати менше дискомфорту, пов'язаного із запаленням, під час похмілля.

Ліки від похмілля?

Важливо пояснити, що хоча фізичні вправи можуть допомогти зробити похмілля більш терпимим, вони не є ліками. Найефективніший спосіб запобігти похміллю — пити в міру чи взагалі уникати алкоголю. Але для тих, хто вирішив потурати собі, інтеграція регулярних фізичних навантажень у свій спосіб життя може просто зробити похмілля трохи менш виснажливим.

Однак є кілька речей, які не зовсім зрозумілі з дослідження. Наприклад, незрозуміло, за скільки часу до ночі пиятики потрібно починати тренуватися, щоб відчути позитивний вплив на тяжкість похмілля. Через це важко сказати, чи похмілля у тих, хто регулярно займається спортом, легше, або чи тренування перед вечіркою допомагає впоратися з симптомами похмілля.

У дослідженні також брали участь студенти старших курсів, чиї рівні вживання алкоголю та фізичної активності можуть відрізнятися від старших людей. Дослідження в різних вікових групах будуть важливими для того, щоб побачити, чи є переваги подібними.

Також дуже важливо розрізняти користь від постійних фізичних вправ та імпульс до тренувань під час похмілля. Останнє може бути контрпродуктивним, оскільки організм уже зневоднений і перебуває у стані стресу. Це може погіршити похмілля.

Натомість варто спробувати зайнятися легкими, невимушеними видами діяльності під час похмілля — наприклад, прогулянкою чи йогою. Це може покращити настрій.

Хоча результати цього нещодавнього дослідження не слід розглядати як виправдання для зловживання алкоголем, воно підкреслює, що фізичні вправи допомагають організму краще справлятися з наслідками нічної пиятики, що потенційно може зробити важкі ранки трохи легшими.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Магнітні бурі
Потужний сонячний спалах X3.3 загрожує Землі магнітними бурями
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці торгували наркотиками
На Буковині ДБР викрило правоохоронця на торгівлі наркотиками
1 хв на прочитанняВчора
Вакцини від кору, паротиту та краснухи для дітей.
Фото ЦГЗ
В Україну доставлено понад 210 000 доз вакцини від кору, паротиту та краснухи для дітей
2 хв на прочитанняВчора
Послуги людям з інвалідністю, переходять на більш енергонезалежні рішення.
Фото ілюстративне
Установи Мінсоцполітики, що надають послуги людям з інвалідністю, переходять на більш енергонезалежні рішення
1 хв на прочитанняВчора
Рак грудей: в однієї з героїнь фрески Мікеланджело «Потоп» запідозрили недугу
1 хв на прочитанняВчора
Не було епідемій до покращення санітарних умов і гігієни: сьогодні Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
3 хв на прочитанняВчора
У одному з дитячих будинків на Закарпатті вихованців піддавали знущанням: їх били та експлуатували
1 хв на прочитання23 Жовтня 2024
Понад 20 населених пунктів на Чернігівщині - в зоні карантину через сказ
1 хв на прочитання23 Жовтня 2024