Догори
Дати відгук

Як вибрати зубну пасту, щоб не нашкодити зубам

Зворотний бік медалі використання «неправильних» паст — підвищена чутливість зубів, поглиблення карієсу й запущений пародонтоз.

3 хв на прочитання21 Жовтня 2022, 08:22
Поділитись:

За яким принципом ми вибираємо зубну пасту? Напевно, мало хто з нас читає склад — часто ми керуємося принципом «візьму ту пасту, яку в телевізорі бачив». Як же потрібно вибирати зубну пасту, аби вона не нашкодила зубам? Про це розповідає «Стоматологія по-простому».

Пасту, як і зубну щітку, бажано міняти раз на 2-3 місяці. Краще використовувати пасти з комплексним захистом як базові та чергувати їх з лікувальними або відбілюючими.

Якщо у вашому регіоні проживання фтору у водопровідній воді менше, ніж 1.0 мг/л, тоді вам необхідна паста з фтором до 1500 ppm, із подальшим чергуванням пасти без нього.

Якщо у вашому регіоні вода насичена фтором більш ніж 1,0 мг/л, тоді паста з фтором може нашкодити вашим зубам.

Аби зрозуміти, яка зубна паста, з фтором або без, краще саме для вас, бажано проконсультуватися зі стоматологом (а краще і не з одним!). Відповідь на це питання буде залежати від вашого віку, стану здоров'я зубів загалом, здоров'я зубної емалі й інших чинників.

Лікувальні пасти з діючими речовинами проти карієсу або для чутливих зубів можна використовувати постійно, чергуючи їх із комплексним захистом.

Із відбілюючими пастами все не так просто. Ними можна користуватися тільки зі схвалення стоматолога, на щоденній основі — не більше двох тижнів!

Так, регулярне її застосування не дає утворюватися зубному каменю, відбілюючі гранули більші, тому краще полірують зуби і прибирають жовтизну, перекис водню розчиняє зубний наліт.

Але зворотний бік медалі від використання таких паст — це підвищена чутливість зубів.

А якщо у вас тонка і схильна до карієсу емаль, то використання відбілюючої пасти тільки погіршить ситуацію: при відбілюванні пероксид водню проникає в емаль, за рахунок чого видаляється жовтизна. А якщо вже почався карієс, наприклад, на стадії темної плями, після відбілювання він може перейти у глибший карієс.

Чи допоможе в цьому випадку використання ремінералізуючої пасти?

Емаль — мертва тканина зуба, вона не здатна утворитися заново, у ній змінюється лише склад. Ремінералізуючі пасти впливають на склад емалі, й, отже, змінюється чутливість зубів. Якщо вже є порушення емалі, можна чистити зуби хоч цілодобово, але відремонтувати не вийде — допоможуть тільки пломбувальні чи керамічні реставрації.

Ремінералізуючі пасти можуть допомогти, якщо карієс у вигляді білої плями. І тут вони можуть зупинити його поширення. Такий карієс ви навряд чи розглянете самостійно, його може побачити лише лікар. Аби вчасно виявити проблему, не забувайте приходити на профогляд раз на півроку.

Категорично не рекомендують стоматологи використовувати пасти проти захворювання ясен. Так, вони знижують симптоматику, але не прибирають причину й лише маскують захворювання, що починається. Речовини, що містяться в такій пасті, блокують зовнішні ознаки, а насправді лише погіршують ситуацію банально відсутністю симптомів. Необхідно звернутися до фахівця. У результаті ми отримуємо занедбаний випадок пародонтиту, що вимагає тривалого лікування. І якщо ви помітили ознаки захворювання (кровоточивість, набряк, гнійні виділення), краще відразу звернутися до лікаря, а не маскувати проблему за допомогою пасти. Як ми всі пам'ятаємо, простіше та дешевше запобігти проблемі, ніж складно та дорого лікувати запущений процес.

Також ми розповідали, як зрозуміти, що зубній щітці «пора на пенсію», хоча 2-3 місяці ще не минуло.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.