Прихована сіль: як її розпізнати у звичних продуктах
До 75% солі ми отримуємо з магазинних продуктів. Як навчитися читати етикетки та зменшити ризики для серця й судин
Фото ілюстративнеУкраїнці споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). При цьому три чверті добової норми ми отримуємо не з домашніх страв, а з магазинних продуктів, де сіль часто «маскується» під різними назвами або харчовими добавками.
ЦКПХ порадили, як уникнути надлишку солі в раціоні, експерти радять уважно читати упаковки продуктів.
На етикетці може бути зазначено не «сіль», а «натрій (sodium)».
Щоб дізнатися реальну кількість солі, потрібно помножити вказане число натрію на 2,5.
Наприклад: 0,8 г натрію = 2 г солі.
Виробники часто вказують інформацію «на порцію», яка може бути лише 20–30 г.
Тому об’єктивніше оцінювати показник солі саме на 100 г продукту.
Норми споживання солі:
- до 0,3 г / 100 г — чудовий вибір
- до 1 г / 100 г — прийнятний рівень
- понад 1 г / 100 г — забагато, краще обрати альтернативу
Навіть якщо слово «сіль» не зазначене, вона може міститися у вигляді інших сполук натрію:
- сода,
- глутамат натрію (E621),
- бікарбонат натрію,
- нітрат натрію,
- розпушувач.
Вивчайте склад продуктів і обирайте ті, де солі менше. Зменшення її споживання позитивно впливає на серце та судини.
Більше новин читайте на GreenPost.

